Не мога да избера име...

• 985
  • 71
  •   1
Отговори
# 15
Щом вече има едно дете с име, вдъхновено от близък празник, за мен е добре да се следва тази логика и с новото попълнение и да се набележат имена, които празнуват най-близо до термина и евентуално в последния момент да се избере, според деня.
За нашите деца сме избрали да не се кръщават на никого, да не следват имена на светци спрямо рождена дата (например синът ни е роден на Гергьовден, но не бих го кръсила Георги, ако ще сам Свети Георги да ми се яви), но пък (ще) празнуват всички на Цветница.
Също така, когато избирах, прехвърлих всички произведения от българското творчество, за които се сетих - аз всъщност от една поема харесах името на сина още в 9-ти клас - и си правих списък. После прегледах и разни именици в интернет. Част от имената отпаднаха по една или друга причина и като останаха 3-4, ги обсъдихме с мъжа ми, който също беше направил списък. В крайна сметка за второто дете името го избра първото.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 21:38 от Enter Sandman

# 16
  • София
Злодеида, много радостна вест!  
Аз избрах име, което да ми харесва. В последствие се оказа, че си има имен ден, а даже и съм кръстила детето на пра-родител без да се усетя.
Но най-важното е, че всеки път като го кажа, си го харесвам!  
Права е Пандора за имените дни - може би е добре да не са заедно.
Но пък ако от някъде усещаш натиск или дори досадно очакване, април не е особено дащен откъм разбообразие. Но пък две от най-популярните имена са в него:
1: Аврам (св. Авраамий Български)
6: Страхил (св. Методий /Страхота/)
14: Мартин, Мартина, Марта (св. Мартин)
18: Виктория, Виктор (св. Виктор Никомедийски)
25: Марк, Марко, Марчела (св. Марк)

# 17
  • SF
Имам приятел Димитър, защото е роден на Димитровден. Смешно ми е, защото му е много гадно, когато му се обаждат на Рождения ден, за да му честитят Имения ден. "Абе хора, аз ден имам Рожден ден!!!", а те си продължават рецитацията "да ти е живо и здраво името!"
Аз съм запомнила и стриктно започвам с честит Рожден ден, а най-накрая споменавам и нещо и по повод другия празник. Подаръкът е един.

# 18
Аз имах един такъв приятел, който пък се засягаше, че честитя само рождения ден. "Имам и имен!". Аз до онзи момент дори не знаех, че Светослав имал и имен ден, ама сакън, честитях задължително и него, докато се чувахме редовно.

# 19
  • SF
При Димитър е обратното. Много му е популярен празникът!
На Светослав нямам идея кога му е Именият ден.

# 20
  • Melmak
Злодеида, ще ти пиша утре на лично! 😍
Get real, тази година април носи Лазаровден, Цветница и Великден.

# 21
Голямата ми дъщеря е родена на Велика сряда(14 април). Кръстихме я Мина. Буквата е от свекървата, но името аз си го харесах. Една от майките в родилнотп си кръсти момиченцето Възкресия, но на мен много не ми допада.

# 22
  • София
И за трите деца избирахме име на принципа кое име най-много ни харесва и на двамата - никакво съобразяване с празниците около рождените дати (за мен е минус имен и рожден ден да са ти на една дата или много близко) и гледахме да избягваме буквите на родителите ни (макар че на най-малкото дете в крайна сметка дадохме име, започващо с буквата на дядо му, но само защото се ръководехме от принципа да изберем най-харесваното и от двамата с мъжа ни име). Гледахме имената на децата да са в един стил (не Франческа и Пенчо примерно).

# 23
Здравейте. Изключително трудно ми е да избера име за момиче. Термина ми е на 14.04 и тази година се падат тогава Великденските празници. Освен това се двоумя изобщо да го кръстя ли на някой или не. Вие как избрахте имената на децата ви?
Дъщеря ми носи името на героиня от книга/ромнан/класика в която се влюбих като ученичка. Много силно ми въздейства английската литература и така реших, а мъжа ми ме подкрепи. Името е хубаво.

Свекърва ми и свекър ми са с една и съща първа буква, на всичкото отгоре и баща ми е с със същата буква. Като забременях, те си мислеха, че бебето ще е нещо със тази буква, като свекърва ми ме предупреди че не си харесва името и не желае да е дословно нейното. Изобщо не подозираха, че нямам и намерение да е с тази буква, защото името съм избрала отдавна.

Не вярвам в кръщаване на баби и тъщи, и не одобрявам сръдните свързани с това дали буквичката е на свекървата, или на тъщата или на учинайка.  Също и не харесвам модата да се кръщава на бащата на детето. Не приемам и да се кръщава на покойник (загубих мама много рано).

За мен името е много, много важно. Това е една енергия която човек носи цял живот. Няма място за грешки или "да не се обидят свекърите". Аз нося силно име и съм благодарна на майка ми, че не ме е кръстила на храст или растение, а имам име със заряд, което да нося гордо и от което да не се срамувам. Това направих и аз за моята дъщеря.

С две думи, избери красиво, силно и заредено име.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 03:55 от So Lucky*

# 24
  • Банско
Ние почнахме да четем имена и си харесахме. Когато прочетеш името за твоето дете, със сигурност ще разбереш. Съдбата си знае работата.

# 25
От именник ли четохте Ния?

# 26
Първо честито. До колкото помня ти имаш една девойка, тя не помага ли в избора на име?
Какви имена харесваш - чисто български като Росица, Елица, Боряна, Биляна или класически Екатерина, Анна, Емилия, Ирина? Или предпочиташ модерни от типа Рая, Кая, Омая? Искаш ли да има връзка с Великден и Цветница или не държиш?
Любимото ми женско име, името, което исках да ми бяха дали на мен беше Александра, но много години преди да имам дъщеря сънувах, че имам такава и в съня ми тя се казваше Лъчезара.
Ако търсиш цветно име, на мен любимо ми е Елица, но харесвам и Росица, и Ралица, и Биляна.
От класическите харесвам Христина, Милена и Стела
От българските: Боряна, Биляна, Белослава, Елица. Милена, Лъчезара, Светослава, Светлозара

# 27
Не забравяйте че каката е Мария. Трябва и малката госпожица да е в тази насовеност. Кая и Омая няма да подхождат.

# 28
Не забравяйте че каката е Мария. Трябва и малката госпожица да е в тази насовеност. Кая и Омая няма да подхождат.
Членувам във фейсбук група за четирикраки домашни любимци.Пълно е с Кай и Кая .Като чуя това име и си представям кокершпаньол

# 29
  • SF
Без да членувам Кай и Кая ги свързвам с имена на животни.
Наскоро по телевизията гледаме малки бебета тигърчета и дете казва, че иска такова тигърче. Как ще го кръстиш?, питаме. - Ая! А ако е момче? - Кай!
Децата свикнаха, че тези срички са имена. Има и много хубави трибуквени.

Общи условия

Активация на акаунт