Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 9 564
  • 213
  •   2
Отговори
# 180
  • Варна
Ами  след като ти свърши Фесгото, те трябва да ти кажат. Тогава пак трябва да минеш комисия и да ти дадат дата за образно. Нека и DZ да каже.

# 181
Ами  след като ти свърши Фесгото, те трябва да ти кажат. Тогава пак трябва да минеш комисия и да ти дадат дата за образно. Нека и DZ да каже.
Няма ли да е късно? По груби изчисления ще приключа с таргетната в късната есен.

# 182
  • Варна
Диспансерните са за наблюдение, за да те следят след приключване на лечението. Обикновено вземат кръв и назначават ехо или нещо друго. Ти в момента си на активна терапия, кръвни и образни ти правят там. Би трябвало 3м.след лъчето, да те пратят на скенер или Пет, за да видят как си се повлияла.

# 183
radmira, докато си на таргента няма как да си на диспансерен. След като свърши таргетната, ще те насочат към диспансера. Бях доволна от д-р Ненков, но и той не се усамни за новия рак. На ехографа не го видяха. За Св.Марина още не знам как се процедира, ще бъда 1г на Олапариб.

# 184
Привет! От 10на години не съм.влизала тук...поздрави на всички. Моля за (малко странен) съвет - към кого да се обърна за съвет за това, в случай, че деца останат без родители (едното под 16 години) как да се похрижим за тях по най-добрия начин преди това. Всмисъл дали трябва да подготвим някакви документи (кой да се грижи за тях, кой да се грижи финансите, които сме оставили и т.н.). Нали няма как социалните да вземат децата в някой дом, ако имат къде да живеят и т.н.? Към кого трябва да се обърна за консултация?

# 185
  • Добрич
Привет! От 10на години не съм.влизала тук...поздрави на всички. Моля за (малко странен) съвет - към кого да се обърна за съвет за това, в случай, че деца останат без родители (едното под 16 години) как да се похрижим за тях по най-добрия начин преди това. Всмисъл дали трябва да подготвим някакви документи (кой да се грижи за тях, кой да се грижи финансите, които сме оставили и т.н.). Нали няма как социалните да вземат децата в някой дом, ако имат къде да живеят и т.н.? Към кого трябва да се обърна за консултация?
В Социално подпомагане има отдел за закрила на детето. Посете го и ще получите информация и адекватна помощ. Служителите работят изключително в интерес на децата.

# 186
Благодаря ви, момичета, на мен ми е заложено и да имам освен имунотерапия с химиото и имунотерапия след операция, за сега 8 вливки. Пия също така омега 3, б12 и вит Д. Някъде говорили сте за промяна в начина на хранене, избягване на храни, спорт?

# 187
  • Северозапада
Витамините и омегата от онколога ли са изписани? Има витамини и добавки, които не да препоръчителни да се вземат във високи дози по време на лечението.

# 188
MarMar, консултирай се с онколога дали може да приемаш тези витамини и добавки по време на химиотерапията. На мен ми беше изписано витамини В комплекс без B12 и бирена мая.

# 189
Здравей 🤍
Много съжалявам, че ти се налага да минаваш по този път. Страхът, който описваш, е напълно нормален – почти всяка от нас го е преживяла в някакъв момент.

Аз също бях с тройно негативен рак на гърдата. Затова говоря не само информирано, а и като човек, минал по този път. И истината е, че това, че те лекуват по най-новите протоколи – с предоперативна (неоадювантна) терапия – всъщност е много добро нещо.

В момента стандартът при TNBC, особено при стадий 2 и нагоре, включва имунотерапия заедно с химиотерапия още преди операцията, а много често и продължение на имунотерапията след операцията (адювантно). Това значително увеличава шанса за пълен отговор и намалява риска от рецидив.

След операцията се оценява т.нар. пълен патологичен отговор (pCR) – това означава, че патологът не открива живи ракови клетки нито в тумора, нито в лимфните възли. Само хистологията след операцията дава този отговор – (не ехограф, не ЯМР, не PET).
Когато има pCR, рискът при TNBC пада съществено (5-10% според последни проучвания за първите 5г и близо до 0% след като минат 5г от лечението). Ако няма пълен отговор, за да се намали по-високият риск, се назначават допълващи терапии – като капецитабин, олапариб при BRCA мутация, клинични проучвания – тоест медицината не „спира“, а адаптира лечението спрямо ситуацията за още няколко месеца.

Още нещо важно, което зависи поне частично от нас самите – има все повече данни, че редовната физическа активност понижава риска от рецидив и подпомага възстановяването. Аз лично започнах да ходя активно на фитнес почти веднага след лъчетерапията и още по време на имунотерапията. Чувствам се страхотно – не само физически, но и психически. За мен това беше като да си добавя още едно „лечение“ – помага страшно силно на психиката, връща усещането за контрол , сила и живот!

Кога ти предстои операцията?
Обикновено по време на неоадювантното лечение се прави и междинно образно изследване, за да се проследи как туморът се повлиява. Искрено стискам палци да постигнеш pCR 🤍

А ако имаш желание, ще се радвам да следиш и моя канал – там споделям информация и личен опит, свързани с рака на гърдата и тройно негативния подтип.
https://www.tiktok.com/@deyaofhope_bg?_r=1&_t=ZN-932Fv8FDu7y

Не си сама. Има път напред. 🤍

Здравейте, нова съм тук, при профилактичен преглед ми откриха тройно негативен рак на гърдата. Лекувам се в Сити Клиник Младост. В момента съм на химиотерапия преди операцията. Бих искала да попитам, след края на лечението, вземате ли нещо превантивно, за да не се връща, защото при този рак няма таргетна терапия и много ме е страх след това, че оставам без лечение.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 13:02 от DaiaD

# 190
Здравейте, витамините са ми изписани от онколог и съгласувани с него. Др Ганчева ме лекува. Имам проблеми с кръвоносните съдове, слаби са ми, за това говорихме за витамини. Спомена ми за контролен преглед след 4 вливка и ще говорим следващият път. Надявам се и за пълен отговор, защото съм стадий 3А и много ме е страх. Операцията не знам кога ще е за сега, всичко се случва сега, може да се разболея и да се отложи някоя вливка. Казаха ми, че е мастектомия и за сега съм решила да не правя реконструкция, защото много ме е страх от операции. Отделно малко ме е яд, че си сложих този порт за вливки, защото ще ми остане белег, ама въобще не го помислих тогава. Нямам тик ток. Благодаря ви за подкрепата.

# 191
Много от страховете, които описваш – за белези, за тялото, за решенията – са напълно човешки. Портът наистина често изглежда по-страшен като идея, отколкото е реално, а белегът от него обикновено избледнява много повече, отколкото си представяме в началото. Също така си мисля нещо – ти толкова се притесняваш за белези от порта (което е напълно човешко), а в същото време ти предстои мастектомия, която е много по-голяма промяна за тялото.. Затова ми стана любопитно – решението за мастектомия по-скоро заради големината на тумора ли е, или заради генетичен риск/мутация? Правено ли е генетично изследване? Питам с уважение, защото понякога, когато разберем причината зад дадено решение, тревогата около външните промени става по-поносима. 🤍

Здравейте, витамините са ми изписани от онколог и съгласувани с него. Др Ганчева ме лекува. Имам проблеми с кръвоносните съдове, слаби са ми, за това говорихме за витамини. Спомена ми за контролен преглед след 4 вливка и ще говорим следващият път. Надявам се и за пълен отговор, защото съм стадий 3А и много ме е страх. Операцията не знам кога ще е за сега, всичко се случва сега, може да се разболея и да се отложи някоя вливка. Казаха ми, че е мастектомия и за сега съм решила да не правя реконструкция, защото много ме е страх от операции. Отделно малко ме е яд, че си сложих този порт за вливки, защото ще ми остане белег, ама въобще не го помислих тогава. Нямам тик ток. Благодаря ви за подкрепата.

# 192
  • Варна
MarMar87,  обикновено при тройно негативния има пълен отговор от Терапията и дори изчезване на тумора. Стадия не го гледай. Др. Ганчева е от екипа на проф. Дудов и според него може да се взема вит. В12 и не е противопоказно при рак, според най новите проучвания. При друг вид рак, не на гърдата, дори слагат инжекции с B12. . Думите му са, че това са отживелици и да не се чете в БГ мама. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 193
Rangelova84💕, нядявам се, че всичко е наред и просто се информираш🙏. Стана ми страшно и тъжно😔.

# 194
Rangelova84, надявам се каквото и да ти се случва в момента, въпросът ти да е породен от паника и страх и никога да не стане реалност ситуацията.
Когато аз се разболях и влязох в темата по същото време писа едно момиче, което посред зима търсеше да купи сандали за детенцето си, защото смяташе, че няма да доживее лятото и да се е погрижила. Слава богу, това не се случи, лечението имаше положителен резултат. Не помня ника, но съм запомнила отчаянието.

По въпроса ти- може би адвокат ще ти даде съвет, какво трябва да се направи.
Желая ти късмет и вярвам, че всичко ще мине добре за теб и децата и ще забравиш днешните си тревоги. Flowers Four Leaf Clover  Heart

Общи условия

Активация на акаунт