Как възрастта влияе на начина, по който се грижим за себе си

• 15 362
  • 461
  •   1
Отговори
# 330
кукумицинка, аз имам същите наблюдения. Не били вече пушачи, било супер гнусно, ама били на айкос, употребяват трева, гъби и разни бонбони. Не виждам логика. Положителното е, че не опушват другите може би. Въпреки, че аз цял живот съм пушач и съм се старала да не пуша около непушачи и деца. И предпочитам заведение за непушачи.

# 331
Самата настройка на хората си личи от тази тема.
Понеже всичко около нас е лошо, какъв е смисълът да се стараем?
Ами има смисъл според мен.
Да, всеки може да се разболее от нещо , но да се предаде още преди да е станало е много лоша нагласа.

Наистина ли искате децата ви така да са научени - понеже светът е еди какъв си, живей колкото си можеш по зле, все едно някой ден ще си болен....

На мен ми харесва, когато хората са позитивни, имат желание за живот и имат вяра, че могат да подобрят нещо
На колко си години? С добро чувство пиша, но разсъжденията ти са адски наивни. Grinning

Вероятно хората, за които говориш искат да са позитивни и едва ли са се "предали преди нещо си да се случи". Много по-вероятно е нещо реално вече да им се е случило и поради тази причина се борят, боледуват и имат някоя негативна мисъл (боже опази).

Реакциите са такива в темата, защото разни твърдения как тоя се бил запуснал пък ние сме манекенки и тн, звучат най-малкото арогантно и от кулата на хора без реални проблеми (и без деца). Грозно и безчувствено е да се съди ей така отстрани, а изглежда е много модерно. Имам една такава приятелка дето все тоя е еди какъв си, оня е еди как си, акъли на килограм и осъдителния тон - ако само я четеш, ще си представиш топ мацката на мацките, фотомодел, млада, перспективна, "уфатна" и тн, а запознаете ли се на живо няма да повярваш какви ги плещи на база на покритието, което реално има.

Аз гледам малко по-смирено да го раздавам и с човещина. Всъщност дори съм благодарна на хората, които имат топките наистина да си кажат в прав текст, че нещо ги съсипва, трудно им е, не се справят и се чувстват зле понякога, защото в сегашния инстаграм живот вече всеки е перфектен от кукленския дом до топ фигурата, идеалната майка на Х деца с идеалното семейство на идеалните почивки, градинка с био домати, и вечно в настроение, и да си кажа честно, на моменти направо ми се повдига от всичките тия преструвки и превземки.

Това го казвам като човек, който реално е имал досега късмет и то много, и го оценявам. Simple Smile

# 332
Бояна, има си предостатъчно изследвания.
Обясних защо не може да има валидни изследвания при отсъствие на стабилни референтни групи, които при равни други условия с останалите не са били пушачи или пасивни пушачи. Така се установява причината за нещо, иначе става като в случая - сладоледите предизвикват удавяне.

Ами има си и такива изследвания, мета анализи дори, изследвания провеждани години, даже десетилетия.
Може да потърсиш. Това ако искаш. Аз отдавна съм приключила с тия неща.
Мисля, че умните глави знаят как да си правят изследванията и проучванията.
Но ако  ти харесва да ги считаш за невалидни ок Grinning
Това за Франция е пълно безумие и много погрешно.
https://www.theguardian.com/world/2003/oct/27/worlddispatch.france
Даже са водещи в раковите заболявания.

# 333
  • София
Бояна, има си предостатъчно изследвания.
Обясних защо не може да има валидни изследвания при отсъствие на стабилни референтни групи, които при равни други условия с останалите не са били пушачи или пасивни пушачи. Така се установява причината за нещо, иначе става като в случая - сладоледите предизвикват удавяне.

Ами има си и такива изследвания, мета анализи дори, изследвания провеждани години, даже десетилетия.
Може да потърсиш. Това ако искаш. Аз отдавна съм приключила с тия неща.
Мисля, че умните глави знаят как да си правят изследванията и проучванията.
Но ако  ти харесва да ги считаш за невалидни ок Grinning
Това за Франция е пълно безумие и много погрешно.
https://www.theguardian.com/world/2003/oct/27/worlddispatch.france
Даже са водещи в раковите заболявания.
Сега са водещи, да, но френският парадокс е бил научна истина в един момент. Просто трябва и да се мисли като се гледат данни. Затова ти казвам, че тютюневия парадокс е мистерията откъде им е двойната рандомизирана извадка, каквато се изисква при Evidence-based science.

Иначе на мен ми харесва да знам. Затова се интересувам какво знаем и е наистина факт и какво не.
Със сигурност знаем, че Хеликобактер пилори води до рак на стомаха, например.
И че цигарите, работата в хлебарската индустрия, минно дело и прочее водят до ХОББ, емфизем и прочее.
При рака все още има много неизвестни, а като стане известно нещо и е шок, а много често после се оказва, че и не е вярно. Ето сега вече знаем, че бетакаротина при пушачите увеличава риска от рак с 50%, т.е. който пуши не трябва да яде нищо оранжево. Преди няколко години не се знаеше.
Драстично се намали тютюнопушенето, а рака на белия дроб се е увеличил 4 пъти, това в страните, в които наистина вече не се пуши.
Много фактори са и ако можехме тук да стигнем до истината Бг мама щеше да получи следващия Нобел по медицина.

# 334
За ракови заболявания причини бол.
Аз не твърдя, че само цигарите са виновни.
Те увеличават шанса обаче неимоверно и не само за рак.
Ама излиза от поста ти едва ли не, че който иска да пуши да ходи във Франция и да джури вино

# 335
Значи спрях цигарите преди месеци, ама ако ви кажа колко бързо пуснах печената тиква… Grinning

# 336
Не те разбрах Thinking

# 337
Живеем в силно замърсена среда и ядем не се знае каква храна и какво има в нея. Това е голям фактор.
Аз съм с тежко увреден гръбнак и за спорт не може да става и дума. Плюс Хашимото, хормоните си правят каквото си щат. И след онкологично лечение, а от химиотерапията се качват кила и от въздуха. Е, свалиха се сами, после се добавиха пак малко без мое участие… Понякога трябва да приемем, че не всичко зависи от нас.
А лошият късмет го има и още как, изпитано е на собствен гръб…
Искрено и от сърце ти пожелавам само здраве и спокойствие.
Зрежии всички клишета и напътствия, за здравословен живот, килограми и норми, налагани от хора, летящи във въздуха и никога не сблъсквали се с жестоката реалност.
Животът е кратък и несигурен.
Живейте го добре, според своите представи.

# 338
  • София
Ама излиза от поста ти едва ли не, че който иска да пуши да ходи във Франция и да джури вино
Почти няма пост по темата, в който да не казвам, че не твърдя, че цигарите не са вредни. Просто давам примери за разни научни разсъждения, които са и изследвания, публикувани, но не са съвсем верни. Не, че ресвератрола не е мощен антиоксидант, но пък алкохола е канцероген и е вреден. Морковите са полезни, но пък последните проучвания показват, че оранжево и пушене увеличава риска за рак.
Човек ако се зачете и ще се смахне. Вредните неща ги знаем, за другите си стискаме палци и това е.

# 339
Почти няма пост по темата, в който да не казвам, че не твърдя, че цигарите не са вредни. Просто давам примери за разни научни разсъждения, които са и изследвания, публикувани, но не са съвсем верни. Не, че ресвератрола не е мощен антиоксидант, но пък алкохола е канцероген и е вреден. Морковите са полезни, но пък последните проучвания показват, че оранжево и пушене увеличава риска за рак.
Човек ако се зачете и ще се смахне. Вредните неща ги знаем, за другите си стискаме палци и това е.
Даваш, но ги тълкуваш като дявола евангелието лекинко.
И аз чета Бояна и аз.
Ето за морковите.
Колко моркови съм изяла като съм пушила..ехеее..много.
Нямам рак. Тъй че си остава научно разсъждение и предположение.
Доколкото съм чела това изследване визира добавки бета каротин, а не моркови.
Морковите не са само каротин.
Даже има изследвания, че ако пушач яде повече плодове и зеленчуци може да намали риска от ракови заболявания.
Има огромна разлика как преработва тялото някаква незнайна добавка с каротин и един морков.
Морков, който съдържа и много други неща.
Същата работа и с витамин С. И там много заблуди има.
Абе гаранция за нищо няма.
Имах прадядо на 108 си отиде. Пушел като разпран, пиел като разпран. Блъснала го кола като пасял овце.
Почти никакви заболавяния. Това разбира се по разкази на роднини.
И един друг роднина имах. На 50, цял живот спорт и здравословно хранене и него го блъсна кола.
И все пак нито единия, нито другия са ми пример. Е, може би втория повече.

# 340
  • София
Моите родители починаха наскоро. Единият с Алцхаймер, другият с диабет. Цял живот не са пушили, почти не употребяваха алкохол, общо взето спокоен живот, без наднормено тегло, абе нищо, с което да се захванеш и да кажеш - е, това е.
И двамата имаха предразположение за рак, но не се разви.
Аз да си призная, в последно време водя доста нездравословен начин на живот. Пък докъдето стигна - до там.

# 341
С напредването на възрастта външният вид се променя, какво толкова чудно. И здравето почва да не е каквото е било преди, дори да е общо - взето добро. Тази сутрин например мен ме понаболява кръста. Как пък няма да отида сега да побягам в парка, та да съм в по-добра форма за коледния банкет (а и той мина Rolling Eyes - каквито станали снимките, такива). Wink

# 342
Аз боледувам физически, само след силни стресове. Въобще не мисля, че яденето и пиенето имат чак толкова силно отражение към здравете, каквото се придава в тази тема или по статиите в интернет.
Не пуша и никога не съм пушила, не пия или много рядко чаша вино или коктейл, ям си всичко, което ми се яде, включително и сладко, но нещо тревожи ли ме,  страх ли ме е, че няма да се справя и такива гадни болести ме сполетяват, сковават ми се крака, ръце, правя бронхити с пневмония, ей така от нищото, през лятото, когато е 40 градуса жега.
Приятелките ми с рак или инсулинова резистентност посочват като причина силен стрес, който са изживели, при всички свързан с децата им. Само една твърди, че е развила рак на гърдата, защото мъжът я е оставил за по-млада, което за мен е абсурдно, но всеки си знае как се чувства.
За мен разковничето за добро здраве е да си спокоен, да не си слагаш нищо на сърце, до колкото е възможно, съобразно нервната система на конкретния човек.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 10:37 от Yellow flower 12

# 343
  • София

За мен разковничето за добро здраве е да си спокоен, да не си слагаш нищо на сърце, до колкото е възможно, съобразно нервната система на конкретния човек.
То е лесно да се каже, но като ти се заслучват разни ужаси няма как да им жумиш и да не се трогваш.

# 344

То е лесно да се каже, но като ти се заслучват разни ужаси няма как да им жумиш и да не се трогваш.
Напълно съм съгласна. За това между приятелките ми си разменяме книги за позитивното мислене, силата на мисълта, разни мантри за сбъдване на желания, и всякакви техники, които да ни накарат да се чувстваме по-добре. Разбира се, тези четива биха срещнали насмешка тук, аз не бих ги споделяла, точно защото мразя да се натоварвам с каквото и да било, дори и с чуждото мнение.
Само изразявам мнение, че не вярвам храната да дава чак толкова силно влияние върху здравето, каквото и се придава в тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт