За религиите

• 4 356
  • 172
  •   1
Отговори
# 60
  • 🌊
Отговарям само на първото мнение, че чета тепърва темата, защото ми я препоръчаха.
Странно ми е, че човек не знае как протича ритуала при положение, че напоследък има страшна вълна от снимки от фотографски страници. Иначе за мен датата не е била съобразена, имам един познат, който го кръщаваха в края на декември, уж "дърт" на 18 години и след това лежа в болница. Но зор на техните да е християнин по Коледа (нищо, че са имали 18 години за кръщаване).

Аз не бих кръстила детето си. Обсъждали сме го с баща му и когато реши нека само избере. Отделно кръщенето, църковните сватби и подобни за мен са се превърнали в поредния фотографски декор без смисъл. Не си стъпвал в църква, но не "да имало фотосесия с короните", "да ни честитият християнчето" и подобни.

# 61
Не познавате религията ни… кръщенето е прекрасен ритуал, който носи сам по себе си духовност, ако вие не сте духовни защо го направихте? Никой не ви задължава да кръстите бебето.
Не вярвам да е настинало от 1 минута по голо дупе, още повече манастирите за такива събития масово се отопляват, много ще го изнежите. А за пречистването след 40 ден не искам да коментирам… проучете преди да съдите религията ни.

# 62
Понеже само Богородица е заченала и родила без грях
И как точно се зачева и ражда без грях?
Всъщност тук не се има предвид секса.

" Според Нова католическа енциклопедия доктрината за непорочното зачатие „е вярването, че Дева Мария е била освободена от първоначалния грях (неподчинението на Адам и Ева) от началото на живота си, тоест от зачеването си. Останалата част от човечеството наследява греховната човешка същност. Но Мария, благодарение на специално благоволение, била защитена от първоначалния грях“.
Библията обаче не учи, че Мария била свободна от първоначалния грях. „Нова католическа енциклопедия“ гласи: „Непорочното зачатие не се споменава пряко в Писанието ... [Това] е догма, установена от Църквата.“
Тоест, църковната догма не е в хармония с Библията.
Благовещение на Пресвета Богородица

Архангел Гавриил бил изпратен от Бога в малкият град Назарет, за да възвести на Дева Мария, че й предстои да зачене от Духа Светаго и да роди Младенец: „ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.“
Четете Новия Завет

# 63
  • София
кръщенето е прекрасен ритуал, който носи сам по себе си духовност,

Няма да забравя пияния поп, който ме покръсти, когато бях на 11. Даже не знам дали това се зачита за кръщене, когато попът е пиян на кирка. Духовно се извисих, ама от изпаренията на спирт.  Grinning

# 64
Всъщност, аз отлично познавам християнската религия - православна и католическа, отделно и мюсюлманската. Изучавала съм теология. В ранните си детски години посещавах неделно училище (по вероучение), към църквата. Около 10 години го посещавах, била съм доброволец в манастири, по няколко седмици, църквата и т.н. Още когато бях дете, нещата ми се струваха леко нередни - например: защо момиченцата бяхме най-отзад в хора, защо нямахме право да влизаме зад олтара и т.н. Но бях просто дете и така ми казваха - така е редно. Вече, когато записах теология, започна да ми светва лампичката. Отказах се след първата година и записах право. Сега съм адвокат. Освен това съм жена, майка и съпруга. Знам каква сила носим жените и какво чудо ни е подарено от Бог да извършим. Религиите (западните), искат да ни принизят и подчинят на мъжа. Да ни накарат да смятаме, че така е редно. Или поне са искали. Нямаш право на избор - не можеш да защитиш детето си, когато го е страх по време на кръщение, ми то това е празник, за хубаво е, ти си лигла, нямаш право на глас, не уважаваш религията ни (религия = мъже), мразиш Бог. Щом не уважаваш религията, не вярваш в Бог. Бог не е религията и религията не е Бог. През годините, през които съм изучавала различни религии, спрямо мои лични преживявания, усещания, а и най-вече след раждането, за мен лично същността на Бог и света се описва най-добре от тенгризъмът. Впрочем, Исус е проповядвал равенство и любов между всички, неслучайно е вървял редом с жени и е имал жена - Мария Магдалена. После мъжете са решили, че жените не са им угодни и са пренаписали Библията и църковните канони. После са избили хиляди жени. И така. Вярвайте в църквата Simple Smile

# 65
То в тези среди попийването си е част от ритуалите.
Това с духовното извисяване, ако ставаше с ритуали, ехейй.

# 66
Защото така е нормално.
Те родителите решават и детето им да ходи на ясла, на детска градина и училище.
Не го остават са си избере дали иска или не.
Предполага се в едно добро християнско семейство така се прави, защото така се е правило.
Нищо чудно няма.
Понякога семейството стои над модерните разбирания.
Хайде да го променим или направо премахнем, за да сме модерни?
Не знам, чак се чудя дали всички хора от хора са отгледани.

Не намирам прилика между религията и училището. Религиозните убеждения са нещо лично, но и право на избор. Училището какво общо има не разбрах, не ми и трябва да разбирам... По тая логика утре някой ще реши да приобщи детето си в секта които вярват, че трябва да се самоубият.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 22:28 от Moderator3

# 67
Впрочем, Исус е проповядвал равенство и любов между всички, неслучайно е вървял редом с жени и е имал жена - Мария Магдалена.
" Мария Магдалина всъщност е била вярна последователка на Исус. Била е и една от жените, които придружавали Исус и учениците му и ги подкрепяли материално. Също, била е свидетелка на екзекуцията на Исус и сред първите, които го видели след възкресението му. "
Исус Христос не е бил женен.

# 68
  • София
Как изобщо се е стигнало до там някой да покани за кръстник на детето си друг, невярващ в непорочното зачатие, на което се основава християнската религия?
Защо изобщо сте си причинили цялата бутафория?

# 69
Е сега колко съвестно си вършат службата поповете не мога да гарантирам, но самия ритуал от стари времена заема голяма духовна роля това искам да кажа. Всички бебета, че и по-големи деца плачат на него, защото им е непознато и се стряскат. Това е моето мнение.

# 70
Аз съм атеист,не съм кръщавана заради соца  и не съм кръщавала децата си ,като бях подложена на жесток натиск от роднини и още съм.Грам не ми дреме .Религията в нашите църкви е абсолютно неразбираема за хората ,дано се промени това за тези ,които вярват.

# 71
Молитвата и смисълът й за родилката и бебето за 40 ден, които сте изписали са абсолютни глупости. Не знам, кои свещениЦИ са Ви ги казвали, но аз в момента съм бременна и съм говорила с двама и обясниха едно и също - молитвата е за Благославяне и на двамата, даване на сила на майката да се възстанови по-бързо и “защита” на бебето от зли очи и духове и встъпването му в християнският свят.

Отделно, всеки който е запознат поне малко със Светото Кръщение би трябвало да знае, че в ритуалът се използва вода, защо избрахте да кръщавате бебето насред зима? (А и надали се е разболяло от намокряне за няколко секунди, по-вероятно е имало вече вирус в него и се е развил - просто съвпадение)
Звучи, че не сте особено наясно с доста неща от християнската религия и ритуали, но намесвате хилядолетни религиозни традиции със соц ритуали, феминистки изказвания, сбъркани факти, очевидно незнание и т.н. Всеки има право да вярва в каквото пожелае, но малко странно защо като цяло сте поели ролята на “кръстница”.
И аз това казвам, молитвите са да сухата подкрепа на жената. Това са родиш дете не е като да си измиеш зъбите.

# 72
Впрочем, Исус е проповядвал равенство и любов между всички, неслучайно е вървял редом с жени и е имал жена - Мария Магдалена.
" Мария Магдалина всъщност е била вярна последователка на Исус. Била е и една от жените, които придружавали Исус и учениците му и ги подкрепяли материално. Също, била е свидетелка на екзекуцията на Исус и сред първите, които го видели след възкресението му. "
Исус Христос не е бил женен.
Не съм казала, че женен, а че му е била жена.

Чакайте, чакайте, какви духове? Християнството отрича задгробния живот. Какви зли очи? Суеверието е грях, според религията. Последно защо се чете молитва. Аз знам спрямо канона защо, но ми е интересно според вас защо е.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 19:29 от KPP

# 73
То не е ли едно и също?

# 74
  • Пловдив
И тогава са си кръщавали децата, но вкъщи.

Янтра, мислиш ли, че сега младите майки са наясно за ритуалите и забраните относно цъкала и бебетата?

А и тълкувания и обяснения да искаш, всеки си ги тълкува както му изнася.  Simple Smile
Изобщо не са кръщавани вкъщи. Аз съм кръстена в църква. И имам и снимки.

Техен проблем дали са наясно. Тъпото е, че кръщават, ама не са наясно. Аз, повтарям, съм агностик и съм по-наясно от повечето.

Сега може ли някой да обясни защо момчетата и мъжете имат право на минаване зад олтара, а момичетата и жените - не? Wink
Защото източното православие е дълбоко сексистка религия.

Православието (по-точно ортодоксията) по своята същност проповядва равноправие. За съжаление, докато неговото публично лице са патриарси с комунистическо наследство и мислене, а религиозните са дълбоко комплексирани расисти и сексисти, насърчаващи избиването на невинни, истинското послание на тази религия остава неразбрано.
Не е случаен фактът, че ранното християнство (истинското) е разпространявано предимно от жени и роби.
Вярата в Иисус е важна, но църквата отдавна е излишна и трябва да бъде премахната.
ЪЪЪЪ, ти чела ли си библията? Да започнем с 10-те божи заповеди. 10-та заповед - Не пожелавай жената на ближния си, нито дома му, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

Жената сбутана там някъде между дома, робите и животните. Самата жена е с права като робите и животните.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 19:36 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт