Съпруга ми не желае още едно дете

• 6 177
  • 243
  •   15
Отговори
# 210
Харесвам отношението на бг мамата към психологическата помощ - “помъкнала го по терапевти”. Ама и той един добър, вместо да й обърше един, ама ха. По терапевти ще ми ходят.

Реално, той няма проблем. Тя има, с ясно заявената му позиция и е решила, че водейки го на психолог той ще си промени мнението. За това съм формулирала по този начин изречението. Иначе, съм с 2 ръце за ползване на такава помощ. Но, от който има нужда. Не, когато не ни харесва позицията на другарчето, да го водим, та дано му сменят мнението.
Очевидно и терапевтът е бил добър, все пак, казвайки, че проблемът не е в мъжа.

# 211
  • София
Всъщност досега не бях чувала терапевт да посочва в кого е проблемът.
Едно е да определи проблемът в основата на отношенията, но е непрофесионално да посочва виновник.

# 212
Е, то в случая са много явни нещата. Мъжът не иска дете и той има това право. Тя има правото да иска дете, но няма такова да го натиска и принуждава. Предполагам, че нещо такова е било.

# 213
  • София
Да, се. Ама не може терапевтът да каже кой е крив и кой е прав.

# 214
Харесвам отношението на бг мамата към психологическата помощ - “помъкнала го по терапевти”. Ама и той един добър, вместо да й обърше един, ама ха. По терапевти ще ми ходят.

Реално, той няма проблем. Тя има, с ясно заявената му позиция и е решила, че водейки го на психолог той ще си промени мнението. За това съм формулирала по този начин изречението. Иначе, съм с 2 ръце за ползване на такава помощ. Но, от който има нужда. Не, когато не ни харесва позицията на другарчето, да го водим, та дано му сменят мнението.
Очевидно и терапевтът е бил добър, все пак, казвайки, че проблемът не е в мъжа.

На семеен терапевт се ходи, за да “преведе” позициите на двамата един на друг, той е нещо като медиатор. Тя не го е “помъкнала”, отишъл е там доброволно. Какво означава “той няма проблем” - има проблем, неразбирателство в семейството, това е проблем и на двамата. Терапевтът си е свършил работата, вече кой какво ще вземе от тази терапия си е работа на авторката и мъжът й.

# 215
Не, че нещо, но какво има да се превежда на позицията "не искам повече деца", заявена ясно и категорично?

# 216
Авторката е на друга позиция и тези две позиции следва да се сближат, за да има мир. Ако мъжът е бил толкова против терапевт, можело е да не ходи, никой не го е завел с пистолет.

# 217
Да накараш мъжа ти да иде на терапевт, защото не иска деца, е някак с надеждата да му налеят малко акъл в главата. Така ми изглежда на мен. А той се е съгласил сигурно с надеждата да налеят малко акъл в главата на жена му. Сега вече кой какви изводи си е направил...

# 218
Да накараш мъжа ти да иде на терапевт, защото не иска деца, е някак с надеждата да му налеят малко акъл в главата. Така ми изглежда на мен. А той се е съгласил сигурно с надеждата да налеят малко акъл в главата на жена му. Сега вече кой какви изводи си е направил...

Точно. И аз така го интерпретирам. Даже си мисля, че той е отишъл, само и само да го оставят на мира. Ясно, е че никой не може да го накара да има дете, след като не иска.

# 219
Работата на терапевта не е да накарва мъжа да има дете (което той е направил и приел всъщност, просто съдбата е решила друго), а двойката да обсъди позициите си пред трети добронамерен човек. Ако повече хора го правеха, щеше да има по-малко проблеми и разводи, но тук ходенето на терапевт още се възприема като “оф дойдох тука да налеете акъл на мойта”. То затова и нещата в много семейства в БГ са цъфнали и вързали.

В резултат на терапията авторката приема позицията на съпруга си. Тя само споделя, че изпитва тъга и празнота, не че планира да го хипнотизира и да си направи още едно дете от него. Тя не обижда мъжа си и неговите доводи, само споделя за тъгата си, вероятно усилена поради загубената бременност (макар че както тука се каза, кво па толкова да му тъжиш).

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 15:22 от Beauty queen

# 220
  • Варна
Люта чушка явно има силно развито майчино чувство и това да има и отглежда деца я кара да се чувства пълноценна.

Ама то и третото ще порасне и ще излезе от дома някога. И после какво? Ще се почувства отново непълноценна и ще ражда пак на 60+?

# 221
  • София
Авторката е на друга позиция и тези две позиции следва да се сближат, за да има мир. Ако мъжът е бил толкова против терапевт, можело е да не ходи, никой не го е завел с пистолет.

Да, де, но това не е тема за сближаване на позиции.
Или е едното, или другото.
Почти бременна няма.

Това е брутално лична тема и няма универсален отговор, или позиция.

Животът ни се удължава, медицината напредва, замогваме се и все повече се вижда родителство около 50. С асистирана репродукция, сурогати и прочее, важното е, че се случва.

Сега, как този мъж да го накараме да поиска бебе,  май това е темата.

# 222
Аа, не, аз лично напълно приемам мъжките доводи и смятам, че човекът е прав и също, че има пълно право на твърда позиция. Ходенето при терапевт е да се изслушате и обясните спокойно (без евентуални драми, сълзи, сополи и тръшканици), не единият да бъде превиван. Просто всеки да види ситуацията през очите на другия.

Единствено не виждам защо авторката я изкараха някаква едва ли не смахната. Поискала е дете от мъжа си, не нещо незаконно или шантаво, да прекарат едно кило наркотици през границата или да си сменят пола. Вече че той не иска - има си пълно право и всички посъветваха жената да си стъпи на краката и да си гледа живота.

# 223
  • малкия йеросалим
Това, че са прибегнали до посещение на терапевт не мисля, че е било с идеята да се убеди единият или другият в правотата на мнението на половинката му, а направо да се покаже начин по който двамата да се справят със препятствието.
Аз останах с впечатлението,  че авторката е приела гледната точка  на съпруга си и по скоро тук искаше да чуе гледните точки на други хора.

# 224
Ако авторката беше приела гледната точка на съпруга си, темата нямаше да я има. Освен това, нямаше да пише, как винаги успява да постигне това, което си е наумила. Искрено съчувствам на съпруга ѝ и изобщо не смятам, че се е отказала.

Общи условия

Активация на акаунт