Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 10 093
  • 335
  •   3
Отговори
# 300
Или когато се върне, да му кажат, че са дали и за него и той трябва да върне парите на някой колега.

Това ми се е случвало. Два пъти.
И на двата пъти ги питам - ти мене пита ли ме дали ще участвам? Не. Как пък го реши това от мое име, че и пари да ми искаш.
И вече почнаха да питат. Повъртях я час на шиш, но и дадох парите.
Просто се издразних как преценява и разполага с моите пари.
При нас пък една след като беше събрала определените пари после купила почти два пъти по-скъп подарък без да ни пита, и просто дойде да иска да додаваме...

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 23:39 от alllllimei

# 301
Такива на две стотинки ще ги направя.

# 302
Присъединявам се към мнението на Елора. Аз не винаги съм била учителка. Работила съм и в офиси и в човешки ресурси и в магазини. Най ама най-хубавия ми колектив беше в един склад за хранителни стоки. Колежките с основно и средно образование масово. Колектив от жени и мъже. Изобщо клюки не чух по ничии адрес, нямаше интриги и обсъждане на хора, работеше се лесно и весело с усмивки. От там имам голяма приятелка намерена до ден днешен си поддържаме връзка. В училището обаче е оле майко, така беше и в един офис на международна фирма с колектив от 15 човека в цяла България. Всички масово вишисти инжинери, магистри и т.н.т от простак нагоре...
Извинявам се, че не е по темата, но наистина ли сте учител? Дано не сте по БЕ.

# 303
Не, не съм по БЕЛ. Чужд език преподавам. Ако има грешки със сигурност не е от неграмотност, а от бързина, аз пиша много бързо, а клавиатурата е малка.

# 304
А как стои въпросът с подаръците за ръководството? Мен винаги ме е учудвало как като са се събирали пари за колега, са по 5-10 лв, но като дойде време за шефа - бам 20-50 лв.
За пенсиониране на колега също ме е учудвало защо служителите събират пари, вместо фирмата, в която е посветил 30 години от живота си, не му направи един достоен подарък.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 09:57 от Ink_Whisper

# 305
И, за шефовете се събира винаги двойна сума,ако не и тройна.Относно излизащите в пенсия никъде където съм работила фирмата не е правила подаръци,винаги от колегите.
Както споменах на една от работите ми бяха големи маси,големи суми за всякакви поводи,обаче активистката излезе в пенсия,и почнахме да се черпим само с бонбони, спряхме и събирането на пари.И всички го обсъждаха как така било много по- добре,какво било това преди с пълни маси,20-50лв. за всеки повод,обаче години наред като се събираха пари и се правиха софри, който не даде или почерпи скромно беше одумван.Та това е човешката природа.

# 306
Преди няколко години една колежка вика, че трябва повече да събираме, защото бил началник.
Изгледах я, повдигнах вежди и казах - ми щом си решила. Давам ти 10 лв, разпределяйте си другото. Така и направих.

# 307
Никога не сме събирали за шеф различна сума, винаги е едно и също. Шеф, чистачка, еднакво. Разликата идва ако е юбилей или при пенсиониране.

# 308
  • Варна
При нас за шефовете е каквото за всички други. Даваш, ако искаш и колкото искаш. Никой не ти вдига вежди.

# 309
  • София
Много е грозни това за шеф да се събира повече, отколкото за редови служител.

# 310
Един от предишните ми шефове винаги даваше и за служителите и то двойно повече от другите. Но масово служителите, които събират пари за колегите си, изпитват неудобство да искат от шефа. Аз се радвам, че тази практика поотшумя при нас.

# 311
Един от предишните ми шефове винаги даваше и за служителите и то двойно повече от другите. Но масово служителите, които събират пари за колегите си, изпитват неудобство да искат от шефа. Аз се радвам, че тази практика поотшумя при нас.
А процентно как изглежда това? Защото шефът взима доста повече от двойно спрямо заплатите на служителите си.
И като цяло събирането на еднаква цифра от всички е доста далече от "еднакво". Не само заради различните заплати, ами някои си имат странични приходи, зависи от цялостното семейно положение, финансов статус, някой пък имат извънредни разходи или затруднения. Та и 5лв за някой са си много и при йерархични отношения не е баш да си свободен да дадеш "ако искаш"...

# 312
Когато започнах във фирмата (в чужбина съм ), се следваше тукашна традиция: някой близък - майка, мъж, свекърва, сестра, да направят сладкиш за теб и да занесеш на колегите. В последно време, обаче, тенденцията е да се взима свободен ден за рождения ден, а рожденника да се поздрави в групата - фейсбук или WhatsApp. След това не се носи сладкиш в работата.

Може би и в Бг ще се промени тоя навик на събиране и  самоинициативи на колежки без работа. Но трябва да дойде от ръководството - да определи кога и по колко да се събира. При нас шефката ми каза в началото - събираме за кръгла годишнина,  пенсиониране, сватба и бебе, по 10 евро. Миналата година и аз имах годишнина и ми стана недудобно, че колежките са се занимавали с организирането на подарък: парфюм, цвете, ваучер, картичка. Една колежка дори ми донесе чанта с домашни продукти.

За шефката, както и за останалите, важи, кой колкото пожелае. От 5 до 20 евро максимум. И то 2-3 пъти в година.

# 313
Как ли пък не ще карам мъжа ми или майка ми да готви за колегите. Безумно е за мен това. Макар че по молба на майка ми съм правила чийз кейк за почерпка в офиса, в който работеше. Но тогава имаше юбилей и не ми се стори странно като идея.
Имала съм колежки, които правеха баници, месеници, кексове за рождените си дни на работа. Даже и домашно приготвени кюфтета съм виждала. Едната с баницата направи и айрян. Даже се майтапеше, че сън не е спала, за да се приготви. После като започнаха сръдните, се спря с тези отрупани маси.

# 314
Имам чувството, че масово се ходи на работа за да не се работи. После реват и се оплакват от какво ли не. Манталитета ни е такъв. Аз и колеги, които си вземат отпуска на рождения си ден съм виждала, но въпреки това пристигат на работа с торбите ядене и пиене. То бива, то може мазнене за един плик ама чак пък толкова...

Общи условия

Активация на акаунт