Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 9 883
  • 387
  •   1
Отговори
# 375
Чакай те да кажат.
Принципно може и без преподписване, договорът остава валиден безсрочно.

# 376
Като цяло мисля че прекалено влизаш в подробности, Димис. Момчето ти вече има опит, остави го да се оправя, не му търси вази, не му давай зор да пита дали ще има увеличение на наема.. за негово добро е!
Тук в тази тема е концентриран образ на активния наемодател, повечето хора не са такива, хал хабер си нямат ни от договори, ни от анекси, ни от нищо. Дават там едно апартаментче и толкова. А други хора като вас - вземат и толкова. Няма философия, няма постоянно информиране какво може или не може да стане хипотетично в 1/10000 случая..
разбира се всичко това го казвам с най-добри чувства!
Като съм била наемател не съм се чувала с месеци с хазаите, като съм наемодател нито те ме ръчкат постоянно за нещо, нито аз тях. Пращам сметки, плащат по банка, декларирам и толкова. Това не е висша математика.
Ако имат да му кажат нещо - ще го намерят и ще му кажат.

# 377
second с първата квартира нямаше никакви изисквания. Две момчета студенти, агенция и даже не познавахме собственика.
С тази обаче наемодателите искаха да знаят защо по никое време на учебната година търси квартира, да се запознаят с нас като родители и оттогава все гледам всичко да е поддържано и с добра комуникация.
Между другото и друг наемодател искаше разговор с нас, но после даде жилището на двойка. Негово право е.
Иначе и аз съм съгласна, че е голям и трябва сам да носи отговорност.

# 378
Това е било ( беше ) преди година. Сега нямате никакъв ангажимент.  Нормално е при неработещ младеж да се изиска гаранция за навременно плащане, в случая да се оцени вашата надеждност, а не неговата. След това - той е лицето за комуникация. На нас ни искаха и потвърждение за доход дори(е чужбина). Сега сина си има уста, може да се справи.

# 379
Нали аз също давам гаранция, че ще седи 1 година, няма да го изгоня на 3 месец...?
Ако наемателят пусне предизвестие преди изтичането на анекса губи депозита, а ако вие му пуснете предизвестие каква е неустойката? Каква точно е тази гаранция, която споменавате?

# 380
  • Варна
Ако наемодателят пусне предизвестие, компенсира с пари колкото един депозит (един наем), освен че връща техния, ако няма щети. Поне така е в моите договори, но никога не ми се е налагало аз да гоня предсрочно някого. Трябва да е справедливо и за двете страни. Важи само за предсрочно освобождаване преди първата година.

Едни приятели ги накараха да напуснат, понеже хазяинът им се развеждал. Но беше след първата година и просто им казаха, че нямат краен срок да се изнасят. Да си търсят и намерят спокойно.

# 381
Ако наемателят пусне предизвестие преди изтичането на анекса губи депозита, а ако вие му пуснете предизвестие каква е неустойката? Каква точно е тази гаранция, която споменавате?

Неустойката е такава каквато е договорена и вписана ! Ако не е договорена за наемодател, значи не се дължи!

Не бъркайте неустойката със законовото обезщетение. Едното се дължи само ако е уговорено. Второто се дължи ex lege /по закон/..но след съдебно дело.

# 382
Това ми е и въпросът - каква е в договорът. Съфорумката спомена, че анексът е гаранция и от нейна страна и аз питам каква точно.

# 383
  • София
Според договора аз също държа неустойка в същия размер, ако прекратя предсрочно. Това наемателят изрично помоли да го запишем.

# 384
Това ми е и въпросът - каква е в договорът. Съфорумката спомена, че анексът е гаранция и от нейна страна и аз питам каква точно.

Може и да няма уговорена неустойка за наемодател. Аз нямам например.

Няма какво да се караме на някого кво що е вписал. Каквото е сакал...това е договорил . Накратко така стоят нещата Grinning

# 385
Презумцията е , че договора е за това, да се спазва, ако няма нарушени точки от него ( хигиена, неплащане на сметки и тн).
 Вече зависи как е писан договора дали наемодателя дължи неустойка в определен размер ако не си изпълни задълженията или ще се търси обезщетение по съдебен ред.
Аз лично ако мисля, че има такава вероятност бих ги сложил в договора за наем .

# 386
Обезщетение може да се търси по съдебен ред независимо вписано ли е, или не е, в договора. То винаги може да се търси...дори да не е вписано.

За разлика от неустойката - тя може само ако такава е вписана. Иначе не.

Вметка само правя.

# 387
Малко бях извън цивилизацията, та едва сега се включвам с потресаващото за някои предложение при едногодишен договор и евентуалното му прекратяване по-рано от наемателя, той да дължи неустойка. Не виждам нищо възмутително, това са договорни отношения с права и задължения.  Нали тук пазим интересите на съфорумците! На мен ми е леко професионално  изкривяване, да пазя чуждите интереси, та емоции не вкарвам (с моите лични нещата стоят по друг начин). Но, след като са го ударили на пазарлък, едната страна предлага, другата връща контраоферта, първата се съгласява, но добаея някакви искания. Нищо нечуеано няма в това.
Кофти става, когато наемателите уж се съгласят, ама не съвсем, и почнат да си търсят друго жилище, а после най-много да се извинят на наемодателя и да съжаляват.

П.п.: това се случи и с мой наемател, дълго време беше на подпазарен, увеличих с малка сума, но пак подпазарна към моментa, дадох 2 месеца предизвестие да мисли и уж беше ок с новото предложение, но след 3 месеца пазарът се обърна и точно тогава се изнесе. А дългосрочните договори (1 година) са точно за това, да оберат флуктуациите и дс гарантират сигурност и на  двете страни. И, да, върнах си депозита на наемателя. Но при следващ такъв случай ще си опиша всичко в анекс, а не да си създавам стрес по никое време.

Общи условия

Активация на акаунт