Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 9 448
  • 213
  •   2
Отговори
# 45
  • София
Здравейте и от мен. Да ви питам - един месец след операцията нормално ли е да ми е нисък хемоглобина все още. НА операцията имах кръвозагуба, преляха ми една банка кръв, но съм с бета таласемия. ДОри по време на химиите и досега все ми е бил малко над 100 хемоглобина, а днес е 98, въпреки че ям боровинки всеки ден. Не знам какво да мисля, да търся ли лекар се чудя

Женя, консултирай го с онколога си. И аз бях така по време на ХТ. После постепенно се възстанови, но бавно.
Но аз понеже бях зле, много се изморявах и не можех да ходя, се консултирах с кардиолог и онколог. Просто не ме пратиха при хематолог. Вероятно ще трябва да пиеш някакъв желязо съдържащ медикамент, но това трябва да го консултираш с онколога. Ти провеждаш ли някаква терапия в момента.

# 46
Хемоглобина ми винаги е бил в граници но аха-аха да мине под долна граница. А като ме видиш съм голям мъж...бая кръв цуркулира в мене хехехе. Броя на червените ми кръвни телца беше нисък, а самите те по-големи (явно организма компенсира като са малко ги прави големи). Един лекар ми беше споменал че най-вероятно имам талсемия минор и да не обръщам внимание и аз въобще не го мислих. Съвсем случайно в началото на тази година се наложи да ми правят повечко изследвания и се оказа че вит Б12 ми е абсолютно на долна граница. Дори ме питаха дали не съм вегетарианец хахаха. Моя отговор беше "Така като ме гледате не ви ли приличам на човек който яде само неща расли на кокал". Беше ми обяснено че явно не усвоявам добре витБ12 и аз се съгласих с тях тъй като майка ми преди години беше на инжекции с витБ12 и сега продължава да го пие и затова сега и аз взимам таблетки под-езика за да избегна храносмилателния тракт а витамина директно да влиза в кръвта. Последните ми ПКК (6 месеца след началото на приема) са си отлични и се оказа че никаква таласемия минор нямам. Забелязах с месеците че и ноктите ми които бяха набраздени се изгладиха (не че толкова ми пука де но като наблюдение го споделям)
За да се разбере каква е причината трябва да се изследва феритин и вит Б12. Докато приема на Б12 започнат дори и без изследвания е безобиден (освен при тежки бъбречни увреждания), приема на желязо може да е токсичен ако човек няма нужда, като при онкологично болни пациенти трябва да става с внимание защото има едни теории че раковите клетки се размножават по-бързо ако има много желязо. Ако при вас се окаже желязодефицитна анемия (феритина е зле) при хемоглобин малко под долна граница и липса на симптоми като задъхване, умора и други надали ще ви предпишат желязо. Ще преценят че риск/полза не си заслужава и ще си карате така.

# 47
  • България,Пещера
И аз съм с желязо дефицитна анемия,хемоглобина най бързо ми се повлиява от Сорбифер Дурулес- по едно хапче на ден.
Сега да разкажа моят случай- според 2 ЯМР при др. Йорданов рак няма, днес ходих на ехографски преглед при него- мнението му се потвърди. Той прегледа диска от първото ЯМР и установи,че там нещата са били различни- има находка. Аз от 1 месец пия Нолвадекс и имам една инжекция Золадекс. Според онколожката терапията е повлияла на това тумора да "изчезне". Д-р. Иванов вчера говори с нея и той твърди че от 2.5 см. Образувание Няма как да изчезне за толкова кратко време. Др.Йорданов също не е категоричен. И сега аз....освен,че 2 месеца не съм на себе си, драмата се заплита. Оставих си и блокчетата при Факирова за трето мнение,но те ще са готови чак след 15.01.  А аз незнам дотогава какво ще реши хирурга.
Според опита на много от вас това възможно ли е?

# 48
  • София
Подкрепям Марсиан,

Точно това направиха и с мен - прецениха че по-добре да се задъхвам (аз си имах симптоми), но нищо да не ми дават, отколкото да ми дадат желязосъдържащи препарати.

Така че без консултация, продължавай да си хапваш боровинки. При мен помогнаха, макар и бавно.

# 49
По скоро,да няма някакво объркване с диска...,да е разменен...със сигурност има логично обяснение,но тумор 2,5см ,хормонозависим да изчезне за месец е по скоро в сферата на фантастиката...
На твое място,бих потърсила и друг онколог...

# 50
  • София
И аз съм с желязо дефицитна анемия,хемоглобина най бързо ми се повлиява от Сорбифер Дурулес- по едно хапче на ден.
Сега да разкажа моят случай- според 2 ЯМР при др. Йорданов рак няма, днес ходих на ехографски преглед при него- мнението му се потвърди. Той прегледа диска от първото ЯМР и установи,че там нещата са били различни- има находка. Аз от 1 месец пия Нолвадекс и имам една инжекция Золадекс. Според онколожката терапията е повлияла на това тумора да "изчезне". Д-р. Иванов вчера говори с нея и той твърди че от 2.5 см. Образувание Няма как да изчезне за толкова кратко време. Др.Йорданов също не е категоричен. И сега аз....освен,че 2 месеца не съм на себе си, драмата се заплита. Оставих си и блокчетата при Факирова за трето мнение,но те ще са готови чак след 15.01.  А аз незнам дотогава какво ще реши хирурга.
Според опита на много от вас това възможно ли е?

Точно ти пишех като Неда на лични. Потърси консултация с добър онколог. Какви са характеристиките на първата хистология. Дай повече подробности - освен че е хормонозависим. Много малко вероятно да изчезне такъв тумор за такова време. При мен се повлия от ХТ след втората вливка и по същия начин не се виждаше вече на образна диагностика, но онколозите бяха категорични, че клетки си има, но не се виждат. Защо мнението на Факирова е трето. Имаш преди това две хистологии различни ли - или просто броиш Йорданов, Иванов и Факирова е 3. Ако е второто - не е правилно.

# 51
  • Sofia
jjjenq, бих те посъветвала да си пуснеш едно желязо, за да видиш дали от него ти е нисък хемоглобина. Както казва Марсиан високите нива на желязо са опасни, още повече и си с онкологично заболяване и не е добре да стреляш на сляпо.  Все пак си с таласемия. Ако е от желязото с боровинки няма как да си го вдигнеш достатъчно бързо, а ти трябва по-тежка артилерия. С мнението на niki.adi,  много добри хапчета са сорбифер дурулес  ,  но това само след консултация с онколога ти и съответно с хематолог за дозировката. 98 не е супер ниско, но ако падне под 80 и причината е липсва на желязо, то тогава то ще е някъде от порядъка на 2 единици, което може да доведе отново за кръвоприливане.

niki.adi, дори и нямам представа как се чувстващ, защото при мен си беше видимо рак, дори и преди биопсията. Имай предвид, че ЯМР дава по-голям размер. Реално тумора както ти се вижда да е 2,5см. нищо чудно да е по-към 1,5см. И вече може да предположим, че е изчезнал от хормоналната. Знам, чакането може да съсипе човек, но не го мисли. Или поне се опитай да не го мислиш, защото идват прекрасни Светли празници, които носят вяра и надежда, че каквото е било е било и оттук насетне само здраве и радост!

# 52
Трябва да се броят мненията на патолозите. Сега е важно Факирова какво ще каже. Образния колкото и да е добър - гледа "отвън". Патолога гледа направо клетките.  Хирурга винаги може да изчака. Просто уговаряте нова дата. Хормонозависимите тумори растат под влияние на хормоните. Минаването на ендокринна терапия най-често прави клетките латентни и може да не се виждат точно заради това на образните изследвания. Честно казано ми е странно тумор да изчезне само от ендокринна терапия че и толкова бързо. Реално погледнато след започване на терапията още няколко седмици в организма циркулират хормони произведени преди това. Въобще чували ли сте за такива случаи - ендокринната започва и човека е излекуван...аз не съм. Естествено сигурно е възможно - случаи има всякакви на тоя свят, но мен не ми се вярва. Дори и химиотерапията която е съвсем друга бира стопява тумор за по-дълго време а и след нея не е ясно колко латентни клетки са останали и се налага да се прави ендокринна и лъчетерапия.
Изчакайте Факирова, ако и тя потвърди че е имало рак - пътя е ясен. Ако тя отрече - явно първата патология не я бива и образния и Факирова са прави и ви няма нишо. Да стискаме палци да е така....

# 53
  • Варна
niki.adi, сега се върнах да видя какво си писала назад. Ки67 ти е много ниско и толкова бързо да изчезне е малко вероятно. Защо хирурга ти поиска ново ЯМР, някъде има грешка. Казваш и че сменяш първия хирург, защото не ти вдъхва доверие. Той (новия) какво ще оперира, като няма образувание и не си маркирана. Провери ли, номерата от биопсията с тия които са описани в епикризата. Освен там да са разменени нещо. Може да искаш от онколога направление за Пет скенер, но той под 5мм не показва образувания. Кой прави ревизията на блокчетата. Туморен маркер изследвала ли си. Пожелавам ти от сърце да нямаш рак и да е фалшива тревога.Марсиан има потребителка в темата, чиято майка е само на Летрозол, по препоръка на проф. Щерев и тумора е намалял наполовина, за 3м. Това е нов протокол за жени над 75г.

# 54
Много ти благодаря за съдействието, Hristinal💐💕

# 55
Niki.adi, както са писали другите, образните изследвания (дори и ПЕТ скенер) са само насока за евентуалното наличие или не на раково образувание. При вземане на материал от съмнителното място чрез биопсия този материал се изследва чрез имунохистохимия. Това вече е изследването, което се смята за меродавно или ли злокачественост или не. Така, може да има грешка и при изследването на материала от биопсията, може да не някакво смесено образувание, може да не е уцелено при биопсирането - варианти много. Обърках се от твоя казус. Чакането и лутането е най-гадната част. Не съм чувала за изчезване само от ендокринна терапия, но би било чудесно като цяло, ако е така.

# 56
Благодаря ви, винаги сте бързи, отзивчиви и ми давате компетентни мнения и спокойствие. Аз така или иначе януари ще ходя на пет скенер и ще разбера каква е работата. Но още в началота преди химиите като питах Консулова какво да правя за хемоглобина, тя ми каза да пия фолиева киселина по-добре. АЗ така или иначе не пия желязо , защото с моята таласемия няма никакъв смисъл. Още докато бях бременна ми бяха изписали по 4бр тотема ампули на ден и тогава желязото ми падна, вместо да се повиши. След което хематолог ми откри таласемията и тогава ми предписа да пия герисан и фоливит феро. Та така..

# 57
Благодаря ви, винаги сте бързи, отзивчиви и ми давате компетентни мнения и спокойствие. Аз така или иначе януари ще ходя на пет скенер и ще разбера каква е работата. Но още в началота преди химиите като питах Консулова какво да правя за хемоглобина, тя ми каза да пия фолиева киселина по-добре. АЗ така или иначе не пия желязо , защото с моята таласемия няма никакъв смисъл. Още докато бях бременна ми бяха изписали по 4бр тотема ампули на ден и тогава желязото ми падна, вместо да се повиши. След което хематолог ми откри таласемията и тогава ми предписа да пия герисан и фоливит феро. Та така..

Във фоливит фвро има и малко желязо, обаче ми направи впечатление че има цианокобаламин това е форма на витБ12 която е неактивна и трябва да се преработи от организма за да стане активна а на много хора точно това превръщане им куца. Препоръчвам ви по-натам ако искате да пробвате ето това което давам линк. Там и Б12 и фолиевата са във активни форни като фолиевата киселина е точно такава че ако човек има генетично предразположение да не я усвоява тази ше се усвои. Таблетките са смучещи/дъвчащи с много приятен вкус. По 1 на ден.
Лично ги приемах. Сега съм само на Б12 но когато свърши пак ще сменя със предложеното. Решил съм да ги редувам.
https://fitness1.bg/vitamini/jarrow-formulas/jarrow-methyl-b12-m … olat-100loz/28253

# 58
# 59
Marsian, един мъж имаме в групата, обаче си незаменим - как знаеш толкова много неща Simple Smile Аз специално от тогава от бременността през 2012 и 2015 не съм пила фоливит феро, обаче за сметка на това пък харесвам герисан. ТОгава хематоложката ми каза, че той на практика може да се пие доживот и има кръвотворна функция. Сега по време на терапиите не е ок, защото е от билка и ще пия фолиева киселина, но пък иначе си го ползвам. Но разгледах това лекарство, което препоръчваш и наистина е добро

Общи условия

Активация на акаунт