Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 409
  • 461
  •   1
Отговори
# 255
Нищо лошо няма в силовите упражнения, просто трябва да се правят не малки серии с максимално тегло, а големи серии с относително малки тежести, позволяващи едно 15 повторения. За много неща може и само със собственото тяло.

# 256
Комар?!
Можеш да пробваш и на английски, но на мен ми излиза достатъчно информация за късогледство например (myopia - 34% при жените сега; до 2050 ще са 42%) при което СЛЕД ПЕТДЕСЕТТЕ, както съм уточнила, е рисково да се вдигат тежести/жени.
Другите истории с рискове ще ги опиша/преведа при нужда, но всеки може да си ги провери сам/ за предпочитане на английски

И комарът ще излезе слон.

Че то има ли муха, която бгмамата да е подхванала и да не я е докарала поне до слон? В стъкларски магазин.
Та един комар ли ще ѝ се опре?
===========================
Глей ко нещо е случайността!!!
Тамън за кардио си мислех, и тук темата задълбала. Та ето моя скромен принос-съвет за поддържане формата на бгмамата.
Местен стил кардио, малко аграрен може да ви се стори в началото, но ако се научите да го упражнявате правилно, гарантирам удовлетворение и радост от живота. Е има риск и да не се научите, но за момента няма да засягаме този въпрос.

Скрит текст:

# 257
А не, това и чисто силово.
Кардиото като се прави бързо си е силово направо.

# 258
  • Sofia
Означава, че всеки изглежда на толкова години на колкото е.

Е, как всеки ще изглежда на колкото е?! Аз познавам мъже и жени, които бях подмладила с поне десетилетие, допреди да разбера реалната им възраст.
Хората изглеждат по доста различен начин; някои – значително по-младолики, други – преждевременно състарени.
Ето ви го едно 59-годишно бонбонче (и да, наясно съм, че при хората от тази раса е много трудно възрастта да се прецени с точност):

Скрит текст:

Не си ли виждала хора, които са убедени, че изглеждат на възрастта на децата си?

Ами, аз действително съм виждала жени, които изглеждат като малко по-големи сестри на дъщерите си. Не е рядкост, когато майката е родила рано в житейския си път.

Не нося гел-лак по обективни лични причини, които няма смисъл да излагам тук, но за мен това е едно от най-революционните открития на 21 в.! Разработчикът му е заслужавал да вземе Нобеловата награда за химия за съответната година, а също така – и приз от някоя международна феминистка организация, заради фундаменталния му принос му към емоционалния комфорт на женското население по света! Grinning

Явно за жените е важно да са слаби и това им дава самочувствие.

А, добро утро! Имаме проблясък на 17-тата страница от темата. Wink

# 259
То е нормално човек да иска да е с нормални килограми.
Неслучайно се вика наднормено.
Естественото състояние е с нормални килограми.

# 260
  • София
Жените и мъжете изглеждат на точно толкова, на колкото са.
Тургора на кожата, плътност, обеми, коса, зъби - да, може да има добра поддръжка, но човек с добро око и познание за човешкото тяло познава одма.
Да съпоставим едно 20 годишно момиче и една 45 годиша жена - да, всичко си личи, макар и наднормено тегло, липса на грижа и поддръжка.
Важното е, за мен основно, че всяка възраст носи своята прелест и очарование. И е добре дошла.

Миопия от дете. Високо очно налягане, астигматизъм. До - 8, 9 диоптъра се добутах. С операция от 15 години и си тренирам без проблеми. А, иначе съм си проблемен случай.

# 261
  • Down south
Всички дами над 35-40 и отгоре, трябва да инвестират в хубаво огледало. Увеличително.
Аз съм в горната + категория.
Въпросните огледала са безценни, това в случай, че искате да видите "невидими" неща, като косъмчета тук и там, сиви коси и пр.
Без такива огледала сме идеални 
😀

# 262
Огледалце, огледалце на стената, кажи коя е най-красива на Земята?

Кво да ти кажа, след една определена възраст, и в огледалната зала на Версай да инвестират, все едно на вятъра да си хвърлят пар... инвестициите Wink
По добре Метафизика на любовта от Шопенхауер да прочетат. Там сичко си пише. И няма хъката-мъката.
Simple Smile Simple Smile

# 263
  • Down south
Към огледалото, добавям и Waterpik.
Независимо на каква възраст сте и какво имате в устата, инвестирайте и го ползвайте.

# 264
  • Пловдив
59-годишното бонбонче, с все раса (тая раса също старее) и индивидуални гени, просто няма начин на живо да изглежда така.
Има хора, които младеят, но в никакъв случай не с много години, а да речем, пет-десет, за повече винаги има по какво да се разбере, само че хората се ловят на единични външни белези. То и това не е малко, да изглеждаш така, че някои хора да те вземат за много по-млад, но...
Безброй примери има как различни хора определят възрастта на едно и също лице различно.
За две случки в моята работа се сещам. Първата е с две жени. Точно 8 години по-възрастни от мен, родени в един и същ месец. Едната я имах за 2-3 години по-възрастна от мен, другата си изглежда на възрастта до последния ден в лицето въпреки слабото и стегнато иначе тяло и ми напомня външно Лили Иванова, с отчитане на възрастовата разлика от над четвърт век, разбира се.
Скрит текст:
Втората, между другото, понеже имаме много работа заедно, често споменава за някой 3-4-5 години по-възрастен от нея, че го помни от едно време, и непременно уточнява "ама той е по-голям". Веднъж обаче за мен и нея каза "наша възраст" и нямаше как да не го запомня. Sunglasses
За тия две жени, научавайки, че са връстнички, казвам на трета: "Гледай ти, никога нямаше да предположа", а тя: "Е, как така, коя ти се вижда по-млада?". Толкова за младеенето в очите на всички.
Друга черпи за "юбилей". Аз пред трети лица: "А, значи 40?". Оказва се 50. Стройна жена с женствен глас и хубави черти, тези неща не са до възраст, но много помагат за младежкия вид. Няма и дълбоки бръчки също, които да бият на очи. Аз ще съм била на 47 тогава, а нея я мислех за 2-3-4 години по-млада от мен.
В същото време същите хора са определяли други като по-млади, а аз съм била по-близо до точната възраст. Може би на различни неща обръщаме внимание като "издайници" на възрастта. Или различни физиономии оценяваме цялостно като младеещи.

Тя някъде там ги виждам, с някои изключения, границите на възможното младеене в очите на всички - до 5 години, маааааксимум десетина. "Изглежда 20 години по-млад", "на 65 изглежда на 35" и т.н., ако е на живо, ми говори за незабелязване на белези на възрастта и подвеждане по фигура, коса и подобни, или за пристрастно оценяване - майка, леля, аз самата/самият.

______

Аз увеличително огледало не ща. Избива ме на хипохондрия, която се засилва с годините, и ще започна много да се заглеждам по всякакви петна, гънки, цвят и да си мисля не са ли проява на нещо по-лошо от възраст. И без такова огледало няма опасност да се заблудя, че бидейки леля, изглеждам като млада самодива.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 09:31 от Магдена

# 265
Миопия от дете. Високо очно налягане, астигматизъм. До - 8, 9 диоптъра се добутах. С операция от 15 години и си тренирам без проблеми. А, иначе съм си проблемен случай.
Не познавам очин лекар, който при описаното (особено очното налягане) ще каже “тренирай без проблеми с тежести/силови упражнения”.

Наистина ли очния ти е дал такъв съвет?

# 266
Как се чувства човек също е от значение. Ясно е, че на 50 няма да изглеждаш на 30. Важно е на 50 да си жизнен и енергичен, но за тези неща трябва да се постараеш. Назолабиалните бръчки няма да  ни убият. Сещайте се за тези неща. Огледалото далеч не е единствено мерило.
Мислех ги тези неща снощи докато тичах. Колко 50 годишни обичат да тичат дори в мъгла? Колко глупости съм чувала от мързеливи хора, не е истина. Нещастните тичали. Ами добре. Joy  Сякаш ги насилвам да тичат с мен.

# 267
Невежеството не е извинение.
Къде говорим за “леки тежести”? През цялото време говорим за силови тренировки и тежести.
Чичковците е добре да четат Blush и да се аргументират

what weight could lift a woman over 50 with myopia and high eye pressure

Скрит текст:
The primary risk is that heavy lifting causes a sudden spike in intraocular pressure (IOP), which, combined with high myopia (which makes the retina more fragile), significantly increases the risk of retinal detachment.

Consider "Light" Weights: Some ophthalmologists advise their high-myopia patients to avoid lifting weights over 10 pounds (about 4.5 kg). Other recommendations for older adults starting strength training may be as low as 1-5 pounds, progressing slowly.

Мъжете в темата не ходят на фитнес, но под “тежести” там не се разбира 5кг.

Късогледство + високо очно е на практика невъзможно очен лекар да позволи вдигане на тежест от порядъка на 15-20кг и нагоре.

А всеки трениращ ще ви каже, че под 10кг не се класифицира като “силова тренировка с тежести”

# 268
  • София
Като добутам 50 ще кажа.

# 269
Нямам високо очно налягане, на прегледи ходя редовно. Щяха да ми кажат, ако имах. Вдигам си тежко.

Общи условия

Активация на акаунт