Как бабите ви са се грижили за косата си?

• 2 805
  • 72
  •   2
Отговори
# 45
Бабите ми ползваха единствено домашен сапун за измиване на косата, шампоан не бяха и виждали, родени бяха 1904-та, лека им пръст. И двете имаха дълги и гъсти коси. Едната ми баба изплакваше косата си след миене с оцет. И майка ми, и леля ми бяха с къси, но ужасно гъсти коси, с дебел косъм, които и аз наследих. До време. Менопаузата доста ми повлия, както и короната. В момента косата ми изглежда гъста, но косъма ми е изтънял ужасно.
Имах колежка, пакистанка, с плитка, по-дебела от ръката ми. Питах я прави ли нещо специално, за да я поддържа. Тя се засмя и каза - нищо, абсолютно нищо. И майка и имала същата коса и понякога ги прорязвали, за да не са толкова гъсти. Дай боже всекиму!

# 46
Pippi_ а не е ли и до хранене и добавки.

# 47
Спомням си как преди време в подобни дискусии в нета се пълнеше с домашни рецепти, кой каквото знае. Докато имаше вестници, и там редовно даваха такива. Съвременната жена е толкова свикнала с готовите продукти на пазара, че не ги познава изобщо - да, едно време мажеха яйце и домашен сапун на село. Иначе - ДМ. Сефора и Нотино по-добре Simple Smile

# 48
Принципно в използването на киселина - оцет, лимонов сок, има логика, тъй като затваря косъма. Съответно и повечето съвременни продукти за коса имат по-ниско ph

# 49
Понеже се спомена няколко пъти оцет – да не вземе сега някое младо да си полива косата с оцет от шишето. В съд с топла вода, около литър да кажем, се добавя 1-2 с.л. оцет или лимонов сок, разбърква се и се облива косата в края на миенето. Не се изплаква. Това прави косата мека, гладка и лъскава. Вече обясниха пред мен защо – затваря косъма.

# 50
  • София
Когато дъщерята беше в училище, чрез проби  бях достигнала до следната смес против въшки - купичка зехтин, две лъжици оцет и ароматни масла на око. Не съм забелязала косата й да е по-различна след маската, тъй като косата така или иначе си беше супер.
Косата много се променя през менопаузата. Ако не окапе, става една такава изтощена и пършива и много трудно може да я докараме "като коса на девойка", колкото и да я мазотим.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 10:10 от Rockstar

# 51
Нищо специално не правеше баба - само домашен сапун и това е, иаше гъста и дълга коса.

# 52
  • София
На по-тънък косъм влияе благоприятно къната, която преди беше много популярна.

# 53
Pippi_ а не е ли и до хранене и добавки.

Възможно е начина на хранене и добавките да помогнат, но когато човек е с рядка коса по рождение - не, не биха допринесли нищо.

# 54
Чак до бабите ми няма да се връщам, но в моето най- ранно детство нямаше шампоани и ползвахме домашен сапун. Може би съм била към 1- 2 клас, когато съм си измила косата за първи път с шампоан. Косата ми е била винаги хубава, просто е ген, за който нямам заслуга.

# 55
Вълшебната комбинация е равни части газ, мас и оцет. Grinning Смръдлива е, но върши чудесна с косата за който го понесе, а и въшките трепе до крак, барабар с гнидите.
И на мен са ми разказвали, че навремето са се мили с хума и оцет, след това са се мазали с дървено масло или газ за гланц и блясък.
А иначе моите баби бяха съвременни и ползвах сапун и шампоан. Едната ми баба помня, че в банята си имаше бебешки шампоан "Па-па", крем за тяло "Кеч" и хубав кръгъл ароматен сапун с връвчица, закачен на закачалка до мивката. Цялата баня ухаеше на него. Relieved

# 56
И двете ми баби не правеха нищо специално - само домашно приготвенсапун и това беше, но едната имаше гъста и дълга коса, а другата с рядка и слаба коса като перушина. Всичко е до наследствения ген.    Аз също бях с хубава и гъста коса, но след менопаузата Cold SweatCold Sweat горе на темето е една рехава, рехава

# 57
  • София
Това усещане за "хубава коса" след мас и оцет или подобна комбинация е временно и е заради щедрото количество мазнина, която запечатва и заглажда косъма. След второ до трето измиване без съобразена грижа ефектът си заминава.
И още нещо - има коси, които предпочитат хидратация, и такива, които предпочитат протеин. Затова еднаквото третиране, с мас или хума например, няма да даде еднакъв резултат. И затова и по-съвременната козметика често е по-силна и ефикасна.

# 58
  • Между гори и планини
Баба ми която ме отгледа, не е имала изключително гъста коса, вероятно ген. Естественият ѝ цвят е бил тъмно рус, но тя се боядисваше в тъмно кестеняво до 70 годишна. Миеше косата си веднъж на седмица, като накрая я обливаше с хладка вода с ябълков оцет. Шампоани по онова време нямаше много - в банята имаше Па-па с жълтък или шампоан с коприва. Косата ѝ беше дълга до под раменете и още влажна я навиваше около лицето си и я закрепваше с фибички, а спеше с нещо като боне, мрежесто. На другия ден махаше фибите и косата ѝ стоеше без проблем приела формата.
Маминка ( така си ги наричахме във Варна) си беше кокона, задължително с обеци, червено червило и подходящ костюм, с лачени обувки с ток, лачена чанта... Така отиваше и до кварталния магазин. Родена през 20-те, била в разцвета на красотата си през 40-50 те години.

# 59
  • Анкх-Морпорк
Точно след мазане за въшки косата ми стана разкошна. Майка ми намаза само с газ, защото реши, че маста трудно ще се измие, но и самата газ е мазна като усещане. Като изкоментирах каква разкошна ми е станала косата, майка каза точно това, че в миналото жените са слагали малко газ във водата за изплакване на косата. Обаче си има миризма.
Оцетът е ползван от древните гърци за миене, те не са използвали сапун. Кожата на човек от химична гледна точка е леко кисела, затова и изплакване с разреден оцет не вреди.

Общи условия

Активация на акаунт