Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 8 559
  • 225
  •   2
Отговори
# 210
Ти пак обръщаш нещата на инвестиции, а има хора, за които това не е инвестиция, а дом,  в който да живеят.
Ти ги обърна, като каза, че богатите мижели да изкупят масово жилищата, че да ги дават под наем на бедните.
За тоя, който плаща наема това е начин да си задоволи нуждата от дом, но за тоя, който купува повече от едно жилище (извън ваканционно) е инвестиция. А всяка инвестиция се прави с идея да се изкара доход от нея. Да го купиш за да го държиш заключено пък е най-тъпото нещо.

ами точно така, богатите изкупуват жилищата и ги дават на бедните/среднакласа след това под наем, на Запад е същото.
както казах, такива са хората с пари в БГ, искат си имоти и си ги купуват имотите. За тях си е инвестиция. Ти по-нагоре го сметна процента възвръщаемост. Явно са си ок с този процент възвръщаемост и не искат да рискуват нещо друго с повече печалба. Това е реалността в момента. Като се има в предвид и че част от тези хора са с пари, на които не могат да докажат произхода, в какво друго да ги набутат? Това е най-лесното и те го правят.  Оттам се и получава това вдигане на цените на имотите допълнително.
Да го купиш за да го държиш заключено пък е най-тъпото нещо. --- така е, ама го правят. Куриоз, но го има в БГ. Не случайно имаш и статия, в която се казва, че има много жилища, които не се използват. И защо да си правят нерви като го отдават, 1 апартамент по 500 евро наем е 6хил евро на година. Ако "усвоява/краде/получава/наливат му" по 100 хиляди на година.

# 211
Април-Май на 2025г. - НС на ул.Бачо Киро точно до Дондуков питах за цената беше 3000евра +20% ДДС
Днес 9-10 месеца по късно минавам пак по ул. Бачо Киро, точно до Симеон са съборили къща и  виждам разчистват терена срещу него офис на агенция влиза питам какво, що - цена на тъмно зелено 4320евра /кв.м
и са им останали 2 свободни апартамента.
Толкова за балона и очакването🤣

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 08:31 от pinko

# 212
ами точно така, богатите изкупуват жилищата и ги дават на бедните/среднакласа след това под наем, на Запад е същото.
"Почти" същото е, с тънката разлика, че на запад богатите си правят сметката и инвестират в имоти за даване под наем само когато носят добър доход.
Ето ти например в САЩ най-големият фонд за инвестиции в жилища под наем е Equity Residential - EQR. Маркет капа му е $24.5млрд. и имат 8 млрд дълг, прави общо активи по пазарна стойност (ентърпрайз валю) $32.5 млрд. Имат 86 хил. апартамента.
За 2025 още не е излязъл отчета, ето го за 2024:
https://investors.equityapartments.com/news-events/press-release … ults/default.aspx
Брутен доход от наеми $2.98млрд.
Върху пазарната стойност на активите прави 9.16%
Нетното е доста по-малко, разбира се, защото има разходи за поддръжка, управление, амортизация, лихви по кредитите и т.н. Но брутно 9.16% преди разходите как ти се струва? В България има ли някъде такава доходност - върху текущата пазарната стойност на актива, както аз съм го сметнал, а не върху колкото си го купил преди 10 години.
Но иначе викат, че щели и тук да дойдат тия фондове и да ни изкупят имотите. Ей сега дойдоха, вярвам 😀

# 213
Grinning Да раздвижа темата с #ПрогнозаНИ за "Край на имотния бум - плато и спад на цените" плюс теория за пет годишни цикли в цените на НИ - https://www.24chasa.bg/mneniya/article/22173428

Има и инфографика за достъпността на НИ от Омуртаг допреди 15 години.Smile

# 214
Българите обичали да купуват собствен дом - с това съм съгласен, ама по 1 на семейство. А по 2-3? Те домовете се повече от семействата, и единия господин от статията казва, че 30% от новопостроените жилища си стояли празни. Има ли въобще на кого да се дадат под наем?
Гледам в Банишора след затвора довършват някакъв огромен комплекс, сигурно има 7-800 апартамента. Има ли 7-800 семейства там, които сега се свиват при родителите си и само чакат да се завърши, че да се изнесат? В Красно Село комплекса на Васко Черепа, който го почнаха някъде 2018, сега гледам май е готов за пускане. 12 сгради 700 апартамента е май - има ли и в Красно Село 700 нови семейства, които сега си нямат дом и само чакат да идат там? Хайде може да ъпгрейдват на ново - а какво ще стане със старите жилища, в които са сега?

Другото смешно нещо от статията ми беше, че "българите не познавали друг актив, който да съхранява стойността на парите". Брей! Дядо им е познавал, а те не. Дядо ми имаше 2 жълтички, които нашите ми дадоха като се жених да си направим пръстени с жена ми. Ако някой ден закъсам хептен, още си пазят стойността, която дядо ми преди толкова години е съхранил в тях. Но сегашните българи не познавали този инструмент?
П.С. Златото днес пак се качи и е 5300, а почна годината на 4300.

# 215
  • Бургас
Ох, аз реших, че имотите в Омуртаг били най-изгодни, а то било при хана Simple Smile
Страшни прогнози за поевтиняване има. С цели 5%. От коя база обаче - от днешната или от тази след 6 месеца?

# 216
Има все още западащи малки градове, където живеят хора, които малко по малко се изнасят. Като позатворят я отделение, я болница, я училище и ето ти още 200-300 семейства. Ако онези две жълтици някой ги беше свил, какво правим с инвестицията.

# 217
Има ли толкова пръсти и вратове,на които да се претопи и носи цялото инвестиционно злато? Един синджир - 20 грама, 2 гривни по 10 грама , 5 пръстена, няколко сета обици. А останалото,като нямаш къде да го ползваш,какво ще го правиш? Излишно е!
Правя аналогия на тезата за излишъка на имоти със златото.

# 218
Има ли толкова пръсти и вратове,на които да се претопи и носи цялото инвестиционно злато? Един синджир - 20 грама, 2 гривни по 10 грама , 5 пръстена, няколко сета обици. А останалото,като нямаш къде да го ползваш,какво ще го правиш? Излишно е!

Според мен не може да се прави аналогия. Инвестиционното злато си остава такова, ако се продава за синджири и пръстени е на по-ниска цена.
Инвестиционното злато по принцип няма какво да го правиш, освен да го продадеш.

# 219
А останалото,като нямаш къде да го ползваш,какво ще го правиш? Излишно е!
То не е за ползване, това е монетарен актив.
Левчетата, евротата, доларите за какво ги ползваш? Част от тях ползваш за разплащане ежедневно, останалата част в банката (или за някои хора под дюшека). И на златото функцията е това. Само че от парите всеки ден се създават все повече (всеки нов дълг, частен или държавен, създава нови пари), а от златото макар и да се изкопава ново всяка година, увеличението е доста по-малко, затова запазва стойността си.
Може би вървим отново към традиционната система резервите на централните банки да са в злато, а не в дълг на други държави, както е сега. Вижда се, че напоследък сегашната система нещо се пропуква.

Имотите не могат да играят роля на монетарен актив, защото нямат характеристиките на такъв. Те не са лесно преносими, амортизират се физически и морално, не са лесно делими, и не са взаимозаменяеми - няма два имота напълно еднакви, както са еднакви един долар в моя джоб и един в твоя, или един грам злато у мен и един грам злато у някой индиец. И не на последно място - може да се построят неограничено много, докато от златото не може. Това е главна характеристика на монетарните активи. Защо не се ползват още мидички за пари, както е било едно време при някои племена - защото най-предприемчивите хора почнали вместо да работят, да се гмуркат за мидички по цял ден. Както е у нас сега - най-предприемчивите вместо да правят АИ, компютри, роботи, сателити и т.н. - строят и флипват апартаменти, понеже апартаменти=пари (за българина).
Има доста интересни книги за история на парите, в които е описано колко време е отнело на хората да намерят подходящия монетарен актив/пари, и колко неща са опитвани в историята и са се оказали неподходящи.
Фиатните пари биха могли да са подходящи, ама не и както ги ползват сегашните политици.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 14:24 от chris78

# 220
Всъщност финансовата система, която ползваме, основана на дълг, е измислена в шумер преди 6000 години и от тогава не се е променила фундаментално. Клонирана е в египет, рим, гърците и тн. Но е имало стотици сривове и рестарти. Но спокойно в България измислихме нова апартаментно базирана система, която никога няма да пропадне.

# 221
Хората винаги имат нужда от покрив над главата и храна. Тези две стоки винаги ще се купуват.

# 222
Българите обичали да купуват собствен дом - с това съм съгласен, ама по 1 на семейство. А по 2-3? Те домовете се повече от семействата, и единия господин от статията казва, че 30% от новопостроените жилища си стояли празни. Има ли въобще на кого да се дадат под наем?
Гледам в Банишора след затвора довършват някакъв огромен комплекс, сигурно има 7-800 апартамента. Има ли 7-800 семейства там, които сега се свиват при родителите си и само чакат да се завърши, че да се изнесат? В Красно Село комплекса на Васко Черепа, който го почнаха някъде 2018, сега гледам май е готов за пускане. 12 сгради 700 апартамента е май - има ли и в Красно Село 700 нови семейства, които сега си нямат дом и само чакат да идат там? Хайде може да ъпгрейдват на ново - а какво ще стане със старите жилища, в които са сега?

Другото смешно нещо от статията ми беше, че "българите не познавали друг актив, който да съхранява стойността на парите". Брей! Дядо им е познавал, а те не. Дядо ми имаше 2 жълтички, които нашите ми дадоха като се жених да си направим пръстени с жена ми. Ако някой ден закъсам хептен, още си пазят стойността, която дядо ми преди толкова години е съхранил в тях. Но сегашните българи не познавали този инструмент?
П.С. Златото днес пак се качи и е 5300, а почна годината на 4300.
Защо трябва семействата да са в Красно село/Банишора за да си купят да живеят там? А ако досега са живели под наем и искат вече нещо свое (не са се стискали при родителите си)?

# 223
Хубаво, под наем са живели - и кой отива под наем в апартаментите, които те ще освободят като станат готови новите?
Според мен напоследък се строят много повече апартаменти, отколкото има нужда предвид негативния прираст на населението - но който мисли, че не достигат, нека купува, негова си работа.

# 224
Хубаво, под наем са живели - и кой отива под наем в апартаментите, които те ще освободят като станат готови новите?
Според мен напоследък се строят много повече апартаменти, отколкото има нужда предвид негативния прираст на населението - но който мисли, че не достигат, нека купува, негова си работа.
Ще Ви кажа след няколко месеца като го напуснем след като сме готови с ремонта.
Просто ми стана интересно, защото сме посредата на сделка точно във въпросния комплекс в Красно село Grinning

Общи условия

Активация на акаунт