За точността

• 6 446
  • 215
  •   1
Отговори
# 45
Не знам защо, но някои хора просто са си такива. Не мисля, че е за да си придават важност. Тук говоря за системно закъсняващите. Лично аз имам доста такива приятели. Не говоря за инцидентни случаи, поради сериозни причини.
Може би не мислят толкова за времето, не си планират деня по график или са си просто флегматици. Според мен има значение в кой от 4те класически типа темперамент попада конкретната личност.

# 46
Има значение как е научен/ възпитан.
Когато дъщеря ми беше 1 клас засичах сутрин родители, които водеха децата си (от нейния клас) с 10 минути закъснение. И съм ги виждала повече от веднъж, я и детето си е казвала, че Х и У всеки ден закъсняват. Не живеем в София, та да се оправдават със задръствания. И пак няма оправдание за системно закъснение. Може на родителите така да им е удобно, но свикват лошо детето и то продължава да закъснява и, когато стане в гимназията и се придвижва само. Колкото и да си флегматичен, като знаеш, че за придвижване ти трябва Х време, за подготовка за излизане У се съобразяваш да излезеш на време. Моето дете не може да преценява времето, затова излиза доста по-рано, за да не закъснее. Просто, за да е сигурна. Майка ми ми е разказвала, че прабаба ми е била така - отивала на гарата няколко часа по-рано да е там.

# 47
Всички точни забелязват закъснението. И закъсняващите очевидно го забелязват, щом могат да посочат минутите. Остава въпросът - уай да форк бе?!

# 48
На мен ми направи впечатление един от първите коментари на Магдена по повод черешите. Да, нещо много се захванахме за черешите, но наистина ако си казал 2, защо после пък се сърдиш, че са две. По този точно пример, мисля, че не е до точност. Единият приема нещата много буквално, но пък и другия явно не осъзнава тежестта на думите.
По отношение на груповото изчакване. Честно казано такива неща винаги се правят със среща в 16:50 тръгване в 17:00 така още в 16:50 се знае, кой би могъл да се забави. Обаче ако ще цепите минутата и след 2 минути ще тръгнете трябва да си синхронизирате часовниците. Поне по филмите, където правят банкови обири така правят. Иначе моите всичките са с +- 2 минути и сигурно няма да се впиша в групата.

# 49
Ами това с черешите - да остави точно 2 череши може само човек, който е буквалист до степен да е в аутистичния спектър. Такива хора не разбират ирония, хипербоилзации и подобни похвати ясни за нормалните хора. Те приемат всичко БУКВАЛНО!

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 21:21 от the Дорис

# 50
Mama Ru, съгласна съм с казаното от теб и определено не се опитвам да оправдавам хората, които закъсняват.
Лично мен ме изнервят ужасно, защото съм пълна противоположност. При мен дори малко граничи с мания (подобно на прабаба ти).
Когато имам да правя нещо важно, гонене на превозно средство, посещаване на мероприятие, пътуване в друг град и подобни, просто се улавям че започвам трескаво да се подготвям, за да не закъснея. Подготвям се в повечето случаи от предния ден - чанта, дрехи, необходими неща и винаги подранявам.

# 51
  • София
Отговарям на поста - какво ме бърка, че някой е закъснял 5-10 мин.
Ако ще си цъкам на телефона, то няма нужда да кибича някъде, мога да си го правя от къщи.
Аз съм ужасно зает човек, дотолкова, че ми е трудно да се видя с приятели и поради огромна заетост се виждам с някои от тях веднъж годишно. И понякога съм преценила, че мога да отделя примерно час. Ако се закъснее 10 минути, примерно, или трябва да си разбутам задачите и нещо да не успея да свърша след това или времето за виждане се свежда до 45-50 мин. Просто аз нямам време, това е.

От друга страна, приятелите ми знаят, че мразя да ми се разбутва графика, а и знаят, че мразя да се закъснява. Може да е моя странност, но хората, които ме уважават и са мои приятели се съобразяват с тази ми странност. Simple Smile

# 52
  • До морето
И аз имам някакъв страх да не закъснея. Дори и никой да не ме чака. Например имам си днес някакъв план в главата, че трябва да свърша това, това и това и в 17:00 да прибера децата от училище. Ако по някаква причина се забавя и не се движа според времето, което сама съм си задала предварително, започвам сама на себе си да нервнича. Не се чувствам добре. Нищо не е спешно, няма да свърши света, ако едното нещо го оставя за утре, но просто вътрешно се напрягам, че закъснявам.

# 53
На всекиго може да се случи нещо, което да го възпрепятства да е на време, но това е инцидентно. Ако е всеки път за мен е лошо навик и лошо послание тип "не ми пука, ще ме чакат". Интересно ми е такива хора дали за влак или самолет ще закъснеят?

Закъсняват и ги изпускат.
Братовчедка ми е ярък пример за такива хора. Неорганизирани, без разчет на времето. И влак, и самолет е изпускала.
Аз съм много точна и много мразя да ми губят времето в чакане. За щастие, освен нея, няма други хора, които да се налага да чакам.
За черешите. Ако съм казала 2, ще очаквам 2. Не виждам нищо странно, нито обидно, нито дребнаво, че са оставени 2. Да си е казал колко иска, не да чака хората да четат мисли.

# 54
  • София
Да си точен е въпрос на уважение и към другите, и към себе си!!!

Аз се уважавам и закъснявайки, а ако другите се опитват да ми вменяват вина, ги игнорирам като фонов шум. Точността е хубаво нещо, ама често се ползва като повод за принизяване на другия и самоизтъкване. Аз съм бил и в двете роли - и подраняващ, и закъсняващ, без да занимавам другите с това, очаквайки и мен да не ме занимават с мислите и чувствата си по темата.

# 55
Ами това с черешите - да остави точно 2 череши може само човек, който е буквалист до степен да е в аутистичния спектър.
Този пример беше измислен но в конкретният пример който си спомних и който е с други храни, но абсолютно аналогичен,  човекът абсолютно сигурно не беше аутист. Просто беше неколкократно повторено и от двамата - "две ли... да две!".  
Когато е казано нещо такова от единия и то един път - да приема се образно, а не буквално. Но когато е казано по два пъти и от двамата тогава вече не е "образно казано"

Що се отнася до сверяването на часовниците... Няма нужда от сверяване на часовници за да се тръгне на минутата. Всички съвременни смарт телефони се сверяват периодично и автоматично през мобилния оператор. Освен ако не сте имали налудничавата идея да изключите тази функция.
Когато е обявен час в които се напуска мястото на срещата (а не се пристига) си е твоя работа в колко ще пристигнеш. Не е казано - ще се срещнем в 5, та да се успокояваш - е, то малко толеранс. Казано е - ще тръгнем в 5. Това означава че по-съвестните са вече там. Някои от рано пристигналите може да са се престарали, други може транспорта им дотам да е излязъл по-бързо от предвиденото, но никой от тях не е длъжен да чака някой който още не е дошъл когато удари часът за тръгване.

# 56
Ти си го казваш много ясно и си държиш на твоето. “Казано е тръгваме в 17, значи тръгваме в 17 и изобщо никого не чакаме. Не сме длъжни да чакаме.”
Това не е точност, това и педантичност и липса на толерантност. Наистина не разбирам как 2 минути се оказват решаващи. Но пък ми става ясно, че си държиш на 2те череши и на 2те минути.

# 57
Спомних си  един стар виц:
-Каква е разликата между две минути и цяла вечност?
-Разликата е в това от коя страна на вратата на тоалетната се намираш.
Grinning

# 58
Имам приятелки, които в частни срещи винаги, ама винаги закъсняваха. Обаче, в едни момент станаха началници или на много желана и престижна работа- еми, изведнъж  вътрешният им чсовник се синхронизира с действителността. Петнадест минути преди началото на раб. ден вече бяха в кабинета на шефа и пиеха кафе с тях. И това не беше инцидентно, а всеки божи ден.

# 59
  • София
Малко странни примери...
1 - в яденето на череши няма нищо ритуално.  Като не може сега ще яде следващия път или ако го няма ще си купи още навръщане ако съм чак пък такава лакомия. Ако това са единствените череши, които ще си купим за сезона заради цената, ще му оставя половината. Ако в момента нещо прави... Ще го изчакам.
Нокой не е казал колко са черешите, но ако са 10-15 и е поискал да му оставя 2 и знам, че наистина не обича, 2ще му оставя и няма какво да се сърди... Но кой изобщо казва осрави ми 2череши???айде 2бонбона от кутия да, но череши🤪😂😂

2.
 Обява??? - предполага непознати, организирани съа събитие, с начален час, транспорт и тн... Не бих очаквала да ме чакат.

3. Че се случва, случва се. А извинение има ли? По принцип, че се случва, не изключва да го е срам. Аз, обаче обикновено пиша/звънкам  с тръгвам към теб... Може пък нещо да е изникнало и да не може да си тръгне от работа както сме се  разбрали.

4.щом разбера, че има вероятност да закъснея.

Общи условия

Активация на акаунт