Какво пазим и на кого го оставяме - döstädning и не само

• 4 733
  • 109
  •   1
Отговори
# 75
Аз точно наскоро гледах онлайн Бурда в търсене на кройки. И аз шия чат-пат, като ме хване музата. От стари дрехи си направих печуърк одеяло. Голяма играчка беше 😆
Относно трупането това е по-скоро поколението на бабите ни, но и да го има при родителите ни, няма връзка с това, което исках да кажа. Хората са го правили от нужда тогава, а и да не говорим, че повечето неща са били от естествени материали.
Аз говорех за безразборното купуване на ширпотреба в наше време и после всичката пластмасата от нея отива на боклука.
Те даже и уредите вече са направени така, че да издържат малко след гаранционния срок и после да си купиш нов.

# 76
Не говоря само за соца, Артемис. Смятам и че съм по-наясно от теб с пропуснатите възможности на семейството ми Wink

И не е ок да стоиш безработен, въпреки че имаш семейство и дете, понеже ти е извън зоната на комфорт да се напънеш и да си подредиш нещата. Примерно.

# 77
  • София
Ами, Адалинд, не си го написала така, че да стане ясно.

# 78
  • София /Абсурдистан
Iron Lady, искаш ли платове?? Вълнени, памучни?
А колко изхвърлих. Купувани с бележка 2 м на 1,80 м
Имам много Бурда с кройки. Но и изхвърлих.
Точно сега са много актуални моделите в списанията, които имам.
Не ти ли трябват? То и аз имам доста и вече нямам място, ама…

# 79
  • SF
Не ми трябват.

# 80
Аз малко пак като кемане в джазова музика, но ако някой има излишен памучен плат - от фондация "Нашите недоносени деца" събират дарения памучен плат, от който доброволци шият покривала за куриози. Разбира се, който иска направо може да ушие, но имат няколко човека, които шият и дори само плат им е добре дошъл Simple Smile
https://facebook.com/groups/181058102389596/
На вълна по групите за устойчива мода много ще се зарадват Simple Smile Аз също, принципно Joy Свекървата е крояч и само се чуди какво да ушие на децата Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 09:23 от Inferiya

# 81
Тази тема, за Плюшкиновци ли била Close
Аз съм за тук, че да си попищя на воля!

Скрит текст:
Дядо ми беше такъв, цял живот!
Малка част е обусловена от времето и епохата, друга част от това , че се е създал като човек, имащ и можеш, съвсем сам- образование, семейство, дом, вила, още имоти- сам, че е бил сирак...
В най- последен стадий, вече с деменция, даже ползвани опаковки от тхрана не хвърляше... не знам за какво ги е събирал...
След като си отиде, нашите чистиха апаратамента поне година!

ММ е плюшкин също- не знам със свещ ли съм го търсила, че баш на дядо ми прилича Confused
Лошото е, че има и къде да събира. Засега съм му намерила едно малко копченце, като го натисна и се сеща да поизрине боклука, но не ми се мисли с годините и ината, дали ще го овладявам.
Лошото е, че понякога е прав- тъкмо и зхвърля нещо, и  то вземе, че затрябва Laughing

# 82
Имам останали много картини, сервизи, одеала и кърпи от бабите ми. Ползвам ги и макар да не са никак в мой стил поради разликата в поколенията и модата, бих казала, че съм благодарна за завещаното. Картините и гоблените висят по стените и ми напомнят за скъпи за мен хора, припомнят ми истории - аз съм петото поколение на рода ми в този дом и колкото и да е ремонтиран и осъвременяван през годините, стаите просто разказват истории. Положила съм съзнателни усилия да запомня колкото може повече, за да мога един ден да ги разкажа и на сина ми - на някои от хората в тях са кръстени улици и площади в града ми.

Прави ми впечатление разликата в качеството на старите кърпи в сравнение със съвременните - някои от тях са прани буквално хиляди пъти, а нито са се захабили осезаемо, нито са се раздърпали. Съвременните, които съм купувала аз - уж от същия материал, а трудно ми изкарват и 2-3 години. И продължавам да си купувам, най-вече защото искам да имам у дома и неща, които аз сама съм си избрала Simple Smile Сигурно повечето няма да ме разберат, но единствените неща в кухнята ми, които съм купувала аз са един комплект прибори за хранене, 4 професионални ножа, съдомиялна, печка, кухненска ролка и плот. Шкафовете ми вече смениха 3 поколения домакини, аз съм четвъртото. Сигурно ще ги завещая на снахата и след това дълго няма да изкарат Simple Smile Цял живот пия и от чаши, останали ми от баба, понеже беше учителка, а явно в някакъв период е било модерно да се подарява именно това. Тях особено много ги харесвам, защото имам както практични ежедневни, така и тържествени комплекти, всички избирани с вкус.

Надявам се един ден и аз да оставя харесвани и използваеми неща.

# 83
Не съм се замисляла за края и какво бих оставила.
Но по принцип лесно хвърлям непотребни неща били и годни за употреба.
Чужди педмети са ми неприятни, остарели също.
Винаги съм страняла от консуматорство, не съм по бързата мода но и не бих живяла в апартамент, описван в последния пост.
Искам мои спомени, мои емоции.
Не че не ползвам вещи дошли от някого, намират се вкъщи, но не са моето.
По темата -лесно изхвърлям. При последното местене дори лентите от сватбата заминаха, а снимките редуцирах.
Спомените остават, а животът върви напред.
Не харесвам претрупани домове, в които се пази всичко трудно купено. Това е носталгия и ме обременява.
След мен каквото и да остане нямам никакви претенции да се запази.
ММ е по-различен, не обича да хвърля.
Крия от него 😄, че нещо си е заминало.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 15:19 от Джа̀нъм

# 84
На село имаме един верен Илийчо, когото викаме да помага из двора при нужда и той взема абсолютно всичко, което ни е излишно - посуда,  мебели, дрехи, уреди, за мое щастие взема и падналите от дърветата ябълки - за кончето.
Този месец шитнах чисто нов шкаф за баня, неразопакован дори. В трети дом го разнасяме с идеята, че ще влезе в употреба. 9 години ми боде очите. И с огромна радост го дадохме на Илийчо, дано успее да му вземе някой лев.

# 85
Не се сдържах Joy

# 86
  • София
Баща ми е плюшкин. И даже по-лошо, заклет приспособител на грозни неща на неподходящи места.
Разправяме се с него, нямам особен успех засега.
Имаме разкошна селска къща, вместо да я реставрираме се съсипваме да я пълним с евтини неща и остарели грозотии. По миналото лято купих дървени пейки и столове за двора, беше страшен скандал, те пластмасовите столове си ставали, сега да ги хвърлял ли.... две седмици мрънкане имаше, сега вече си ги ползва с кеф.
Имаме сая, помещения за складове дърва и животни на двора. 20 метра помещения са натъпкани с неща, дето може да потрябват някой ден. когато наистина потрябват, губим два дена в търсене на въпросната джиджавка, щото нали то я има, ама има още стотици неща освен нея.
Имаме два телевизора с плосък екран, хубави, които никой не ползва, но пазим едно огромно кинескопско Сони, щото то си работело.
Не се и опитвм да правя подобрения, защото са излишни нерви със седмици или месеци, докато се прежали да признае, че да, така е по-добре.
Обожавам като ми каже - Като умра правете каквото искате.
Да, ама нямам време да го чакам, защото здравословно съм по-зле от него и е не малка вероятноста да го изпреваря.
Ми дразнещо е.

За себе си - ограждам се с неща, които харесвам, малко прекалявам вероятно. Старая се да изхвърлям, с променлив успех.
Като си ида някой ден, казала съм да се отървават от всичко, което няма да им трябва или не харесват, да не се чустват виновни.

# 87
Няма оправия този плюшкинов синдром. Наскоро почина бащата на близка. Само под единия  навес се е изхвърлил боклук (три камиончета), които са взели 1400 лв.за тази услуга. Лошото е, че има още навеси, има и къща, пълна с боклуци.

# 88
  • SF
Днес изхвърлих картина, репродукция на любимия ми Клод Моне.
Имам картини, които са подарък на баща ми от един художник и нямам идея какво да ги правя. Аз не ги харесвам, но не мога да ги пусна никъде, защото ако бъдат разпознати, даже не и от баща ми. Той не посещава такива групи. Притеснявам се от самия художник.
От години ги държа в черен плик от огромните за боклуци. Но това заема място в апартамента!!!

# 89
Ако художника е даровит, предложи ги на някоя художествена галерия да ги откупи за колекцията си.
Ако не е известен - може да ги дариш на някое читалище.
Но при всички случаи могат да се повредят ако стоят така в найлона..

Общи условия

Активация на акаунт