Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 11 298
  • 439
  •   7
Отговори
# 345
  • София
Какъв морал и на кого четете ... Нито знаем имота, нито знаем цената.

Знаем, че цената му в момента НЕ е Х+100 евро, но наемодателят е решил, че може да пробва с толкова, защото наемателят вече е вътре и може да му се занимава с изнасяне през февруари. Повече какво ни трябва да знаем, за да кажем, че така не се прави. Не е умно просто, не става въпрос за четене на морал, а за проста оценка на ситуацията.

# 346
Няма значение януари, февруари или май.
Разбира се, че има значение. В зимните месеци е неморално (и незаконно за онези, които отдават по правилата) да гониш наемател.

Напълно юридически неиздържан пост за българското законодателство.
Намеците за етика и възпитание ги оставям без коментар.
За мен договорите са за да се спазват.
Правните съвети от непрофесионалисти са като лечението по интернет, смях и после - ужас.

Описаното от автора е една от лошите последици от силно подпазарния наем.
Подпазарният наем е сериозен риск. В последните три години отдавах така на близък (на 1/3 от пазарния наем) и сега не ме е заобичал повече, а напротив.

# 347
Разбира се, че договорите са за да се спазват.
Тук се спомена дори да не се връща последния депозит и още умности.
Коментарите за етика са си точно на мястото.

# 348
  • Бургас
Flip, строят се напудрени жилища, да, ама едва ли на такъв наем. Наемателят и той е малко в цайт нот. Ако огледа обявите вижда, че няма голям избор на тази цена, че даже и изобщо. Но пък му е и кофти, че му вдигат наема.

Разбира се, Deborana е права относно договора и т.н. Обаче в реалността имаме хора, които си носят своите емоции и разсъждения, колкото и да са перфектни договорите. Да, нямат право да се обиждат, ама го правят. Да, има едномесечно предизвестие, обаче ми бе заявено "аз ще проверя дали можеш да ме изгониш така, щото нямам къде да ида". Да, можеш да заявиш, че ще увеличаваш, ама наемателят няма да каже: "така е, всичко се вдига", ами ще се жали по групите, че наемът му е увеличен, обаче няма никакви подобрения и той не вижда на какво отгоре. А подобрения никой не му е обещавал и не са вписани в договора.

Та така. Колкото по-малко сърдим лъва, толкова по-добре.

# 349
  • София
Flip, строят се напудрени жилища, да, ама едва ли на такъв наем. Наемателят и той е малко в цайт нот. Ако огледа обявите вижда, че няма голям избор на тази цена, че даже и изобщо.

Е да де, ама щом наемодателят сам се колебае дали ще му вземе исканата цена, значи избор има. Ако му е толкова неповторим имотът, ще си вдига с колкото ще и желаещи все ще има, но май не е така.
Всеки има право да си вдига цената, стига договорът му го позволява, няма спор за това. Но потребителят сам каза - исках 100, ама утре ако той си тръгне, май няма да мога да взема толкова. И затова се отприщи критика.
И отделно въпросът, че такова рязко увеличение никога не е умно, без значение каква е била базовата цена и каква - търсената. Не е ясно какъв процент от наема са тези 100 евро, но едва ли говорим за четири-петцифрени имоти, така че си звучи като сериозно увеличение.

# 350
Съгласен съм с повечето коментари.
С някои забележки за детайлите.

Както писах и аз смятам, че повече от 50Е не е ок.

10-15% е прага за "нормално увеличение". А предполагам че въпросния наем е под 500Е.

Но. Договорът изтича. Оттам нататък няма законово основание да не се увеличава. Може да се увеличи с произволно число. Все още, това са законите у нас.
Също, аз увеличавам при изтичане на договор + едномесечно предизвестие. Не знам случаят какъв е.

И смятам, че това е законово задължително.
Защото да предположим, че след 7 дена изтича старият договор, но той се трансформира най-малкото в безсрочен със същите условия. А в тези условия се включва едномесечно предизвестие за промяна.

Т.е. не говорим за "гонене посред зима", а след 1 март.

Вече, ако пазарно е 400Е (за неремонтирано), а се вдига от 200 на 300Е, тогава 100Е са оправдани и 50 Е не са достатъчни.
Малко е подадената информация.

Ако от 300Е се искат 400Е и са се спряли на 350Е, тогава е приемливо.

И, не, предварително казвам, не може да ме убедите, че 400Е са много за неремонтирано жилище в София.

За искане на договор със задържане на депозита при прекряване е законно, но и според мен е некоректно и неправилно в случая. Тази клауза е за 1ва година, за да покрие риска от краткосрочни наематели, където се хаби комисионна, празни месеци, ремонт повече от веднъж годишно.

# 351
Аз го разбирам така, ако приемем цифрите на Дани:
- пазарно е 400, наемателят е на 350.
- наемодатвлят вижда други такива имоти за 450 - 500, но след ремонт.
Иска колкото за ремонтирано жилище, наемателят предлага пазарен наем за неремонтирано.
Чуденето е да приеме ли или да вложи X пари за ремонт, които няма, за да получи желаната цена.

# 352
  • София
А аз не разбирам защо всички гадаем, а наемодателя не каже какво дава и за колко пари... Grinning, ако иска да получи адекватна оценка. Защото той може да си мисли, че е подпазарен, ама реално да не е, или наистина да е много подпазарен, но няма как да знаем при това инфо.

Аз например бях на много подпазарен наем в последните години, понеже е наето преди 8-9 години и хората са ми близки, но вдигнаха цената с почти 30% в началото на годината. Няма как да се сърдя, защото дори сега цената е добра, трудно ще намеря точно това в този квартал за тази цена. Мога само да оценя, че поне 8 години цената не е пипана, ще е глупаво да се обиждам. Така че ситуации всякакви, ако някой пита за съвет, добре е да даде основната информация.

# 353
Казусън е приключен .Получих предисвестие за напускане.Депозитът го връщам след атени сметки
Търся иввестиции за ремонт.
Благодаря на всичи

# 354
Много е вероятно, да получите после намеци или искане, да остане наемателят повече.

# 355
Казусън е приключен .Получих предисвестие за напускане.Депозитът го връщам след атени сметки
Благодаря на всичи
Защо не се опитате да го отдадете в  текущото му състояние?

# 356
  • Бургас
Може да пуснете и снимки да дадем идеи за бюджетен ремонт.
Инвестицията е ясна - банков кредит.

# 357
Благодаря на всичи
Защо не се опитате да го отдадете в  текущото му състояние?
Подкрепям.
Чистене.
Поправки, ако нещо е развалено.
Освежаване с постер, цвете и добро съчетание на цветове.
Отдавна имотът не е бил на пазара. Възможно е, наемодателят да го оценява критично, а за исканата цена да се отдаде бързо.

# 358
  • Варна
Абе хора, ако в хотел сте си запазили и платили за 7 дни, започвате ли да се тюхкате и да мрази те хотелиерите, че не може да останете докато ви е удобно и приятно при същата цена.

Срочен наемен договор : страни, предмет и цена са обещани за срока.
 След изтичането му: 1) всичко уговорено е реализирано и щой откъде е ;
2)както страните се уговарят отново или
3) ако нищо не уговорят, става безсрочен и може с предизвестие да бъде прекратен.

Безсрочен договор : с предизвестие може да бъде прекратен.

И в двата случая всичко може по всяко време, НО само по взаимно съгласие.

Какъв морал и на кого четете ... Нито знаем имота, нито знаем цената.

Наемателят отдавна знае:
Или че срокът му за наемане изтича или че може да очаква по всяко време предизвестие.

Замеряте с кал споделилия наемодател напълно неоснователно.
По повод на хотела пишете ли гневни постове ? - Не. За колкото сте де уговорили стоите и после - само ако отново се договорите.
Място за обиди не виждам.

В магазина цените са други. Не купувам, което съм преценила, че не ми е подходящо.
Наемателят всичко знае предварително - живее в чужд дом при определени условия, а не завинаги.

В момента съм и наемател и наемодател, та са ясни и двете страни.
И аз в моминта съм и наемател, и наемодател, та също всичко ми е ясно.

Какъв хотел ? 😂 Ако ще сравнявате с хотел, би трябвало изобщо да не е даван депозит, също и всеки ден да му чистят и да му сменят чаршафите, да го зареждат с чай и кафе, да не плаща сметки… да продължавам ли или сама се усещате, че сравнението е нелепо?

Благодаря на всичи
Еми честито! Едва ли има изненадани. Какви инвестиции търсите? Инвестиции се правят. Да не би да сте искали да напишете “идеи”?

# 359
Няма пари да ремонтира.

Иначе тук идеи без пари можем да дадем ако го видим.

Общи условия

Активация на акаунт