Сред дъжд и есенни мъгли, усещам в мен ново сърчице да тупти. ~бебеправене 624~

• 20 476
  • 760
  •   1
Отговори
# 225
Ние пускахме в Националната генетична лаборатория в Майчин дом. Имахме консултация с генетик преди да ни вземат кръв. Но мисля, че вече не го правят кариотипа там.

# 226
  • София
Момичета, знам, че не е тема за изследвания, но тук сте факири и затова бихте ли си дали мнението за днешните?

# 227
  • Be realistic - plan for a miracle.
Според мен са много добре 👌

# 228
Моите щитовидни са подобни само ТСХ ми е една идея по-завишено от това, но ендокринолога ми каза, че са супер.

# 229
  • София
На 21ви ден от цикъла са, учуди ме прогестеронът..

# 230
Прогестеронът си е супер за лутеална фаза, а вероятно 21-ви ден е около 7 дни след овулация, когато се очаква да е точно висок.

Кариотипи и ние сме пускали в Геника, натам ни насочи репродуктивната. Но изследванията бяха по наша инициатива, не докторска. Наистина има рядко отклонения там, но ни бяха обяснили, че ако има, не се прави pgt-a на ембрионите, а друга разновидност, търсещата проблем в конкретното място. Нещо като по-профилиран pgt, доколкото разбрах.

Аз днес се събудих с прозрение Simple Smile Месецът преди стимулацията изкарах Ковид и се чудя дали не е повлиял на резултатите от пид. Не че бих очаквала мега по-добри резултати, но може и той леко да е поскапал качеството. Не че има значение, но поне е леко успокоение.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 16:27 от vanesa_georg

# 231
  • На изток от Ада
Кариотип искаха генетиците, пуснахме в надежда

# 232
PGT-A е на каквото ние му викаме просто ПИД, но е въщност тест за анеуплоидност (да има правилен брой хромозоми, без липсващи и допълнителни). Това, че един ембрион е еуплоиден не означава, че няма други генетични отклонения. Затова има и PGT-M и още някакво друго изследване, за транслокации и някакви специфични генни мутации. Но доколкото знам тези наистина ги препоръчват само при някакви отклонения при родителите, иначе не. Правят се изследванията едно след друго, тоест следващите ПИДове се правят само на еуплоидни ембриони.

Тези неща ги знам от четене на чуждестранни форуми. Честно казано ме учуди каквото казва Ванеса, защото не мислех, че в България се правят, препоръчват или дори споменават допълнителните ПИДове.

# 233
Да, има ги и в България. В Неовитро има и другите 2 типа PGT. Сега, друг е въпросът ембриолозите колко опит имат с тях, защото ми се струва, че в България и "обикновения" PGT не е рутина, да не говорим, че не се предлага във всяка репродуктивна клиника.

# 234
Ами те май така или иначе за анализ пращат винаги в чужбина, в България само вземат пробите, или?

# 235
  • На изток от Ада
,
Ми няма Пид навсякъде.  Една мацка каза че във Варна няма Пид. Инвитро клиника

# 236
Момичета, имам нужда от съвет: тази седмица бях писала, че след направена хистероскопия и микробиом, ми излязоха много ниски лактобацили в комбинация с гадости, които лекувам с антибиотик и още няколко неща от Калчев. Звъннах до медицинския център да ги питам кога мога да отида на контролна биопсия, но без да съм правила обливки преди това. Преди малко ми звъннаха да ми кажат, че с антибиотика в момента, който приемам, ще си доубия останалото малко количество лактобацили. Попитах с вагинален пробиотик няма ли да се оправят нещата и ми обясниха (то логично де), че едното е за влагалището, а обливките са си за матката. И ако не си ги сложа, това щяло да доведе до гъбички, инфекции и т.н.
Видях мнението на някои от вас, просто наистина не знам какво да правя, не ми е за парите, просто и мен ме притеснява да се бърка допълнително там, нямам друг лекар (не правим инвитро на този етап), с който да се консултирам. Иначе ми казаха, че нямало как да не се повлияе средата от антибиотика и един вид няма смисъл в момента от биопсия, но е много важно да направя обливките....

# 237
Първо, успокой се.

И не, не е задължително антибиотикът да ти убие лактобацилите където и да е. На мен микробиома при Калчев ми предстои, но съм тествала лактобацили във влагалището и след антибиотик си бяха въпреки това в границите и повече от достатъчно. За да нямаш гъбички трябва да приемаш антимикотик като задължително, ако си податлива, вземаш поне едно хапче след последния ден на антибиотика. Ако си много податлива на гъбички, още едно няколко дена след това. Гарантирам ти, че няма да имаш гъбички.

Колко до влгалището едно, матката друго, вярно си е. Но не е и като да ти се дава някаква гаранция, че колонията лактобацили ще се засели в матката при тея обливки. Казват каквото казват, защото е услуга, която предлагат, май само там всъщност? Ако те притеснява процедурата, не е нужно да я правиш, просто си приемай пробиотиците както си си решила и не им се обяснявай кое как, а си запиши час за контрола след едно известно време, аз предполагам поне 2 месеца. Трябва да слагаш пробиотиците 2 седмици поне вероятно, 2 седмици поне пауза след това преди процедурата, а и трябва преди това да приключиш с антибиотика… поне така си мисля.

# 238
Не мога да кажа нищо за тази процедура на Калчев, не сме я правили. При антибиорик задължително започнах да взимам и Гинофилус (вагинални капсули), освен антимикотик.

Точно преди инвитрото бях минала курс с няколко антибиотика заради бронхит и бях по избила латобацилите и микробиологията ми не беше чиста. С Гинофилуса подобрих положението.

# 239
Да, почувствах се все едно ми извиват ръцете с тия обливки. Естествено, че не искам да имам гъбички и тем подобни, но едва ли не ми го представиха, че ако не ги направя въпросните обливки с лактобацили, 100% ще имам инфекции.
Колкото до това дали съм податлива - честно казано не знам, защото за всичките си 35 години не са ми били откривани такива, нито пък съм имала някакви неразположения, че да ме накарат да се изследвам нещо задълбочено в тази насока. Остават ми още 4 дни от антибиотика, въпреки че и той не ми понася особено - два дена ми се вие свят от него, върти ме корема (а приемам и пробиотик). Смятах като приключа с него, да си взема влагалищен пробиотик, които да слагам 10 дни, евентуално през януари да мина с контролна биопсия и вече ако всичко е окей, да си пробваме отново, само че този път с терапията, която ми е назначена от Михалова.
Ама така "заставена", направо не знам какво да правя, дали да мина биопсия при Калчев (явно се запъва и иска да си ми правят обливките) или да не се занимавам с него и на следващ цикъл просто да действаме.
Имам чувството, че ако отида на биопсия и ще ме кара да се чувствам виновно, че не съм си правила обливките и ще ми опява на главата, което не ми се занимава да слушам Unamused

Антимикотик имам изписан, да - на 2ри и на 6ти ден да пия от антибиотичното лечение - Дифлукан.

Общи условия

Активация на акаунт