За точността

• 6 446
  • 215
  •   1
Отговори
# 30
какво бихте направили, казали, помислили, ако вие сте на мястото на другия и видите, че са ви оставили точно две череши?

Не мисля, че познавам човек, който ще остави точно 2 череши. В семейството ми със сигурност няма такива.
Ако някой го направи, вече казах - ще го приема като сарказъм или пасивна агресия. Някакво превъзходство има в този буквализъм - хайде, нА ти две череши, щом толкова знаеш. Нещо такова.

# 31
Пример 1

Половин час по-късно като ги вижда:
-Ееее, ти па егати точността! Две череши ти се откъснаха от сърцето! - Тук не става въпрос за точност, а за буквализъм. Да, има хора, които биха го разбрали съвсем буквално "две череши", но според мен за повечето хора би станало ясно, че не става въпрос за конкретна бройка, а за малко количество. Все пак зависи колко са били и черешите. Ако са били една шепа, може и да се разбере точно 2 под 2.

Пример 2
Обява за тръгване за нещо си.
Събираме се на ъгъла на Била и тръгваме точно в 17:00. Никого няма да чакаме.
Някой пристига там в 17:02 и после мърмори:
--Еееее, вие пък - две минути ли не можахте да изчакате. - Това също не е точност за мен от страна на неизчакващия. По-скоро дребнавост. Бих изчакала поне 10 минути преди да тръгна, имайки предвид, че 2-3 минути самата аз имам разлика между компютъра, телефона и ръчния часовник и ще е въпрос на тълкувание кой е най-точен.

Пример 3
Уговаряте се да се видите в 3 следобед в неговата работа. Отиваш точно навреме, а вече се оказва че той забравил и си тръгнал. Казва:
Ееее, не се ядосвай де! Стават такива работи!
Мислиш си - Ако бях на твое място щеше много, много да ме е срам, а не да викам, че стават такива работи. - Тук наистина е добре да се извини за разсеяността тръгналият си.

Пример 4
Когато закъснявате за неслужебна среща (примерно за гости) поради задръстване или каквото и да е, но предварително ви става ясно че няма да успеете, кога се обаждате да предупредите - А) веднага щом разберете, Б) точно в часа в който трябвше да сте пристигнали или В) известно време след това? - Разбира се, че А). Какъв е смисълът да предупреждавам, когато вече така или иначе съм закъсняла?

# 32
Пример 1 - Ще оставя поне 10
Пример 2 - Ще гледам да съм там поне 5 минути по-рано
Пример 3 - Ще избеснея, най-вече че съм се разкарала напразно. Относно забравянето - на всеки се случва. Хора сме все пак!
Пример 4 - Всички знаят, че винаги закъснявам до 15 минути, но не повече!, така че не се обаждам.

П.П. Относно закъснението при уговорка с близък човек не ми пречи да чакам до половин час, след това звъня.

# 33
Пример 1: Ако не можем да започнем заедно яденето на череши, грозде, шоколад, разделям на око количеството на 2 и после, ако другият наистина не иска останалото, го изяждам. Такива изрази като "остави ми 2-3-5 череши" ги приемам като любезност от страна на закъсняващия. Ако наистина не иска, ще си каже направо.

Пример 2 - чакам поне 10 минути, после звъня. Освен ако не гоня влак, самолет, представление. Тогава не чакам, а тръгвам с влака, самолета, влизам да гледам представлението. Обикновено хората се обаждат в такива случаи.

Пример 3 - Случвало ми се е приятели да забравят за ангажимент, ако се извинят, няма проблем.

При закъснения звъня, когато видя, че няма да успея на време. Ако е за гости, имам 15 минути толеранс.

# 34
Харесвам точността. Гледам напоследък, че доста хора я приемат прекалено пожелателно за себе си, а в същото време се дразнят, когато друг не е точен спрямо тях. Като цяло доста неуважение наблюдавам към чуждото време и ангажименти. Риторични въпроси от рода на какво толкова било станало, какво на мен щяло да ми стане и под.са дразнещи. И аз мога да попитам на другия какво ще му стане, ако си размърда мързеливия егоцентричен задник малко по-скоростно, нали?

# 35
Пример 4 - Всички знаят, че винаги закъснявам до 15 минути, но не повече!, така че не се обаждам.

Любопитно ми стана – защо го правиш? Правиш се на интересна и важна да караш хората да те чакат или ти е много сложно да си планираш времето?

# 36

Любопитно ми стана – защо го правиш? Правиш се на интересна и важна да караш хората да те чакат или ти е много сложно да си планираш времето?
Защото е някакъв началник и отвътре и идва да закъснява... Satisfied

# 37
Как Сийка Ами, аз като цяло почти никога не бързам за нищо, но в никакъв случай не се правя на важна. И на работа да закъснея с 5-10 минути, на никого не му прави впечатление. На близките и приятелките ми също не им прави впечатление. Като цяло така съм си свикнала. А и кой, за Бога, ще се прави на важен като закъснява?

# 38
Е, как кой? Този, който се опиянява от факта, че е вързал няколко човека да го чакат. Simple Smile
Разбрах, че така си свикнала, както и че околните са свикнали да те чакат. Какво печелиш от това те попитах? И защо изобщо се налага да закъсняваш всеки път.

"Точността е вежливостта на кралете". За мен е и израз на уважение към хората, с които имаш уговорка.

ПП Имаш късмет, че не си моя приятелка. Една такава закъсняваща имах, много бързо я излекувах. На срещите с всички други познати закъсняваше, но с мен беше абсолютно точна. Можело значи...

# 39
Пример 2 с точното тръгване имам чувството, че не го обясних добре, ще поясня. Не става дума за среща, заради срещата и не става дума за среща на двама, а за група от 5-10 или неизвестен брой хора. Примерно ще се прави изкачване на Черни връх. Те не са непременно приятели. Някои от тях може да са, но не всеки с всеки. Дава се час за тръгване а не час за "среща". Може да отидете и половин час по-рано, тоест малко като да бяхме казали - среща на автогарата, автобуса за който имаме билети тръгва в 7:00.
Само дето няма такъв рязък физически репер като тръгването на автобуса, а е думата на водача, че тръгваме в толкова часът.

# 40
Аз винаги съм по-рано. При мен от дете има нещо като фобия "да не закъснея". За влак, автобус, среща, без значение.

Разбира се, че няма да оставя само две череши.

# 41
Как' Сийка Нищо не печеля, а и никога не ми е правило впечатление закъснението. Причината е, че не мога постоянно да следя часовника.

Добре, а защо е толкова лошо човек да закъснее с 5-10 минути? Толкова ли не можете да си цъкате в телефона?

# 42
И аз имам въпрос към закъсняващите. Като срещата е в 16 часа и ви трябва 1 час да се оправите/придвижите, защо не почнете в 15 часа да се оправяте, а не в 15:30 примерно? Кое налага никога да не се съобразявате с времето?

# 43
Добре, а защо е толкова лошо човек да закъснее с 5-10 минути? Толкова ли не можете да си цъкате в телефона?

А ти не можеш ли 5-10 минути да не си цъкаш в телефона, за да пристигнеш навреме? Риторичен въпрос, не се чувствай длъжна да отговаряш. Simple Smile

# 44
На всекиго може да се случи нещо, което да го възпрепятства да е на време, но това е инцидентно. Ако е всеки път за мен е лошо навик и лошо послание тип "не ми пука, ще ме чакат". Интересно ми е такива хора дали за влак или самолет ще закъснеят?

Общи условия

Активация на акаунт