Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 10 088
  • 387
  •   2
Отговори
# 330
Обидени, как ли не, че даже и щета?!. Всеки предлага - един 100, другия 50. Ако наемодателя се съгласи на 50, ей на - има сделка. Даже ще е щастлив, че е постигнал победа.

# 331
  • Бургас
Пирова победа.
Обиждат се наемателите и започват да им светят едни червени лампи.
Добре, че е за ремонт жилището, че и бели могат да направят.

# 332
  • Варна
Така че поне се опитай да тия 50 евро да са вързани с едногодишен договор. И при напудкане да губят депозита.
От къв зор да губят депозита, щом са дългогодишни наематели?? Не е редно според мен. Не е като да си тръгнат преди първата година!

# 333
Предоговаряне на условията и най-вече той самият да получи сигурност, че няма дс си бият шута в първия момент, в който им хрумне. Сигурност за тях, че няма да има промяна на услоеуята следващата година, сигурност и за него, че ще има наематели.

# 334
  • Варна
Намирам това за страшно некоректно. Какво значи да си бият шута в първия момент, като са там от няколко години ?!?
Излиза че могат да си тръгнат без загуба на депозита само на точна дата - на 12ти, 24ти, 36ти и т. н. месец, но на 37мия хоп - губят го. Ненормална работа. Ясно е, че всеки може да постави каквито си иска условия, ама не е справедливо това, което предлагате.

П. П. Ако съм на мястото на наемателя и ми се поставят такива условия, изобщо няма да преподпиша. Няма да видят ни 100, ни 50€ отгоре, ни стар наем. Да си търсят нови наематели посред зима за тавана за ремонт, който нямат пари да ремонтират, сори. Даже се оказа и че не е подпазарен наемът, щом не били сигурни, че ще му вземат с повече от 100€ в този му вид. А вероятно и с 50 не биха могли, съдейки по неадекватната им преценка на ситуацията.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 15:32 от Didi168

# 335
Обидени, как ли не, че даже и щета?!. Всеки предлага - един 100, другия 50. Ако наемодателя се съгласи на 50, ей на - има сделка. Даже ще е щастлив, че е постигнал победа.
Не всеки предлага да вдигне наема със 100 евро февруари месец на дългогодипни наематели.
И да, почти всеки би се обидил, ако му вдигнат с нереална сума. След като хазаина сам казва, че не знае дали ще успеее да вкара нови на тази цена със 100 повече, разбира се че коректните хора ще се почувстват кофти.

# 336
  • София

Не си на пазара пред щайга чушки! За наемателя това е дом. Да му пльоснеш на масата искане за едни 100 евро, немалка сума, за него не е "предложение", а изнудване. Той, разбира се, все някак ще си намери нов дом, дори да му е криво, защото си е харесвал сегашния. А ти ще останеш с празен апартамент за ремонт.
Не знам в кой район си, но ако не е много специфичен, напр. тесен център, навсякъде вече се конкурираш с чисто нови жилища, нацвъкани и напудрени със специалната идея да се дават под наем. За да дойде някой в твоя неремонтиран апартамент, ще трябва да свалиш цената. А ако решиш да ремонтираш при текущите цени, ще си избиваш великата разлика от 50 евро на месец за години напред и пак ще се конкурираш постоянно с нови и нови имоти, които се строят навред и навсякъде.
Абе, не е като с чушките.

# 337
Аз не разбрах има ли асансьор тавана? Че много зор да му вдигаме наема със 100 евро. Или е някъде около докторски паметник и новите чакат на опашка?

# 338
Няма значение януари, февруари или май. За август, септември има. Откъде знаем дали наемодателя не е проспал години на тези дългосрочни наематели без да увеличи наема. Та ако ги е проспал тез 50 да са тамън пазарни, или даже пак под пазарни. И аз в магазина съм коректна, ама доста стоки вече са с двойни цени. От най-съществено значение на каква локация е жилището. Ако е в Студентски, Младостите и около Бизнес парка - наблюдавам, че се търси все там. Близо до университети, месторабота. Аз си мислех, че центъра е о-хоооо. Лесно, друг път. Та с толкова малко информация наемодателя да преценя.

# 339
Няма значение януари, февруари или май.
Разбира се, че има значение. В зимните месеци е неморално (и незаконно за онези, които отдават по правилата) да гониш наемател.

# 340
По какви наредби е незаконно?!!Явно Ви е известно, за да го пишете. Ама те няма да се преместят в иглу. Пак ще са предполагам в нормално за живеене место. И с наем, който ги удовотворява. Сега пък точно жилища бол. Строи се ударно. Наемодателя да го мисли, че не е преценил приемлив и за двете страни наем.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 17:02 от kriakla

# 341
  • Варна
Да определят каквато си цена искат, то ще си е за тях ако ги напуснат и се набълбучат с празни месеци. Но да не върнат депозит на дългогодишни наематели ако няма щети би било некоректно. Заради такива изцепки ни се носи лоша слава.

# 342
Малко необмислено ми изглежда на евтино жилище 100 евро увеличение.
на жилище с наем 900-1000 и нагоре едни 10% се преглъщат, но примерно от 300 на 400 или от 400 на 500 звучи стряскащо.
Бих се изнесла, в момента има много предлагане. Никой не харесва да се чувства хванат по бели гащи (образно казано)

# 343
Абе хора, ако в хотел сте си запазили и платили за 7 дни, започвате ли да се тюхкате и да мрази те хотелиерите, че не може да останете докато ви е удобно и приятно при същата цена.

Срочен наемен договор : страни, предмет и цена са обещани за срока.
 След изтичането му: 1) всичко уговорено е реализирано и щой откъде е ;
2)както страните се уговарят отново или
3) ако нищо не уговорят, става безсрочен и може с предизвестие да бъде прекратен.

Безсрочен договор : с предизвестие може да бъде прекратен.

И в двата случая всичко може по всяко време, НО само по взаимно съгласие.

Какъв морал и на кого четете ... Нито знаем имота, нито знаем цената.

Наемателят отдавна знае:
Или че срокът му за наемане изтича или че може да очаква по всяко време предизвестие.

Замеряте с кал споделилия наемодател напълно неоснователно.
По повод на хотела пишете ли гневни постове ? - Не. За колкото сте де уговорили стоите и после - само ако отново се договорите.
Място за обиди не виждам.

В магазина цените са други. Не купувам, което съм преценила, че не ми е подходящо.
Наемателят всичко знае предварително - живее в чужд дом при определени условия, а не завинаги.

В момента съм и наемател и наемодател, та са ясни и двете страни.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 16:31 от Deborana

# 344
Не мога да сравнявам хотел със дългогодишна квартира. Едното място отиваш само за да спиш, при определени условия и цена, както и срок.
Другото ти става дом, настоящ адрес.  Няма лошо да се актуализира размера на наема, както е по договор. В случая хазаина си е опитал късмета. Наистина не знаем от 200 или 300 евро го вдига със 100, но знаем че е имот за ремонт.

Аз морал на никой не чета, то е като обноските, или го имаш или го нямаш, не се придобива. Wink

Общи условия

Активация на акаунт