Милано и Северна Италия - тема 20

• 1 526
  • 57
  •   2
Отговори
# 30
Моля за мнение за еднодневна екскурзия от Бергамо до Тирано  - Ст.Мориц, как да организирам пътуването с влакове или да ползвам готови екскурзии на getyourguide например. Възможните дати са ми 11 или 12 април.

# 31
  • София
Моля за мнение за еднодневна екскурзия от Бергамо до Тирано  - Ст.Мориц, как да организирам пътуването с влакове или да ползвам готови екскурзии на getyourguide например. Възможните дати са ми 11 или 12 април.

Това са 12 часа път.
Купуваш билет и се качваш на влака.
Да си провериш всичките разписания на едно място можеш на някой от сайтовете на адекватните в това отношение оператори, примерно Дойче Бан.
Отсега е още рано за април - съвсем възможно е италианците да не са си качили разписанията на всички регионални влакове все още, те не обичат да бързат 🙂
Но за да добиеш някаква обща представа, задай за идната седмица.

Цялата жп линия от Тирано до Кур е инженерно чудо предвид кога е строена и са успели да го направят с класическа технология, без участъци в които да се ползват предимствата на зъбчатата железница при такава денивелация.

Цялото удоволствие тук е в пътуването и гледките от влака. Красотата, особено в ясен, летен ден, е драматична.

# 32
  • Бургас
Благодаря за новата тема. Аз в старата тема обещах да пиша за Бернина, но смогнах на новата. По повод предишното питане. За мен много е пътуването за един ден. Ние го мислехме, но накрая взехме две нощувки преди и след пътуването. Тирано две нощувки са на цената на една в Милано. И в този ред на мисли да уточня, че  гарите са две за при стигащите от Милано и после за отпътуващите за Сейнт Мориц. Близо са една до друга, но са отделни сгради и коловози. Ние си купихме сами билетите, а не с организирани екскурзии. Само единия билет от тези 4 влака малко закъснях и затова ползвах посочения сайт. Резултата е, че вместо по 40 евро, платих по 60 евро.
Пътуването слагам в скрит текст, защото може да не е интересно за всеки. За Сейнт Мориц нищо не съм писала, защото може да има специална тема. Ако някой иска може да пиша своите впечатления.

Скрит текст:

В началото искам да уточня, че има два влака Бернина.
Единия е регионалния червен влак Бернина. Купетата са като на нормален влак с отваряеми прозорци. Това отваряне при зимни температури не е въобще приятно, но за да се получат снимки без бликове трябва жертви. Билетите за този влак се купуват от сайт на италианските железници. Няма нужда от резервация на вагон и място. По време на пътуването може да слезеш на някоя спирка и после на следващия влак да се качиш и да продължиш. Вътре се получава информация за спирките, които са повече от другия влак. Мисля, че бяха около 10.
Дргугият е пак червен влак, но името му е Бернина експрес. Купетата са с панорамни прозорци, които се неотваряеми. На някои снимки има бликове. Билети за този влак се купуват от сайт на швейцарските железници. Задължително се купува разервация с вагон и място. При покупката се вижда кои места са до прозореца или до пътеката, но аз поне не разбрах, как да разбера посоката на движението. Затова взех две места до прозореца и се сменяхме от време на време. Вътре има много информация. На масичките е начертан маршрута със спирките. По време на пътуването освен спирките съобщават и интересни факти, забележителности от ляво и от дясно. Тръгва се от Тирано на 400 метра надморска височина и когато се стигне 2200 надморска височина Алп Грюм съобщават, че има 10-15 минути престой и целия влак слизат и си правят снимки. В Сейнт Мориц вече е 1700 надморска височина. Спирките са около 3 по маршрута. Вътре има специален QR  код, който го сваляш и също следиш маршрута и  различни факти. Там има и менюто на кетъринга. Минава количка да си купиш за пиене и хапване. Цените не са космически. В края на пътуването подариха на всеки пътуващ метално влакче като оригиналния влак -  пълен с шоколад Линд и по един специален студен чай.

# 33
Здравейте!
Предстои ни пътуване средата на март до Тирано, като идеята е са се качим на Бернина до Ст. Мориц. В петък следобед летим до Милано Малпенса, оттам с влак до Милано Чентрале и след това пак с влак до Тирано, където ще нощуваме. Събота сме я оставили за Бернина, вечерта пак спим в Тирано, а в неделя рано сутринта в 06:12 хващаме влака до Милано Чентрале, а оттам за Малпенса. Моето притеснение идва оттам, че реално в 12:20 трябва да излетим, а в 06:12 като хванем влака за Милано, пристигаме там в 08:40, а влака за Малпенса е в 08:55 и пристигаме на летището в 10:00. Според вас можем ли да разчитаме на влаковете, така че да сме сигурни, че ще си хванем полета или е по-сигурно да спим в Милано..?

# 34
  • Milano
Не можете да разчитате.
Освен, че 15мин.са малко.
Не за друго, но понякога и да искаш не можеш да тичаш от вървящи пътници пред теб.
Освен това коловозите на Малпенса експрес не са на едно ниво с останалите.
Има и шатъли, ако се изпусне влака.

Билети за влакове има обикновено до 6м напред (между 3 и 6), евентуално може да не се вижда разписание при смяна с лятното.
Избирам произволна дата до Тирано от Милано - 05.06 и се продават.

Билетите за стрелите (не обърнах внимание дали само за фреччаросса или и за останалите) стават динамични, като самолетните.
Днес могат да струват 100, утре 20 за един и същи влак иначе казано.

# 35
  • София
regina, на едно ниво са коловозите.

Ягодка, леко притеснителна ти е логистиката. Ако влаковете са навреме, е достатъчно. Но може да се случи ситуация която да наложи прекъсване на движението и т.н. Не са виновни влаковете - никой транспорт не може да ти даде абсолютна сигурност.
В тази ситуация бих нощувал в Милано преди полета.

# 36
  • Milano
Вероятно по-точният израз да е не са на една линия коловозите Rebel.

Коловози 1,2,3, 22, 23, 24 са по-къси от останалите.
Малпенса експрес тръгва от н.1 обикновено.

Влаковете от Тирано обикновено са на 7-8 коловоз.

При моите следобедни връщания с този влак почти винаги е закъснявал, сутрешните може и да са по-точни.

На късмет е да успее да направи връзката, за непознаващи гарата още повече.

# 37
Може ли препоръча за таксиметрова фирма - приложение ако имат или телефон. Идеята ми е от гарата да се придвижа до мястото за настаняване. Има метро, но по прогноза го дават дъжд и предпочитам да имам опция и за такси.

# 38
  • Milano
Има доста голяма стоянка на таксита на Централна гара - пред автобусите за Бергамо.

Aпликации за таксита:

Free now също и т.н.

Телефони на различни компании:
02.8585
02.4040
02.6969

Пп. Нулата не изчезва, т.е. набираш +39 02 8585 и т.н.

Обикновено и при 2 капки дъжд движението става по-трудно.
Вероятно метрото е по-добрата опция.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 10:09 от regina di cuori

# 39
Много благодаря! Към района на Sant Ambroeus трябва да се придвижа.

# 40
  • Milano
Пътувайте както желаете, с метрото сте там за 10мин, с кола доста повече.

Хареса ми, как е написано на диалект и безгрешно.😊

Незнам кога пътувате, но ако е другата седмица, която ще е почти цялата дъждовна, имайте предвид някои стачки.
На 12/01/26 - влакове на Тренорд, на 13/01/26 - таксита в цялата страна, на 15/01/26 - АТМ - градски транспорт в Милано - 8.45ч-15.00ч и след 18.00ч.

# 41
Ох, стачките ми са “любими”…тогава няма избор и към такситата… 23-26 януари пътуваме по план (ако не настъпи пак ледена епоха и/или не се разболеем). С метрото наистина е супер удобно, ако не се случи голям порой…въпреки че от гарата до метрото е кратко пешеходно разстояние.

# 42
Пътувайте както желаете, с метрото сте там за 10мин, с кола доста повече.

Хареса ми, как е написано на диалект и безгрешно.😊

Незнам кога пътувате, но ако е другата седмица, която ще е почти цялата дъждовна, имайте предвид някои стачки.
На 12/01/26 - влакове на Тренорд, на 13/01/26 - таксита в цялата страна, на 15/01/26 - АТМ - градски транспорт в Милано - 8.45ч-15.00ч и след 18.00ч.
Здравейте! Моля за насока при тази стачка на 15.01 какъв друг транспорт може да се използва? Точно тогава по план  ще пътуваме от Бергамо до централна гара Милано с влак и трябва да се предвижим до хотела (https://www.booking.com/Share-qPRIvy) Ще имаме билети “Аз пътувам в Ломбардия” но тази стачка май ще ни обърка плановете!

# 43
  • Milano
Незнам какъв съвет да ви дам, освен да се придвижите в гарантираните часове между 15ч. и 18ч.
Мястото ви за настаняване не е чак толкова близо.
Последните две стачки М3 беше затворена и през деня.
Когато метрото отвори, ако е затворило преди това, то тръгва в 15ч. от първа спирка и обикновено в първите влакове е трудно качването.
Същото важи и за автобусите - гарантирано е тръгването в 15ч. от първа спирка.

Аз проверявам на апликацията дали метрото е отворено, кои линии вървят, ако ли не - проверявам на съответна спирка трамвай, автобус които ме интересуват след колко време ще минат или няма.

Във вашият случай обикновено се сменят две превозни средства, с едно изключение - автобус 42 от гарата от страната на шатълите за Малпенса, за 15 спирки и после малко пеш.
Вижте си опциите в Гугъл.

# 44
Много благодаря, Regina do cuori. Май ще се опитам да отменя едната нощувка и да резервирам в Бергамо Simple Smile или ще вървим пеша!

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:49 от MollyBy

Общи условия

Активация на акаунт