Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 11 507
  • 364
  •   1
Отговори
# 330
Да ви питам за Бабинден.
За мен този празник е на акушерките. На едновремешните баби, бабували при раждането.
Обаче в сегашната компания, основно женски колектив и на възраст 50+, черпят, че имат внуци. И не само черпят, ами тези, които още нямаме, трябва да им купим подаръци.
За мен е странно, даже неприемливо, защото не приемам това тълкуване на празника. Да им са живи и здрави внуците, но не мисля, че подаръци са нужни.
При вас как е?
В нашата фирма едно към едно се прави гореописаното на Бабинден. Бабите черпят с обяд, не бабите им подаряваме някоя глупост. Тази година им подарихме по едно одеяло. Кърпа и сапун задължително се подарява. Ще речеш, че са акушерки. Най тъпото на този празник е, че почват едни подмятания към тези, които имат големи деца, а нямат внуци - айде, вас кога ще ви направят баби, какво чакат децата ви и други нетактични въпроси в тоя дух. Много е неприятно наистина.

# 331
В Австрия предполагам, защото има много строги закони за държавните служители. Подарък над 50 ерно се води подкуп. Затова и не подаряваме общ подарък на учителите.
При частните фирми е съвсем друго - вътрешна политика.
То и тук се води подкуп.

# 332
  • София
Да, навсякъде се приема за подкуп, просто никой не се сеща да подаде сигнал или да направи проверка.
Неслучайно и големи подаръци от хора извън определени категории (родители, деца, братя, сестри, близки приятели) би следвало да се декларират, но само на хартия.

Мекичка, направо ме изуми с тези сапуни, кърпи и одеяла. Че те тези подаръци са били със символика навремето, че да има "бабата" с какво да се измие и избърше, когато изражда бебета и с какво да ги завие.
Явно вашите баби се вземат много насериозно. Сигурно са все "главни баби". Simple Smile

# 333
Не зная, това си е традиция от както фирмата съществува ( вече 60 години) Даже в местните медии ни отразяват с кратък репортаж. Иначе е доста весело - преобличат се като бебета, поздравяват се взаимно, желаят си още внуци, играят хора в обедната почивка, като цяло настроението целия ден е приповдигнато. Не е чак толкова селско ако не бяха подмятанията към тези, които не са баби, а им е време т.е. имат големи деца.
Провинция,кво да правиш 🫣

# 334
Интересно Петльов ден дали се празнува фирмено и как именно. Grinning

# 335
  • SF
Задължително има майтапи по темата.

# 336
Подмятания от този тип са наистина селски изпълнения. Аз съм чувала и нашите баби на работа как се надъхват една друга да бъдат в майчинство вместо снахите си. И реално си вярват, че снахите им ще раждат,  а те ще гледат бебетата.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 08:01 от ЗЛОДЕИДА

# 337
  • 🌊
Подмятания от този тип са наистина селски изпълнения. Аз съм чувала и нашите баби на работа как се надъхват една друга да бъдат в майчинство вместо снахите си. И реално си вярват, че снахите им ще раждат,  а те ще гледат бебетата.
Как да не го вярват като аз съм го виждала с очите си при роднини. Уви, плана се провали понеже докато забременее взеха, че уволниха бабата, после се оказа, че е и момиче и съвсем им прикисля бременността, че нали да имаш момче е голямата работа.

По темата при нас спряха събирането на пари за рождени дни когато екипът прехвърли 50 човека. Аз нито една година не получих подарък, защото ме били забравили и малко преди да дойде спирането бях спряла да давам. В предишен екип пък един определен колега постоянно подмяташе как може да съм си взимала лятната отпуска все около рождения си ден вместо да им донесат баница или нещо от сорта.

# 338
Трябваше да му кажеш, че си имаш близки с които да празнуваш и на тях искаш да направиш баница, не на чужди хора.

# 339
Не знам защо ама навсякъде май баниците са на пиедестал. По темата със снахите, едната колежка черпи и за рождения ден на снаха си. Нищо, че била неблагодарна и не заслужавала, онзи от горе гледал... Черпи и плюе снаха си пред нас. Хрисима женичка, горката...

# 340
  • SF
Не знам сега как е, но преди баница и айрян излизаше по-евтино от пици, кОли, фанти и т.н. Хем изглежда голямо, хем се наяждат с 2 парчета. Освен баницата може да отвориш бонбони и чипс настрани, но всички помнят баницата.
И събрани непознати и незаинтересовани хора имат за какво да си говорят - има ли яйца, с извара ли е, Софийска баница ли е по-добре или с точени кори Бела. Другата колежка я прави същата, но по друг начин.

# 341
Не знам защо ама навсякъде май баниците са на пиедестал. По темата със снахите, едната колежка черпи и за рождения ден на снаха си. Нищо, че била неблагодарна и не заслужавала, онзи от горе гледал... Черпи и плюе снаха си пред нас. Хрисима женичка, горката...

Бих и казала, че онзи отгоре гледа и в душата и вижда, че черпенето е лицемерно и лишено от смисъл.

# 342
Разсмяхте ме,и аз бях в такъв колектив със задължителната баница, и стана внимавай какво си пожелаваш да не ти се сбъдне, направих да не се цепя от колектива.Каквато съм готвачка сигурно и след напускането ми се е говорило за моята баница( по принцип готвя зле а с печивата хич ме няма,къде изпечено къде сурово.

# 343
Нашите не са и чували за баници 🤣 Да черпят с баница имам предвид. Каквито са кокошки веднага ще намерят кусури и ще почнат да дават акъли как се прави.

# 344
Разсмяхте ме,и аз бях в такъв колектив със задължителната баница, и стана внимавай какво си пожелаваш да не ти се сбъдне, направих да не се цепя от колектива.Каквато съм готвачка сигурно и след напускането ми се е говорило за моята баница( по принцип готвя зле а с печивата хич ме няма,къде изпечено къде сурово.
Ей това ме дразни най-много. Никой не оценява, че си вложил време и труд, а само коментират.

Общи условия

Активация на акаунт