Не мога да избера име...

• 1 176
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
Добавям Жаклин.

# 61
  • SF
Кристина, Християна, може и Криста.
Така едната дъщеря носи името на Дева Мария, а другатаще носи името на Христос и има общо с празниците през април.

# 62
  • nowhere
И аз не съм привърженик на кръщаването на децата на някого.
Любимото ми женско име е Лора. Винаги ми се е струвало много силно, женствено и красиво. Харесвам и това, че няма мъжки вариант.
Лора има имен ден на Цветница и според мен стои добре до Мария.

# 63
Наистина хубави имена сте предложили. Чакам да го усетя. Чак завидях на една приятелка, че роди сега на Иванов ден. Толкова много имена празнуват тогава.

# 64
Щом едната баба е с М и има Мария, макар да не е кръстено детето на нея, а другата е с Т, Теодора звучи добре. Има имен ден и дори да не е близо до Великден, общото с великденски те празници е, че Тодоров ден е първият празник от Великденските пости.

Михаела също е хубаво име, двете деца ще са с една буква, имат имен ден на голям празник, а Миша, Мишел звучи и международно, няма да има недоумение за изговарянето.

# 65
  • Melmak
Теодора кореспондира с Мария и има имен ден също.
И аз не разбирам модата по Божидар/а…

# 66
Харесвам, когато има някаква връзка между имената на децата. Може да е религиозна - до библейското име Мария добре биха стояли Християна, Кристина. Разбрах, че не харесваш по-кратки имена, затова и не предлагам Анна и Сара.

Може да се насочиш и към класически имена - Мария се възприема и като такова. Сред тях хубави имена са Ирина, Йоана, Елена, София, Тереза, Луиза...

Ако нямаш против цветните имена, сред тях бих предложила Лилия, Маргарита (харесвам съчетанието между Мария и Маргарита), Камелия, Жасмина, Невена, Детелина.

И едно позабравено име - Велимира. Не знам дали е съобразено с масовия вкус за имена, но е име, което в моя край преди често се даваше на момичета, родени на Великден.

# 67
Аз предлагам Анастасия - това е гръцкия вариант на Възкресия и хем звучи по-добре, хем стои добре до Мария според мен.

# 68
На 14.04 не е ли Мартин/ Мартина? Ако държиш на това да си е на деня/ празника?
Мария и Мартина.как ти звучи?

# 69
Мария и Мартина не звучи добре, много подобни са.

# 70
  • Ю Ес ъф Ей
Не знам колко ще ти помогне, но това беше нашия процес по избор на име.

Нито жена ми, нито аз искахме типично американско име. За мен беше важно дъщеря ми да носи традиционно българско име и понеже не съм спал като съм си избирал жена, нямаше нужда дори да я убеждавам. Simple Smile

Не сме мислили да я кръщаваме на роднини, светии или празници. Единствените практически неща, за които гледахме е да може да се произнася сравнително лесно от местните, да няма лоши асоциации и да има някаква съкратена форма, която американците да знаят. Т.е. бяхме практични, но в същото време искахме името да е уникално за САЩ и да показва корените й. Първото име което аз предложих жена ми не можа да го произнесе както се произнася на български, та отпадна, нищо, че е съвсем лесно за произнасяне. Случайно споменах името на една българка в един разговор и жена ми рече и отсече - това ще е! Звучало й много красиво. Аз четох в behindthename, thebump и reddit поне няколко месеца да се убедя че няма някакви проблеми с името и попитах няколко колеги американци да го произнесат с още няколко алтернативи. Аз дори взех под предвид и дали инициалите ще имат някаква лоша асоциация. Колега с инициалите SS, ми го подсказа това.

Второто име на дъщеря ми (традиционно в САЩ хората имат и второ име) е от държавата на жена ми - свекървата избра красиво име, което има и конкретен смисъл. Като бонус второто й име звучи малко като името на баба ми. В крайна сметка дъщеря ни има три имена - комбинация вероятно уникална за целия свят. Ако някой ден реши може да използва второто си име в зависимост къде реши да живее и каква се чувства.

# 71
Ние не сме спазвали никакви традиции и обичаи.Намирам ги за ненужни и криворазбрани и все има сърдити и не напълно доволни.Детето си е твое и име даваш само веднъж в живота му.Трябва да се гордееш като го произнасяш и пишеш, а не просто да робуваш на традиции от преди век.
Поради редица особености ние трудно се спогаждахме за имената.Аз предложа едно- имал ужасна съученичка с това име.
Той предложи-на мен ми звучи като име за домашен любимец и така на края имахме само едно име за момче и едно за момиче.Сега пази Боже да се наложи сигурно ще бъде страшно трудно.
Отваряй именник в Гугъл и все ще те грабне някое.

# 72
  • София
Сега се замислих, че децата са си деца - всички празнуват имен ден на Мария, един от най-популярните е у нас, може би е добре и сестра й да е с популярен имен ден и името да има ясна връзка с него, иначе има риск да трупа яд през годините, че за нея не мислят толкова…

# 73
Не е кръстена на никого, избрахме име със значение. Въпреки че я чакахме края на януари/нач. на февруари, Велислава беше сред фаворитите (заради имена с В в двата рода), но в крайна сметка решихме да не е на никого. По тази причина отпадна и Цветелина, което име също много харесвам. Отпадна и Сияна (със значение сияние), но тези имена много подхождат на пролетно бебе според мен 🙂

# 74
ние не кръстихме на никого..

исках кратко име или такова с кратко галено. таткото искаше по-дълго име. аз много държах да се произнася лесно и извън бг (да е международно познато).
обмисляхме много. в един момент буквално връщайки се от фетална морфология се спряхме на вариант, който и на двамата ни хареса за 'резервен', ако нищо друго на изберем... с него си и остана... адриана. на кратко 'ади'...

Общи условия

Активация на акаунт