Наследяване на апартамент

• 1 187
  • 80
  •   8
Отговори
# 45
Извинявам се много, но не искам да изглежда все едно искам да принудя дядо си да ни препише апартамента . Попитах,защото искам да съм наясно дали ни се полага по закон нещо,ако иска да ни изгони. Той постоянно тормози майка ми и натяква че е негов.

Извадете си удостоверение за наследници от баба Ви и от баща Ви. Баба Ви я наследяват мъжът й (дядото) и децата й. В случая, щом баща Ви е починал, то Вие със сестра Ви също имате наследствен дял.  Освен в един случай - ако апартаменът не е бил изцяло собственост само на дядото и бабата да не е била съсобственик.

Не я разбирам тази материя, но както Ви казаха - съберете там документите и се консултирайте с адвокат.

# 46
Скрит текст:
Ще се объркаш още повече. За да получиш адекватни отговори уточни:
1. Бабата жива или починала е. Има ли брак/развод с дядото.
2. Майка ти имала ли е брак с баща ти.

За да знаеш от обща култура: наследство има само когато човек почине. При жив човек няма наследство.
Докато собственика е жив би могъл да прави каквото пожелае с апартамента си.

Не може да прави всичко. Може да продаде, тук спор няма. Но трябва да е реална продажба, ако е симулативна е атакуема в съда. Но не може да припише (препише значи съвсем друго, това за автора) всичко на единия наследник, защото другият има запазен дял.

Напротив, може да направи дарение само на единия наследник. Имам два такива случая. Апартаментът на мъжа ми е дарение от майка му и баща му, ако и да имаше брат. (Брат му беше съгласен, но това е без значение в случая, не е давал писмено съгласие, или подобно).
Баба ми беше дарила своя апартамент на вуйчо ми, макар да има още две дъщери - майка и леля. И те бяха научили случайно за дарението. И те нямаше да имат възражения, но дори не им беше казала баба за дарението - сакън да не й се сърдят.
Разбира се, подобно дарение е атакуемо и подлежи на оспорване. Но и в това има давност. Мисля 14 години, но не съм сигурна.

Ох, не съм се изразила в детайли - може разбира се, но хората със запазен дял може да оспорят. В твоя случай не са оспорили и затова е станало. Но ако всеки си искаха своя дял не може да се дари всичко на единия само.

# 47
ЧС, да, точно.

Сега пак погледнах - май е 5 години от смъртта на дарителя срокът за оспорване на дарение.

Въпросът е, че според мен, когато се прави дарението, при нотариус отиват дарителят и дареният, останалите имащи право на дял може даже не знаят за дарението. Могат постафктум да оспорват. Поне аз така го разбирам.

# 48
Не знам обаче дали тези пет години са от дарението или откакто другият узнае за него. Защото ако е първото стават много вратички за тайни договорки в ущърб на наследник, а не съм чувала за толкова скандали.

# 49
  • Пловдив
Майка ми не плаща данък. Данък плащаме дядо ми, аз и сестра ми и леля ми
Баба ти да е умирала след смъртта на баща ти случайно?

# 50
Не знам обаче дали тези пет години са от дарението или откакто другият узнае за него. Защото ако е първото стават много вратички за тайни договорки в ущърб на наследник, а не съм чувала за толкова скандали.

Прочетох - "от смъртта на дарителя". И така е логично, де. Ако някой смята, че има право на дял наследствен и си го иска този дял, няма да чака над 5 години след смъртта на човека, та да види има ли , няма ли.

# 51

Прочетох - "от смъртта на дарителя". И така е логично, де. Ако някой смята, че има право на дял наследствен и си го иска този дял, няма да чака над 5 години след смъртта на човека, та да види има ли , няма ли.

Да, така става. То при смъртта нещата се разкриват, поне за имащите интерес.

# 52
  • Melmak
Майка ми не плаща данък. Данък плащаме дядо ми, аз и сестра ми и леля ми
Баба ти да е умирала след смъртта на баща ти случайно?

По-напред в темата автора писа, че точно така е станало.

# 53
  • Пловдив
Значи не е бил наследник на дела на майка си (приемам, че е имало такъв).
В такъв случай нямате части от това жилище.

Да, собственици са дядо ти и леля ти.
Не, делът на бабата се наследява от дядото, лелята и двамата внуци от починалия син. При тая ситуация авторът и сестра му в момента имат всеки по 1/12 от целия апартамент.

Цитат
По-напред в темата автора писа, че точно така е станало.
Аха, видях. Sunglasses

# 54
Извинявам се много, но не искам да изглежда все едно искам да принудя дядо си да ни препише апартамента . Попитах,защото искам да съм наясно дали ни се полага по закон нещо,ако иска да ни изгони. Той постоянно тормози майка ми и натяква че е негов.

Лятото си писала, че ще взимаш ипотечен кредит с мъжа ти. Какво стана?

# 55
Вземи егн тата на баба си и дядо си и баща си провери какво имат и са имали на тяхн име . Баба ви е починала и баща ви -   на двамата сте наследници. на нещата, които са имали те.
Аз лично си мисля, че е добре да се ориентирате не само в какво има да получавате , а и в какво може да направите сами за себе си и какво може да си купите. Тази работа с наследствата и борбата за 12 сетинки е голяма пречка за собствена инициатива. Реално някои започват да живеят фиксирани в 12 сетинките . Вие си започнете да си имате нещо свое. Един ден като вземете някакви части само ще си подпомогнете.

Как развалят цели семейства и толкова отношения тези сметки и какво ли не са способни да направят хората .

Оспорванията дали носят нещо съществено и имат ли някакъв смисъл или повече развалят и повече ангажират и тровят , отколкото реално накрая е плюса ?

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 08:24 от bella-ciao

# 56
Как така плащате данък? Получавате писмо от общината, че дължите данък или доброволно си делите данъка, а реално по сметката го внася дядото?

# 57
  • Далечният изток
Дължи данък като наследник, вече собственик на определен дял.

# 58
Ако получава писмо от местни данъци такси, в което е посочена като длъжник платец на данъка, то срещу сумата, която дължи е посочен и адреса на имота и делът (1/2, 1/3, 1/12) за който съответния данък е дължим.
Тоест в този случай тя си има дял от апартамента, които си е бил нейния запазен дял, след смъртта на баща и.  Останалите собственици могат да си правят с техните дялове каквото си искат. Ако ще си продават дяловете, трябва да предложат техния дял първо на останалите съсобственици.
Ако мисли, че може да им изкупи дяловете, то да си викне вещо лице оценител ( 250 лв струва) да и направи оценка на апартамента и да предложи да изплати дяловете на другите собственици.

# 59
  • Далечният изток
След смъртта на баба ѝ, коментирахме го вече.

Общи условия

Активация на акаунт