Как да постъпим с името на детето и внука?

• 6 146
  • 105
  •   1
Отговори
# 90
В руската традиция наистина Соня е умалително от София. Лично на мен, не съм фен на София, Соня ми харесва повече от Софи, Софка и подобни, които свързвам с попфолка.

# 91
В руския Шура е кратко на Александър, ама не значи, че е логично и добре звучащо тук. Познавам една София, която е Офи Simple Smile

# 92
Соня е с тотално различен вайб от София. Нямам идея защо се свързва това красиво име с чалга. Има Софи Марсо, има Сиси кралица австрийска.

# 93
Какво общо има австрийската кралица с името София - тя се казва Елизабет.

# 94
Елизабет Баварска – Сиси. Ами, има общо – колко по-красиво звучи Сиси от София, вместо Соня от София. Кое не е ясно?

# 95
Чудесно от Ивайло до Соня го докарахте.

# 96
Елизабет Баварска – Сиси. Ами, има общо – колко по-красиво звучи Сиси от София, вместо Соня от София. Кое не е ясно?

Сиси, Мими, Коко, Кики, Бобо и други подобни инфантилни обръщения на мен не са ми по вкуса.
Но всеки сам решава как ще си кръсти детето или как ще се обръща към него.

# 97
Е, да бе. Соня си е съвсем ок.

# 98
Соня в България си е самостоятелно име. Относно Шура от Александър, има още и Саша, и Саня. Шура идва от Сашура, т.е умалително на умалителното. Дядовците ми, натурални българи, родени 1891 и 1904 са и двамата Александър и за единия знам, че са му викали Сандю, на баба ми съответно - Сондювица, т.е жената на Сандю.
А дали Софка или Саня е по-хубаво е въпрос на вкус и асоциации.

# 99
Руско е умалителното Соня на София, у нас е абсурдно на София да и казват Соня, все едно на някоя Мария да и викат Катя.

Съвсем различни имена са, няма как едното да е умалително на другото.
На София обикновено се казва Софи.

# 100
Да, до култура е.
И моята прапрапрабаба е била Санка. Майка ми Сашка, нищо общо с Александра.
Има си регионални особености за имената. Александър е много срещано в моя род. На всичките различно им казваме – Алек, Алекс, Сашо.

# 101
Сандю казвахме помежду си на учителя по география някога, Александър се казваше. Като влагахме цялата си симпатия в това, беше сред любимите учители.
София като име го зная предимно от руската литература, оттам зная, че Соня е умалително от София. По онова време, когато бях ученичка, София не беше много разпространено у нас, дори никак. Иначе Софка сред възрастните жени имаше много.
От руския са възприети много техни  умалителни у нас като цели имена. Напр Ваня е умалително на Иван, но у нас е станало популярно и като женско име. Също както Петя е умалително от Пётр, но у нас е възприето като женско име. Валя е умалително от Валентин и Валентина, и за двата пола става. Ето така нас Соня е познато като цяло име, но идва от руския умалителен вариант на София.

# 102
  • Deutschland/HE
Учителката ми по руски в основното училище се казваше София Богословова, но всички и казваха Соня Богословова.
Сега като го прочетох, се сетих за нея и дори потърсих в интернет, дали не бъркам. Тя има и гръцки корени и руски...

# 103
Соня в България си е самостоятелно име. Относно Шура от Александър, има още и Саша, и Саня. Шура идва от Сашура, т.е умалително на умалителното. Дядовците ми, натурални българи, родени 1891 и 1904 са и двамата Александър и за единия знам, че са му викали Сандю, на баба ми съответно - Сондювица, т.е жената на Сандю.
А дали Софка или Саня е по-хубаво е въпрос на вкус и асоциации.

И моят прадядо се е казвал Александър - Сандю/ьо, майка ми е кръстена на него Снежанка.

Дворецът Евксиноград първоначално е носил името Сандрово по името на княз Александър Батенберг.

# 104
Не ми се чете цялата тема, децата родиха ли се и как ги кръстиха?

Общи условия

Активация на акаунт