Сред дъжд и есенни мъгли, усещам в мен ново сърчице да тупти. ~бебеправене 624~

• 20 471
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
И ние имаме изследван кариотип.
Има случаи на хромозомни отклонения, които нямат видима проява в човек. Нито като дете, нито като възрастен. И няма как човек да знае за нея, ако не изследва кариотип. От четене из форуми и групи знам за няколко случая с допълнителна или липсваща хромозома, без никакви прояви. Освен репродуктивните. В тези случаи е задължително да се направи ПИД на ембриончетата, за да е сигурно, че те не носят хромозомния проблем. Много е възможно в зависимост от комбинацията на гените, изменението в ембриончето да е много по-съществено от това при родителя (или родителите) и ембриончето да няма високи шансове за имплантация или развитие.
Ако се знае, че има отклонение в кариотипа, задължително ще се направи ПИД на ембриончетата, за да е сигурно, че се прави трансфер на генетично здраво мъниче. Така жената си спестява едно излишно приемане на медикаменти и много надежди в нещо, което е било обречено.
За мен не е излишно изследване. Не е евтино, но смятам, че носи доза спокойствие 🧡
Момичета аз да попитам, вие кариотип правили ли сте с половинките си ?
На нас ни предстои първи ин витро опит през новата година (с 1 % морфология е съпруга, запушена лява тръба аз и 4 неуспешни инсеминации като имаме само една биохимична бременност от преди 3 години на първия ни опит изобщо за бебе правене) и си мисля да пуснем с ММ, преди да сме започнали… споделете вашия опит Simple Smile

# 211
  • София
Ние също сме изледвали кариотип - нормален е и при двама ни.
Сетих се да питам дали някоя от вас ходи миналата седмица на консултациите с д-р Калчен и д-р Тургут да сподели впечатления. Аз имах желание, но нямаше как да отида поради планирано пътуване.

# 212
На какъв етап го направихте ? Кога ви препоръчаха ?

И ние имаме изследван кариотип.
Има случаи на хромозомни отклонения, които нямат видима проява в човек. Нито като дете, нито като възрастен. И няма как човек да знае за нея, ако не изследва кариотип. От четене из форуми и групи знам за няколко случая с допълнителна или липсваща хромозома, без никакви прояви. Освен репродуктивните. В тези случаи е задължително да се направи ПИД на ембриончетата, за да е сигурно, че те не носят хромозомния проблем. Много е възможно в зависимост от комбинацията на гените, изменението в ембриончето да е много по-съществено от това при родителя (или родителите) и ембриончето да няма високи шансове за имплантация или развитие.
Ако се знае, че има отклонение в кариотипа, задължително ще се направи ПИД на ембриончетата, за да е сигурно, че се прави трансфер на генетично здраво мъниче. Така жената си спестява едно излишно приемане на медикаменти и много надежди в нещо, което е било обречено.
За мен не е излишно изследване. Не е евтино, но смятам, че носи доза спокойствие 🧡
Момичета аз да попитам, вие кариотип правили ли сте с половинките си ?
На нас ни предстои първи ин витро опит през новата година (с 1 % морфология е съпруга, запушена лява тръба аз и 4 неуспешни инсеминации като имаме само една биохимична бременност от преди 3 години на първия ни опит изобщо за бебе правене) и си мисля да пуснем с ММ, преди да сме започнали… споделете вашия опит Simple Smile

Много благодаря за информацията 🍀🥰

# 213
Vasiliki06 и ние имаме кариотип след първото неуспешено инвитро. При нас няма отклонения и не го препоръчаха по-рано защото нямам аборти, Бх бременности имам едно здраво дете. Има доста предпоставки, които са причина за пускането на кариотип дори и преди първият инвитро опит така, че щом са ви го препоръчали го направите и двама. Процедурата не е инвазивна, не е чак толкова скъпа в сравнение с многото други изследвания, които сме пускали всички. А за мен в изключително важна въпреки, че при повечето хора се оказва, че не там е проблема, но все пак ако има отклонение е хубаво да се знае и да се предприемат други стъпки като ПИД например. Не, че и нормалният кариотип е гаранция за липса на хромозомни отклонения при ембрионите, но все пак евентуален проблем там ще изисква допълнително мерки.

# 214
Ами те допълнителните мерки са ПИД, аз други не знам. Или?

# 215
Vasiliki06 , ние също сме изследвали кариотип, тъй като аз имам два спонтанни аборта в ранни седмици, но и при двамата излиза нормален. Предвид това, което ви предстои, аз лично бих предпочела да се подсигуря, защото ако има липсващи или хромозоми в повече, не означава, че ще се прояви във въпросния партньор, така че аз бих го направила. Успех Flowers Four Leaf Clover

# 216
Ние сме го правили още докато бяхме на инсеминации. И при нас нямаше отклонения. Освен ПИД друго няма какво да се направи.

# 217
  • Sofia
Къде го пускате този Кариотип. Трябва ли някой да го назначи или мога и сама да си го пусна някъде? Ние не сме пускали и май няма да е лошо да пуснем.

# 218
В Геника примерно. Но има и други лаборатории. Ние пускахме в CellGenetics, и отдолу моля ви се на листа пише, че било правено изследването в Национална Генетична Лаборатория. Та питайте просто в последната дали може да се пусне, ще е по-евтино.

# 219
Здравейте момичета, някоя от вас има ли контакти на Д-р Матев?

# 220
Ние го пускахме в Надежда. Мисля, че там беше по-евтино когато проверявах. Ако не се бъркам разбира се. И не не е нужно да се назначи от лекар. Ако няма проблем е ясно, вече ако има някакви отклонение си трябва консултация с генетик.

# 221
Кариотип най-добре в Геника, там при проблем консултира читав генетик.
За мен при понижена морфология при мъжа, по-смислени изследвания са ДНК фрагментация на мъжкия материал и ПИД на ембрионите.
Иначе и ние имаме кариотип, в Надежда след трети трансфер се сетиха да ни го поискат, но си беше нормален.

# 222
Благодаря за отговорите момичета, на нас не са ни го поискали все още, но впредвид нещата които и вие казахте, няма да е лошо да го пуснем.
Към лаборатория Геника сме се насочили и ние 🍀

# 223
Момичета, не смогвам да ви изчета тези дни, но при нас се работи като за последно Sad
Аз овулация изобщо не успях да засека тоя месец, нито на тестове, нито на симптоми. Другата седмица трябва да ми идва, коремът вече ме приболява ниско долу. Толкова ми е криво и изтощено, че и кекс не ми се прави...да не говорим, че снощи се изпокарахме преди лягане, а малкия ни син изкара и грип А тази седмица, и се чувствам сякаш всичко ми се е изсипало накуп.
Миракъл, честито 🫂 леко и безпроблемно ❤️
Виждам, че се говорите за кариотип изследване - на нас дори след аборта по-рано тази година не са ни го препоръчвали, но го обмислям след празниците. За всеки случай, особено предвид репродуктивните проблеми при ММ.

# 224
Кариотип в Надежда репрото ни препоръча веднага след първата неуспешна бременност - не очакваше да има нещо, но пък да се отметне заедно с тромбофилиите. Каза, че предвид че е правена амниоцентеза са тествали и мен освен плода, ама да съм в играта и аз с мм и да го има черно на бяло. Излезе нормален, както на 99% от хората, които знам че са правили.

Общи условия

Активация на акаунт