За какво да гледаме при избор на работно място

• 1 819
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте,

Понеже в момента съм в процес на търсене на ново работно място, въпроса ми е главно към хора, които имат познания и дори работят в тази насока.
За какво да гледаме при провеждане на работно интервю, от страна на работната обстановка, какво да избягваме и какво да приемем като положителна точка.
Тук имам в предвид поведение на шеф, колеги, перспективи на предлаганата позиция, заплащане и тн.
От страна на компанията също. Вид дружество, мащаб на опериране, родна или чуждестранна фирма.
Имам нужда от съвет, въпреки, че вече имам добър опит.

Благодаря Ви.

# 1
Гледам материалната база - дали сградата и наоколо е поддържано, какви са мебелите, подовата настилка. Фирма, която не инвестира в тези неща не се разрива особено добре. После консумативите в тоалетната. Когато кризата чука на вратата лошото управление започва първо да пести от сапун и тоалетна хартия.
За хората е трудно да се обобщи. Ако ми задават въпроси, които съм ги написала в биографията и мотивационното писмо ми говори, че не са се подготвили особено добре.

# 2
Аз лично обичам да работя в по-малък екип. Работила съм дори само с 1-2-ма човека в обект, и ми е било по-добре.
На интервюта, много мразя въпроси от сорта: "С какво смятате, че сте по-добра от останалите кандидати" - това за мен е некоректно зададен въпрос, защото предполага едва ли не аз да познавам другите кандидати, а то не е така. Друг въпрос: "Каква заплата очаквате". Аз да не съм експерт... И още куп други глупави въпросчета, които ми бъркат в здравето, и като започнат да ми ги задават, вече наполовина са ме загубили. Веднъж на едно интервю даже ме попитаха дали ще ходя с тях на чалга партита в извън работно време, или там на коледните партита. Казах им, че не слушам такава музика, и така и не започнах при тях.
Иначе поведението на управителя (ако той провежда интервюто) за мен е важно, защото ако се държи нагло и надменно към мен, определено няма да се излъжа да започна работа.

# 3
За мен пък са напълно нормални въпроси. Заплатата задължително се пита. Като чуят колко искаш веднага знаят могат или не да си позволят този работник. За чалгата има резон, новият трябва да може да се впише в колектива и това е много по-важно понякога от неговите професионални качества.
Относно малка или голяма фирма. Зависи на кой етап от живота си. Ако си с малко дете например и ти трябва повече гъвкавост и спонтанни промени, тогава според мен малката фирма е сякаш по-подходяща. Там нещата може да се решат с телефонно обаждане, има някакво разбиране, лични отношения, но пък там нещата не са толкова уредени и пак на лично отношение се очаква от теб също да поемаш за друг спонтанностите. В голямата фирма си по-анонимен, има си отдел за всичко, нещата си вървят по определен начин и по-трудно спонтанно да си тръгнеш с 2 часа по-рано и през идващите дни да си ги заработиш.

# 4
  • София
Както се казва и при недвижимите имоти - локация, локация, локация. Къде е работното място, как изглежда работното място, как се стига до работното място, "съседите" - демек колеги и шефове. Има ли осигурен транспорт, има ли храна наблизо...

# 5
За мен най-важният критерий е колективът.
Гледай колко време работят хората там – дали има много дългогодишни служители, или текучеството е голямо.
Има ли голямо текучество, явно работата не си заслужава. Нито лъскавият офис с купищата социални придобивки, нито огромните заплати, нито щедрите обещания струват нещо, ако на практика ситуацията е различна или взаимоотношенията във фирмата са толкова лоши, че хората се завъртят за малко и бягат.
Никой не бяга от хубавото, а щом бягат, значи има защо. И обратното – щом стоят, значи си заслужава.
Всичко останало са подробности, които могат да се (пре)договорят.

# 6
За мен пък са напълно нормални въпроси. Заплатата задължително се пита. Като чуят колко искаш веднага знаят могат или не да си позволят този работник. За чалгата има резон, новият трябва да може да се впише в колектива и това е много по-важно понякога от неговите професионални качества.
Относно малка или голяма фирма. Зависи на кой етап от живота си. Ако си с малко дете например и ти трябва повече гъвкавост и спонтанни промени, тогава според мен малката фирма е сякаш по-подходяща. Там нещата може да се решат с телефонно обаждане, има някакво разбиране, лични отношения, но пък там нещата не са толкова уредени и пак на лично отношение се очаква от теб също да поемаш за друг спонтанностите. В голямата фирма си по-анонимен, има си отдел за всичко, нещата си вървят по определен начин и по-трудно спонтанно да си тръгнеш с 2 часа по-рано и през идващите дни да си ги заработиш.
Относно заплатата, според мен е по-добре въпросът да се зададе по друг начин, както са ми го за задавали на някои места, а именно: "Каква заплата Ви е необходима, за да си покривате месечните нужди" , а не каква заплата очаквам. И с други хора сме коментирали, че въпроса не е правилно зададен.

# 7
Заплатата, която си искам и получавам, отдавна ми е х2, х3 и нагоре от сумата на месечните ми нужди, не разбирам логиката. Луксозна чанта не е нужда, ама ми е приятно да мога да си я купя, пътувания, почивки също.

# 8
Идеята е под каква заплата не би паднал човек, ако не разбрахте. Всеки си има някакъв минимум за него, някакъв стандарт и начин на живот. Веднъж като ме попитаха каква заплата ОЧАКВАМ, в съответната фирма, аз им казах някаква сума, според това което си мисля, че те биха ми предоставили като възнаграждение, спрямо сферата на дейност, и спрямо това под което не бих паднала аз. И когато им отговорих те ме изгледаха странно, със секунди мълчание.

# 9
Лично аз търся:

- пълен Хоум офис, на този етап, за да се върна в офис условията трябва да са феноменални
- разглеждам Линкдин профили на служители и проследявам дали са повишавани, за да разбера дали реално можем да говорим за повишения
-  гледам дали има жени на ръководни длъжности, това доста ми говори какво е отношението към майчинство и т.н.
- допълнителното здраво е абсолютно задължително
- положително е да има бюджети за допълнителни квалификации на персонала
- да има гъвкавост на работното място
- културата да предразполага към задаване на въпроси, а не да изпитваш страх, че някой ще ти върти очи (е, естествено това няма как да го разбереш от интервюто)
- допълнителните дни отпуска винаги са плюс

Май това е най-основното, вече заплатата, но там е ясно.

# 10
Ами така, както сте го написали, не само, че не се разбира, а се разбира съвсем друго. Под каква заплата не бих паднала и каква заплата ми покрива месечните нужди са различни неща.

# 11
При други обстоятелства бих се присъединил към съветите да се отдаде съществено значение на поведението на интервюиращия мениджър, но на интервютата за последните ми две позиции те ми направиха откровено лошо впечатление. Това обаче се оказаха двете най-добри места, на които съм работил.

Предвид това, преценката следва да бъде по-комплексна.

# 12
Не знам дали ще имам някога друго кандидатстване, вече съм на преклонна възраст Grinning но ако ми се случи - на въпроса "може ли да говорим с бившия Ви работодател?" ще отговоря с "Да, след като говоря с бившия Ви служител..."

# 13
Гледам локацията на първо място. С две малки деца, които трябва да водя и прибирам по график, не ми е опция да работя далече. Работно време - в момента не мога да си позволя да покривам часове 10-19 или американско работно време (15-23). Сфера на дейност на фирмата също се оказа, че ми е важна, въпреки че навсякъде кандидатствам за една и съща позиция. Има ли командировки, колко дълги и колко често. Работи ли се извънредно и заплаща ли се. Има ли проблем с предварително планирани отпуски месеци напред. Какви въпроси ми задават, какво отношение демонстрират и заплата идват след всичко, изброено преди това.

# 14
  • София
Аз ще мисля 5 минути върху този въпрос. Баш шефа не ме познава, регионалния няма да им вдигне, евентуално отдел Човешки ресурси да им дам...

Общи условия

Активация на акаунт