В колко часа взимате децата от ясла/градина?

• 2 409
  • 106
  •   1
Отговори
# 75
Честно казано досега не ми е хрумвало да се интересувам кой кога си взима детето. А и има хора, които работят на смени, на сумарно работно време и т.н, не всички са в офис от 9 до 18ч, други имат помощ - я баба/дядо, я платена.

Също така когато малката е болна, споделям във вайбър групата какви са симптомите, ако има поставена диагноза от лекар и т.н., така че другите родители да го имат предвид и да си наблюдават детето, което вероятно е било контактно. Но има родители, които никога и по никакъв повод не биха казали, че детето им е вдигнало температура и т.н. Абсолютно тяхно право е да не споделят медицинска информация - всеки сам си преценЯ, както се казва.

# 76
Ето че най-накрая ще се появят и други родители, които смятат, че не е ок за другите деца да гледат как едни ги взимат всеки ден на обед, а други не... Съжалявам, че някой се обижда, но е цинично да ми размахвате показалец, че съм нарекла някакви неработещи безделнички, докато паралелно ми обяснявате как детето ми трябвало да свиква, че живота е несправедлив...

Що се отнася до това как имат точки за градина, Ами назначават ги, колкото да кандидатстват и после напускат...

# 77
Това със споделянето на вида сопол и кашлица в яслената група мен истински ме товареше и не смятам, че ми беше от полза. После, когато в градината спряха да обсъждат такива неща в чата, искрено си отдъхнах. То ако е тръгнало да се заразява детето, кел файда, че знам кой от какво е болен. Единствено в случаите на варицела и стомашен вирус го намирам за смислено, поне да не се чудиш. Но иначе не. А като помня, имаше една мама в яслата - тя буквално искаше всеки родител, чието дете го няма, да дава отчет защо и от какво е болно.

За взимането по-рано, на мен не ми пречи, ако ще и на обед да си ги взимат. Но някои стават вече смешни. Всеки ден в чата едни и същи: "Може ли днес детето Х да го вземем в 4ч", даже не си играят да го пишат, ами го копират отново и отново със същата правописна грешка и словоред. Аз ако съм на тях, при положение, че всеки ден го взимат по-рано това детенце, ще говоря с госпожите да си знаят, всеки ден да го приготвят по-рано.
Или еди кой си ще закъснее- това в 9 без нещо. Ми той вече е закъснял...Laughing

# 78
Много вторачване в чуждата паничка. Кой както си го направи. Не говори добре за пишещия да обижда хора, които не познава, защото не си живеят живота по неговия стандарт.

Може и някои деца да са еднорози, които не преобръщат дома и родителите, които си работят от къщи, могат да ги вземат и после да си доработят. Може пък и да им пускат тв, което аз рядко правя. Затова и с работа от къщи, която е достатъчно трудна, обищновено този номер не работи, ако няма компромиси.

За другите не мога да говоря, но моето дете е възпитано и може само да се занимава само час-два, докато свърша нещо. Доста съм се постарала за което. Има ли желание, има и начин.

# 79
Да ви кажа, от чисто практична гледна точка не е лошо човек да знае кога в групата има скарлатина, варицела, конюнктивит, грип и такива. Те са циклични, и когато човек е наясно, че детето му е предразположено да лепва напр. скарлатина или конюнктивит, да знае предварително.

# 80
Съжалявам, че някой се обижда, но е цинично да ми размахвате показалец, че съм нарекла някакви неработещи безделнички, докато паралелно ми обяснявате как детето ми трябвало да свиква, че живота е несправедлив.
Детето трябва да свиква, че не то е център на Вселената, че различните хора имат различен график и начин на живот и най-вече да не наднича в чуждата паничка, както много добре го казаха по-горе. Разбирам, че е трудно за малко дете, но така се учат тези неща, няма как.
Наистина на разбирам подобни тежки драми за такива дребни неща. Какво ли ще вихри при по-сериозни проблеми, не знам...

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 18:05 от Мила Атова

# 81
Да ви кажа, от чисто практична гледна точка не е лошо човек да знае кога в групата има скарлатина, варицела, конюнктивит, грип и такива. Те са циклични, и когато човек е наясно, че детето му е предразположено да лепва напр. скарлатина или конюнктивит, да знае предварително.
Пускайки и двете си деца на ясла и градина съм приела, че децата ми са постоянно предразположени към каквото се върти в яслата/градината целогодишно, не смятам за нужно да уведомявам, който и да е детето ми днес каква температура има, какво е яло, а.ало, колко салфетки сме изразходили и подобни. За сериозни заболявания, за които се пуска карантина да съгласна съм, но те така или иначе персонала на градината веднага обявяват, че групата е под карантина.  Но това да се обяснява кое дете и кога му се е появила първата пъпка.. съжалявам, но..

# 82
какво е яло, а.ало, колко салфетки сме изразходили и подобни.

Средноинтелигентен човек би трябвало да разбере каква е разликата между скарлатина и "колко салфетки ми трябваха, за да избърша дупето на златото", но за останалите се налага да се обяснява.

Никой не се интересува какво са яли децата ви. Най-много мъжете ви, но и това не е задължително.
Хората се интересуват от заразни заболявания, особено, когато децата им са с нисък имунитет. Напр. моята дъщеря нито веднъж не се разболя от скарлатина, но друго момиченце от групата я изкара три пъти за един сезон. Накрая майката просто спираше детето от градина, когато чуеше, че в друга група има скарлатина. Същото е и с грипа, и с конюнктивита.

Да, не сте длъжни да предупреждавате останалите, позволено ви е да заемате геройската поза "ми кво толкова, моето боледува, да боледуват и другите". Просто приемете, че напр. аз смятам за етично да уведомя останалите, ако детето ми е доказано болно и е било контактно с техните, три часа са спали в едно неголямо общо помещение и т.н.

# 83
И като ги предупредиш какво? Нещо ще се промени ли?
Хайде да четем с разбиране, става ли? Написала съм, че родителите са уведомени веднага под някаква форма, че има заразно заболяване. Няма нужда от безкрайни описания кое дете в колко часа е вдигнало температура и колко наброй са пъпките му към момента, поне според мен, сигурно съм единствена.  Но то това средно интелигентните вероятно го разбират, а за другите не ми се обяснява.

# 84
Че кой говори за броене на пъпки и подробни описания? Нали говорим за средно интелигентни хора с адекватна преценка кое е ок да бъде споделено и кое не.
Лично аз съм споделяла за конюнктивит и стомашен вирус, други родители за позитивен тест за грип - оттам нататък всеки си преценява какво да прави с тази информация.

# 85
Хайде да оставите на родителите да преценяват дали има смисъл да са предупредени когато децата им са били контактни със заразно болни или не.

И не, не винаги има вариант да бъдат информирани по официален ред, значителна част от заразните заболявания не подлежат нито на карантина, нито на отчет от сестрата в градината.

# 86
Нещо забавно в тази връзка:
https://www.facebook.com/share/r/1WXb8GNVBh/

# 87
Аз на една от първите страници писах кога си взимаме детето. Ама понеже темата се поразви, да споделя как е при нас.
Живеем в Германия, и поне в нашия град, в държавните детски градини се предлагат три модела като обем на часовете на седмица в градината. Т.е. може детето да стои 25, 35 или 45 часа седмично в градината, като съответно заплащането е различно и разликите са си 100 и нагоре евро между моделите.
Ние сме си избрали 45 часа седмично, понеже работим и двамата. Оставяме го около 8, 8 и нещо в градината и си го взимаме в 16:30-16:45. Почти винаги е последен или са последни с едно момиченце двамата. Никога обаче не са стояли да ни чакат на врата с облечено дете. Дори и 16:50 (градината затваря в 17:00) да отидем, някоя от учителките си играе нещо с него или той си играе сам.
Иначе, понеже градината ни е на около 2,5 км от нас и е много за ходене, а малко за кола (пък и нямаме кола), ходим с колелата до градината и така сме за около 15-20 минути там (връщането е по-бързо, понеже дребното го няма). Единият от нас го води, другият го прибира и така и двамата си правим часовете на работа.
Около 50% от децата са на 25 часа седмично май, понеже около обяд голяма част от тях си ги взимат вече. Ама не ми е идвало на акъла да им се ядосвам, че си взимат детето по-рано и моето остава само (или почти само). Всеки си гледа от неговата камбанария естествено.

За сополите и болестите си имаме табло в градината и само там се пише, ако има инфекциозни болести, които по закон трябва да се съобщават. За сополи и кашлица децата не се връщат от градина, ходят си така. При температура (над 38,5), разстройство или повръщане се връщат от градината обаче. Преди 2 седмици се прибрахме от почивка и първия ден го водим, учителката, която го посрещна кашляше и кихаше, с едни червени очи. Майка ми, ако я беше видяла, щеше да иска затваряне на градината хахаха. Еми след 3 дни и нашият човек беше леко сополив, ама продължи да си ходи на градина, след още 3 му изчезна хремата и му се оправи гласът. Кое е по-добре, не знам. Важното е мнозинството да има консенсус за начина на процедиране в такива ситуации, а че някой винаги ще има различно виждане по въпроса, е ясно.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 12:02 от ConstructiveDestruction

# 88
Вече писах и аз, че в момента групата на децата и поне още една са карантина заради варицела. Моите не са били контактни и съответно нямат право да посещават.
Затова, че върлува варицела персонала не си направи труда да каже, цъфнаха с подробности, когато налази групата и една майка писа, че детето е с пъпки.

Не съобщавам кога децата са болни, не считам, че им влиза в работа да знаят другите майки. Изключвам нещо сериозно - скарлатина, варицела...

Още се чудя на акъла на тези майчета, където си доведоха децата ден преди разпускане на градината на тържество - пиеса от външна фирма, и подарък от дЕдо Коледа, след като децата им болни и не посещаваха градина последните 3 седмици.
В резултат едното цъфна на 24 декември със стомашен вирус, другото донесе нещо с червено гърло и подути лимфи и на 25 вечерта трябваше да посетим спешното.
Случва се, градината си е бациларник, друга година живот и здраве, ако са здрави ще ходят пак и в 11 часа след чувала с подаръци ще ги прибера по-рано.
Събирайки впечатления от хорските порядки, не смятам да давам отчет за всяко кихане на децата ми

За държавните градини в България, че ги освободиха от такси, не значи безплатно, всичко идва от данъци, а преди това изработено.
Всяка градина има бюджет според броя деца и други критерий, като бюджета е голям при групи от поне 30 деца. За всяко записано дете градината получава субсидия, независимо дали има посещения.
Има доста програми за фиансиране на проекти, зависи и от гъвкавостта на директора.
Не навсякъде има официални родителски настоятелства с прозрачност и отчетност. Обикновено се избират 3 ма родители от група, които с още двама - трима си правят кръжок по творчество във вайбър и се вживяват на инициатори, тук мисля са пробойните и късане на комуникация с другите родители. В резултат рядко се получава да се постави кауза и с удоволствие да участват повечето

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 15:07 от Щефи

# 89
KPP, заповядай.

Ако детето е ваксинирано срещу варицела, пак ли има карантина и не може да посещава? Т.е. как се процедира при случай на варицела - цялата група се карантинира или само неваксинираните / некаралите деца?

Общи условия

Активация на акаунт