Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 9 694
  • 215
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте,
Преминах през неоадювантна терапия, и мастектомия с поставяне на експандер. В момента се върнах на работа продължавам с фесго. Въпроса тъй като искам да подам документите за ТЕЛК решение, но незнам ако ми издат ще имам ли право на болничен за следващата операцията, за подмяна на експандера с имплант. Дали някой от вас знае как се процедира.
Колко дни ще бъдат болничните? Заслужава ли си отлагането на ТЕЛК?

# 76
Jvz  Nova- kotka,  досега не съм писала, но редовно чета. Пих аримидекс 5 години. Около 1,5 година нямах оплаквания. След това се зависима чернодробните ензими, наддават на килограми и имах болки в ставите. Може би при други не е така, но при мен всичко се прояви. Успех в лечението и дано при Вас са по-различни нещата

# 77
  • Sofia
Скъпи момичета!

Честито Рождество Христово!
Нека Бог ви благослови с изцеление и крепко здраве занапред!
Живота ви бъде изпълнен с обич, щастие и задруга!
Домашен уют и семейна хармония!

Нова котка, аз съм на Аримидекс от почти година. Имам болки в ставите, но не мисля, че е от него, а по-скоро от Золадекса, защото наблюденията са ми, че след поставянето на инжекцията болките са по-осезаеми, а като мине време почти ги няма. И като казвам болки нямам предвид нещо гадно, а докато се раздвижиш. За друго за сега нямам оплаквания. Имай предвид, че от него намалява костната плътност и е хубаво да си направиш едно замерване в началото на терапията, за да знаеш от къде тръгваш. Сърцето също трябва да си го проследяваш. Но, така или иначе тези неща трябва да ги следим с нашата диагноза, заради общото лечение, независимо от това на каква терапия сме.

Piipi, болничен би трябвало да не е проблем да ползваш, защото поставянето на еспандери е по-скоро пластична манипулация и няма отношение към диагнозата. Имам предвид не е задължително, а пожелателно. Все пак си питай личният лекар, защото това са просто мои разсъждения.

# 78
  • Северозапада
Честита Коледа! Здраве, щастие, любов и благоденствие ви желая!

# 79
Мили момичета и Marsian,
Честито Рождество Христово!
С вяра в душата желая здраве и спокойствие на вас и семействата ви!
Светли празници и споделена радост!
🎄🎁

# 80
Да бъде светло и топло,в домовете и душите ви!
Да преливат от вяра и любов,сърцата ви!
Бъдете здрави,силни и благословени!
Честито Рождество!
Heart

# 81
Весела Коледа!
Здраве, топлина и много светли мигове с любимите хора. 🎄✨

# 82
Здравейте,
Преминах през неоадювантна терапия, и мастектомия с поставяне на експандер. В момента се върнах на работа продължавам с фесго. Въпроса тъй като искам да подам документите за ТЕЛК решение, но незнам ако ми издат ще имам ли право на болничен за следващата операцията, за подмяна на експандера с имплант. Дали някой от вас знае как се процедира.
Предполагам отново след операцията ще искам поне 30 дена за възтановяне.  И затова се чудя дали ще имам право на болничен.

# 83
Прясна, прясна след операция, поосвестена да ви пожелая де що има проблеми, грижи и страхове, да си останат в годината, която изпращаме. Новата ще бъде на наша страна!
Прегръдки от Сторитайм Heart

# 84
Стори, браво на теб😘

И моята операция мина. Беше на 19.12.25г

Спокойни празници желая на всики 🤗

# 85
Здравейте,
Предполагам отново след операцията ще искам поне 30 дена за възтановяне.  И затова се чудя дали ще имам право на болничен.
За същата диагноза не може да ползвате болничен.

# 86
Относно болничен след ТЕЛК.
Това ми отговориха от НОИ
"Съгласно чл. 12, ал. 6 от НМЕ за заболяванията, за които са определени от ТЕЛК/НЕЛК
50 и над 50 процента трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане
(ТНР/ВСУ) не може да се издават болнични листове за временна неработоспособност.
Изключения се допускат, когато са налице обективни данни за обострянето на заболяването,
което е посочено в експертното решение, както и при интервенции, свързани с лечението на
същото. За заболявания, за които няма определена оценка за ТНР/ВСУ може да се ползват
болнични листове за временна неработоспособност, като при издаването им се спазват
законовите изисквания на нормативните документи. "
  А това от ТЕЛК
" при вече призната инвалидност - ТЕЛК решение за
трайна неработоспособност, което е влязло в сила, но лицето работи, се
запазва правото за ползване на болничен при нови заболявания или при
влошаване на състоянието на заболяването, за което лицето е
освидетелствано, в т.ч. и при нужда от болнично лечение. "
Как го тълкувате, според мен имаме право на болничен за последваща операцията след като сме се върнали на работа.
При мен ще има нужда от болничен престои за сменяне на експандер с инплант.

# 87
  • Добрич
Цитат
Изключения се допускат, когато са налице обективни данни за обострянето на заболяването, което е посочено в експертното решение, както и при интервенции, свързани с лечението на същото.

Ако поставянето на импланта се брои за такава интервенция, ще се изплати болничен. Например за ПЕТ КТ се полага болничен 1 ден, а за КТ се полага болничен от три дни (колкото е клиничната пътека за хоспитализация).

# 88
  • София
Ако помогне за казуса.
Имам 100% телк -  раково заболяване, астма, нефростоми и смяна на нефростоми.
Взимам болнични след всяка смяна на нефростоми по месец. Не са ми ги връщали, освен един път, но тогава бях надвишила дните.

# 89
  • Русе
Мили дами,
Трябва да започвам хормонотерапията, понеже в понеделник свърши лъчето.
Изписаха ми Аримидекс /анастрозол/. Видях списъка на нежеланите ефекти, ошашках се и както щях да го почвам днес, се запрях.
Въпросът ми е някой има ли опит с това лекарство и реално какво се случва.
Знам, че е строго субективно, но опитът ми в този форум показва, че сведенията, които ми дадохте за Х-то и за другите неща, бяха мега полеззни.
Предварително благодаря!
Хубаво посрещане на празника и нека лошите неща да останат в миналото!

Nova_Kotka, пия Аримидекс от септември, не усещам да  имам странични ефекти.
За костите приемам Витамин D3 + K2
https://bg.iherb.com/pr/michael-s-health-d3-with-vitamin-k2-apri … ble-tablets/23733
https://bg.iherb.com/pr/micro-ingredients-vitamin-d3-k2-240-softgels/152159

Общи условия

Активация на акаунт