Гостоприемство и кой плаща за него

• 4 721
  • 176
  •   13
Отговори
# 135
Той може и да е ревнивец,.освен всичко друго. Щом тя е приятелка и с двама ви, кой знае какви ги ражда комплексираният му мозък.

# 136
  • София
Много е трудно да се търси реципрочност и паритет в отношенията с приятелите. Даже бих казал, че е невъзможно и ненужно.
Тук резултатът е налице, макар и авторката да не си го признава открито.

О, да, ама ти как ще се чувстваш, ако си посрещал някого царски, а пък като дойде време ти да му гостуваш - ей така, хаос и ей такава организация. То не е до пари, то е до отношение и начин да разбереш колко си му важен. На авторката, според мен, ѝ тежи това - тя не им е важна, а я третират като досадник, имащ правото да плати за капризите им. Ми гадничко е ....
Има разминаване, защото за авторката, приятелката е приятелка, а за приятелката - явно възприятието е друго.

Новариел, гадно е, но го приеми и продължи напред. Няма да обенднееш със суши и една пица, но пък уроците са безценни.

# 137
Да, явно греша, че търся реципрочност. Междудругото за ревност и аз си помислих. Моят мъж е от типа галантен кавалер, който има ли дами в компанията, ги обгрижва. Например за 8-ми март подарява на всички жени в компанията цветя, ако си нямат кавалери. Ако сме излезли с приятелки без придружител, няма да ги остави да се приберат сами - ще ги закараме до тях. Такъв е и аз не ревнувам. Тя като се загаджи с мъжа си, моят малко се пообра откъм жестове, за да даде поле за изява на нейния, но онзи не се сеща. И мисля, че имаше случай в началото на връзката им, когато ММ се беше сетил да я зарадва по един повод, а на гаджето даже не му беше минало през акъла и тя му го намекна. Може да таи неприязън оттогава. Тя като цяло от ден 1 си го обгрижва и подбутва и явно в тази насока нищо не се е променило, даже за мен изглежда зле. Осъзнавам, че не е никак лесно за нея така, но кой както си го направи.

# 138
  • София
Със сигурност неловкостта в ситуацията не идва от липсата на място в ресторанта или от сметката за сушито. Между приятели, стига да са в настроение и с желание да се видят, такива неща не би трябвало да стоят изобщо. Няма места - ами хайде у нас; нямам много пари - извинете, ама става ли сега вие да платите, аз другия път... Това са най-нормални неща в непринудена обстановка с истински близки хора. Хъка-мъка, половинчати покани (които се очаквало да бъдат отказани... ми тогава не кани), чакане на Годо, ослушване за сметката - то това не идва от велик мерак да те черпят суши, Новариел досега щеше да е заблязала такива измекярщини. Някакво вътрешно семейно напрежение е имало и жената не е успяла да го скрие.
Аз пак казвам, имам познати жени, сред тях една особено близка, които просто се държат като тотално различни хора в присъствие на мъжете си. Криндж Grinning С тях просто си се виждаме сами, по женски.

# 139
Ами не, защо, поръчали са си храна и са я платили, каква е разликата, ако са я яли в заведение. Авторката пак щеше да плати, предполагам. Според нейния разказ са отишли у приятелката, защото не са намерили заведение, наясно, че тя не е приготвила храна, както и първоначално са се разбрали.

Не знам откъде идва цялата неловкост и недоволство. За мен си е окей - връщате се там, защото не сте намерили къде да седнете, избирате и поръчвате храна, поделяте сметката и си гледате кефа. А вие някакви сте се ослушвали кой да плати...
А прочете ли, че домакините са се ослушвали кой дори да поръча храна, и са оставили това на госта, както и че когато е обратно гостуването онези не плащат нищо,  са обгрижвани. Тук авторката се е почувствала нежелана. Не си чела цялата тема, в случаят домакините са едни използвачи.

# 140
Ако съм с ревящо дете и кисел мъж, най-малкото, което ще искам е да ми се натресат гости.
Авторката малко преекспонира и неглижира кофти поведението на детето и мъжа.
Ами, хващате и си изчезвате с твоя.
Виждаш ги, че са криви, за чий го дириш да се натрисаш и за вечеря у тях?

# 141
Мисля, че нещата вече няма да са същите. Което може и да е за добро.
Авторката смятам на чисто интуитивно ниво, не рационално..е разбрала, прозряла нещата, усетила.
Няма и нужда от думи. То се усеща.

Не мога да си представя някой да ме е поил, хранил, подслонявал чистосърдечно и с грижа и аз да не му отвърна със същото.

Ако хората са истински близки, а не само привидно,  и киселото дете и кривия мъж няма да попречат да каже така и така, такива рацоти стават, дай да отложим, много ми е неудобно...абе когато е казано чистосърдечно и искрено, ще те разбере приятелката.
Аз такава близост не прочетох да има. Не я усетих ..близостта от страна на "приятелката"...

# 142
  • София
Само да напиша и се връщам да дочета - има хора, които умеят да смучат от теб, и смучат докато могат. Когато дойде техния ред да дават, изведнъж нещата лъсват. Може и да се е променила приятелката, не зная. Но това, което показва, не е добро никак. Пак казвам - аз бих сложила точка на отношенията.

# 143
Не беше ревящо детето, а сънено. Здраво, комуникативно, но леко троснато. Бащичко.
Аз не бих си прогонвала приятелите, винаги, когато детето ми не е на кеф и не очаквам от тях да си тръгват, когато е кисел. Как иначе ще се научи , че светът не се върти около него? Но много хора оставят настроението на детето да е водещо. А в техния случай беше попило негативната нагласа на таткото. Няма лошо. И на други сме сърбали попарата, дето ни поканиха в дън гори тилилейски с преспиване. Там също се чувствахме като навлеци и си тръгнахме с първия влак. Та, да - повече гостуване в дом, вила, село на приятели - нйе.

# 144
  • пустинята Гоби
Много е гадно да идеш поканен на гости и да те накарат да се чувстваш натрапник. Аз не бих го преглътнала със сигурност, но не бих си развалила отношенията с жената. То е ясно, че няма да са същите, бих се дистанцирала и поддържала комуникация само, ако ме търси. Покана у нас няма да видят повече!

Novariel, изпадаш в ненужни подробности. Работата е от ясна, по-ясна - хора, които си посрещала и са спали у вас са се държали като хванати от гората. Нормално е да се чувстваш зле, ама си голям човек, приемаш че хората се променят и толкоз.

# 145
Защо наричате приятели хора които ви карат да се чувствате кофти?

Много странно.
Тая дума се ползва внимателно.
А не се кичи на  всеки Сульо с който си бил на една обща маса!

Ревизирайте си познатите.

# 146
  • Сф
Прочетох темата. Като оставим нюансите, не сте били желани като цяло. Обвинявате мъжа, но тя ви е приятелката, нали? Ако е имало какъв да е проблем с гостуването или виждането  е трябвало тя да ви каже или поне да отклони срещата отначало. Вие сте се подготвили- подарък за дома, за детето, нощувка допълнително. Предполагам у тях би могла да се приготви, ако е искала и с кюфтета и салата- елементарно и евтино, хем че са с дете , хем че да покажат дома е по- удобно. Нито това, нито предварителна резервация. Без дете сте били ,значи и това не е проблема- събирането на малките деца. Още на предложението да се поръчва храна, щях да избягам с 200. Да, излиза като натрисане и насила. Не е до парите  проблема. Изтъквате се какво сте правили за тях( за нея най-вече) във времето. Не че има лошо, разбирам ви, но е възможно от самовлюбване или прекалена доброта, да не сте забелязали, че тези хора не ви харесват и не са ви приятели. Няма значение също дали мъжа е темерут, бюджета им, евентуалните им караници и подобни обяснения. Единственото, за което всъщност се сещам като оправдание е ако мъжа пие много примерно  и я тормози, нещо което не виждате на момента, затова да избягва сбирки, да е объркана и тн. Дано не е това. Не разбрах колко сте близки с нея,  но може и да не сподели. Ами виждайте се с нея вие,  ако  ви е приятна без мъжете,  и без това взаимно не се харесват доколкото разбирам от темата.

# 147
  • София
Съвсем са ясни нещата. Приятелката ти освен всичко е и невъзпитана - може ли да си боцна от тази чиния, а дали може и от другата?! Използвачи! При положение, че сте на техен терен, те трябва да поръчат и платят храната. Като са били у вас, да не би да са плащали, яли са до насита. Единствен път у техния град и крах. Тези хора не струват и двамата! Вие сте сърдечни, обичате гости, раздавате се, но те - не. Вече казах, а и другите дами го пишат - не са равнопоставени отношенията. Край!

# 148
Хмм, сигурно ще прозвучи още по-самовлюбено, но мисля, че баш харно си им е като ни гостуват те.

# 149
Малко встрани от темата, но това с "боцването" винаги ме е дразнило. Освен в случаи, в които не искам да преяждам и дебелея, но ми се прияжда нещо и си "боцвам" от чиниите на мъжа ми и сина ми(слаби гадинки). Дори не от чиниите, но да кажем, парче пърленка.
Веднъж, преди много години, "женско парти ", рожден ден на приятелката, сериозна почерпка в заведение. Но на мен ми се видя много голяма порцията, която си поръчах и поканих съседка по маса(колежка) да си "боцне". Докато не ми изяде всички тиквички за гарнитура, не миряса. Оттогава мразя поръчки тип "боцване" (и моите "младежи" мразят, но мен търпят, мисля, че е нормално)

Общи условия

Активация на акаунт