Бихте ли живели с мъж, който ви има за даденост?

• 12 788
  • 558
  •   1
Отговори
# 525
Имам 2 бани с тоалетни на двата етажа. Едната не я използвам сега зимата за къпане, понеже е с проточен бойлер и не успява да стопли водата до необходимата ми степен и с необходимия дебит на струята, използвам електрическия бойлер. Мъжът ми от кокошки и кучета не се интересува, постоянно прибира нови котки и ходи да храни и при бездомните. Студено е, навън и в неотопляеми помещения водата замръзва. Оправям се аз с кучето, кокошките и със старите котки. Имам и една с автоимунно заболяване, която не се храни самостоятелно, пасирани на пюре консерви яде само, с добавките и лекарствата, ако й се дава в устата да ближе. И за мъжа ми остават доста занимания.

# 526
  • До хладилника, който обичам
Това за викингите май не е вярно, Янтра, скоро търсех доказателства, че е имало жени-воини, и макар наистина да е имало, май са по-скоро изключение, отколкото правило. Но са оставяли жените, които са се занимавали с фермите, робите и изобщо всичко необходимо; имали са право да се разведат и да си запазят имуществото жените, мнението им се е зачитало, и като цяло са имали доста повече права, сравнено с жените в останалата Европа. А, и мнението, че дете се зачева само ако и двамата достигнат до оргазъм, е бонус.

За къщната работа преди 100 години, хайде да не. Ден за пране, в който по цял ден се пере на ръка. Ден за месене на хляб, в който цял ден печеш хляба за седмицата. Че аз с един хляб с квас, дето го правя за кеф понякога, се чувствам като Пепеляшка, какво остава това да ми е само част от задължителното ежедневие, че иначе няма какво да се яде. Всичко на ръка, всичко тежко и трудно, аз съм пас.

# 527
  • София
Не е ли показателно, че защитата на патриархата все опира до пещери и животни Wink
Ъъъъъъъъ, ами то... напоследък има все повече изследвания, че тогава е било матриархат. И изобщо не е било "жените седят в пещерата, мъжете ходят на лов и осигуряват прехраната." Оказва се, че при ловци-събирачи, 80 % от храната е осигурявана от жените. Бонус точки за мъжете за някой и друг протеин. Но това все още са теории и хипотези, поне доколкото знам. Но почваме да излизаме от патриархалната викторианска епоха на доминирани от мъже научни кръгове. И май и за викингите ще се окаже, че 20% от екипажите са били жени. Пак казвам, не е още май доказано, но се появяват такива публикации.

Независимо дали е истина или не, забавното е, че примерите в полза на патриархата все ни свеждат или първобитна цивилизация, или до диви животни. Тоест, патриархата изглежда няма стойност в напреднала цивилизация. Изключвам въздишките по "едно време", отправени от дивана за времена, в които хората са се скъсвали от труд.

# 528
  • София
Все се надявам да живеем във времена, когато не се борим за патриархат или матриархат.
В които избора на жената да роди или не, да си седи вкъщи или не си е нейно право и не я съдят околните, особено околните други жени.
Също така, мъжа не е длъжен да издържа семейството, да е такъв или онакъв. Работа на семейството, тоест на конкретните мъж и жена е да си разпределят ролите и да си ги изпълняват както им е угодно и както ги прави щастливи. Ако не са щастливи - кой откъде е.

Навремето семейството може да е било по-здраво, но не и по-щастливо. Прабаба ми казвала, че най-хубавия ден в живота и бил първия след погребението на прадядо ми. Отказала е даже да я погребат до него. Цял живот била лежала до него, като умряла щяла да лежи където си иска. Та не е била щастлива, но да го напусне не е била опция.
Мерся аз за такова здраво семейство.

# 529
  • Somewhere far away
Спането заедно не е гаранция нито за любов, нито за обич.

# 530
В днешно време здраво или нездраво семейство е доста относително понятие. При условие, че са възможни всякакви конфигурации на взаимоотношения – с брак, без брак, между еднополови, всичко опира до личните избори и приоритети.
//
Кукумицинка, а защо сте се натоварили с толкова животни? Кокошките заради селска идилия ли са или за пестене? А домашните и бездомни животни? Звучи страшно.
//
Никога не съм одобрявала спането на двойка в отделни стаи. Гаранция за отчуждаване и изневери.

# 531
Боже като слушам как живяли до края на дните си, а не можели да се понасят. Rolling Eyes  И защо са си го причинили....Баба ми и дядо ми бяха като залепени, дядо ми я рисуваше от най-ранна младост до дълбока старост.... майка и татко също доста се разбираха, свекърите  и те, събираха ни, създаваха уют, гледаха градина, цветя. Къщата им беше райско кътче... Всички толкова ми липсват сега! Sob

# 532
Никога не съм одобрявала спането на двойка в отделни стаи. Гаранция за отчуждаване и изневери.
Чак пък гаранция. Познавам такива двойки, и след 35+ години са дълбоко влюбени. Отделни стаи изобщо не значи край на секса, освен може би за хора, които смятат, че секс = мисионерска само на едно място? Аз също бих избрала отделни спални, ако имахме място, защото спя много леко и всичко ме буди. Но място няма, така че избрахме по-добър матрак, с който по-малко усещам, когато мъжът ми мърда или става.

# 533
Не бих казала, че е универсално човешко поведение да искате да се прегръщате, докато спите - не всички хора искат. Да, до хора е, и в тоя ред на мисли не виждам никакъв проблем за двойките, които искат да спят отделно, нито бих решила, че това е липса на интимност и гаранция за раздяла и изневери.

# 534
Навремето семейството може да е било по-здраво, но не и по-щастливо. Прабаба ми казвала, че най-хубавия ден в живота и бил първия след погребението на прадядо ми.
А пък моята баба цял живот беше обгрижвана от дядо. Оженили са се млади - тя на 18, той на 24. Баба ми беше родом от друга държава, без близки или роднини в България, та дядо й беше всичко.

Извод: не може да се обобщава.

Аз също обичам да се гушкам, да ме гушкат и не си представям спането в отделни стаи.

# 535
  • София
Не говорех за спането отделно. Просто живееха в отделни стаи тъй като не можеха да се понасят. Дядо ми все гледаше да е някъде навън и рядко се свърташе вкъщи.
Майка ми беше толкова откачила, че твърдеше, че това не е нейната къща, но не знаеше коя е нейната къща. Но не искаше да живее в  "тази къща". Апартамент де.
Пфф, мъка.

# 536
  • Пловдив
Наравно, да! Основно, не! 🤣🤣🤣
Ама НАПРОТИВ - примерно с лисиците. Лисицата ражда и си седи в бърлогата, цели седмици и нищо не прави, почива си. Лисугера ловува и изхранва майката, после майката и малките. Основно бащата отнася цялата работа.
Как птиците-носорог  (за да търсиш на английски -  си отглеждат малките hornbill) - когато стане време за размножаване женската влиза в някаква хралупа, зазижда се и мъжкия я храни.

И даже няма да споменавам за морските кончета.... ама съвсем няма. И щраусите ги отглеждат мъжките.

Честно, недей да спориш с мен за биология - специалност и страст ми е била.
Мхм лисицата седи в бърлогата, а мъжкият изхранва. Но тук се шири тезата, че ако бащата работи, а майката е вкъщи с бебето е много неестествено и лошо.
Щото лисицата си лежи и ниииищо не прави. А жената вършее в къщата. Готвене, чистене, пране и прочие.

# 537
  • София
Всъщност, за това се борим.

Да сме свободни и щастливи, а не теглиш там някакъв хомот с някакво говедо, което не понясяш, защото нямаш избор.
Причиите са няколко, ще ги изброяваме друг път, но всички знаем какви са основните.

За тази цел, обаче, единствения път е една жена да има относителна независимост, собствен финансов фундамент, образование, работа, защото уви, в периода на бременност, раждане и отглеждане на малко дете става по-уязвима.

Тогава, може да се каже, че има избор и ако се наложи, може да смени конфигурацията.

# 538
Ако няма война или някаква глобална зараза, човек винаги има избор.

# 539
Винаги можеш да развалиш 2 евро. Simple Smile
Но ако падат бомби отгоре ти или си болен – нищо не е в твои ръце.

Общи условия

Активация на акаунт