Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 9 442
  • 376
  •   3
Отговори
# 360
Диди,

Сравних с единственото близко краткосрочно отдаване, за да е ясно за непрофесионалния подход.
С Вас в спорове няма са влизам.
Тълкувате ситуациите крайно лаишки и едностранно.
Подробно и ясно обясних базови неща за наемните договори ( срочен и безсрочен) договор.
Не мога да съм отговорна за това, какво Вие разбирате от прочетеното.

# 361
  • Варна
Не разбирам защо сравнявате краткосрочно отдаване хотел с дългосрочно отдаване на частен имат, при това на дългогодишни коректни наематели. На хотел като отидеш нито подписваш договор, нито даваш депозит.

Не знам кой е лаик и едностранен, но вие сравнявате чушки с портокали.

Собственичката по-рано писа, че в близките 2 години няма да има финансова възможност за ремонт. Сега какво смята да прави?

# 362
Диди,

Коментирах и обясних разликата между срочен и безсрочен НАЕМЕН договор.

Няма връзка с примера с хотела. Правите миш-маш.

При срочния е изначално ясно, кога трябва, да си тръгне, ако не сключат нов договор или не се трансформира в безсрочен.
При безсрочнния - предварително е ясно, че има сигурно само срока на предизвестието.
Никой за нищо не е учуден.
Просто претенции.
Дълги години живеех под наем и това ми е било ясно, както е ясно за всички.
В магазина, хотела, на аерогарата, сърди ли се някой, че е бил клиент сто години и сега не искат, да го качат или да му продадат за част от цената.

# 363
  • Варна
Аз нямам проблеми с факта, че е поискано увеличение на наема. Самата аз увеличавам моите редовно. Последно вдигнах с 30%! Но това беше съобразено с пазара. Ако не бях сигурно дали на нови хора ще мога също да взема толкова отгоре, както писа дамата, щях да вдигна с по-малко!
Имам проблем с предложението да не се връща депозита с мотив “предсрочно напускане” на дългогодишен наемател. То по тая логика и 10 години да седи, никога няма да види депозит обратно, защото все преподписва. Да, всеки анекс гарантира фиксирана цена и общи условия за новия срок, но това с депозита… и да не е незаконно, е меко казано откачено.

# 364
Само да вметна, че повечето хотели взимат депозит или пазят номера на банков карта ако  при проблем, има и договор, но никой не го чете.
По въпроса за наемите , наемодателя като постой няколко години и му се вдигне наема си казва , ебаси то е леко вехто вече , не получавам нищо повече, а ми иска 100 евро отгоре.
Хазяйна пък гледа комшията го пуснал със сто евро повече и му ударил една боя и си мисли , че се е прецакал. А не винаги калкулира , че ще има празен месец и разходи по освежаване.
 Разбира се това е за среден и по-висок клас имоти.
Аз например сравнявах колко са скочили наемите в моят квартал миналата седмица и установих, че сме 300-400 под пазарно, но ще е много трудно да наваксаме разликата изведнъж. Аз им пращам 60 дни предизвестие като подновяваме да знаят условията и имат 30 дни да отговорят. Така всеки си прави планове и няма изненадани. Договорите се подновяват в разгара на наемният сезон  и са винаги за 12 месеца. Наемателите имат избор и ние имаме избор също, мисля че така е честно.
Не познавам човек да е дал няколко десетки хиляди евро, да вземе непознати хора и да не иска някаква парична гаранция. Има един праг, да кажем 1000-2000 , в който не си заслужава да взимал адвокати или да се занимаваш с застрахователи и точно това покрива депозита. Тук не говорим за некоректни наематели или хазяи.

# 365
Празен месец, разходи по освежаване, огледи и алабаланица, комисон на брокер.
За това коректни дългогодипни наематели не се гонят, преди да се калкулира струва ли си риска. Като всеки бизнес впрочем.

# 366
  • Варна
Само да вметна, че повечето хотели взимат депозит или пазят номера на банков карта ако  при проблем, има и договор, но никой не го чете….
Само и единствено с цел обезпечаване при евентуални щети, каквито в настоящия казус не са споменати.

# 367
  • София
Подписвам всяка година анекс към наемния договор за удължаване на срока с още 1 година и нова цена, другите условия остават същите. Това означава, че следваме основния договор, съгласно който депозита при предсрочно напускане се губи, т.е. имам дългосрочен наемател, който ако напусне насред годината, ще загуби депозита и нищо неморално не виждам в това. Имам още един депозит за щети/сметки. 2 месеца преди изтичане на срока му съобщавам увеличението и има време да реагира и да напусне, но все пак да отбележа, че увеличавам с много малко, обичайно 4-5% (последният път беше 3,5%) и наемът е подпазарен.

# 368
  • Варна
Тоест връщате депозит на 12ти, на 24ти, на 36ти месец, но на 37ми - не? Но да го е страх да преподпише с вас човек. Simple Smile По-добре да си тръгне по-рано. Наемателят отдавна е в графа “дългосрочен”, щом е седял няколко години. И изведнъж бива третиран като краткосрочен, понеже напуска на дата, различна от “падежа”.

# 369
Това е неустойката за неспазения срок. Щом е уговорена и в анекса, се дължи, да...при напускане преди да е изтекъл срока.

Може и друго да се договори. Да има неустойка само в първия договор. В анексите да няма. Свободна воля. Всеки си решава.

И двете опции са възможни и законни.

# 370
И моята неустойка за предсрочно напускане остава при подписване на анекс за удължаване на срока на договора. Като е живял 1 година и реши да напусне на 3-ия месец след подновяването, нали ми обърква плановете?! То все едно краткосрочно го е наел, но уговорката ни реално е била съвсем друга.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 10:57 от drago_2008

# 371
  • София
Именно - аз не искам да подпиша анекс за още 1 година и той да напусне на 2 месец, с всички последици за мен от това - може да е нисък сезон, да няма търсене, да не съм в България за дълга ваканция - не разбирам какъв е проблемът тук, нали всички четем и сме съгласни, щом подписваме. Нали аз също давам гаранция, че ще седи 1 година, няма да го изгоня на 3 месец...?

# 372
Чета и съвсем се обърквам. Договорът за квартирата изтича края на март. Говори синът ми за по нататък искат ли го. Отговорът бил, че няма нищо против да е там. Ще кажат как ще се актуализира наема своевременно. Като е попитал дали ще иска пак родители за подписване на нов договор му отговорили, че ако ние държим на договор/ анекс ще направим. Тя била спокойна и вярвала в него. И сега се чудя да настоявам ли за анекс.
Квартирата е хубава, поддържа се и според мен е с по- нисък наем, отколкото други апартаменти в района. Може би заради отдалечения квартал или да има постоянен наемател. Оглеждайки нови обяви в района обаче забелязвам, че не се ли отдадат апартаментите наема се намаля.

# 373
Нищо не питай ти. И предният път така ти писахме, ама ти май не ни послуша.
Както искаш де..ти си решаваш.
Аз цих изчакала да чуя хазаите какво ще кажат.

# 374
teta синът ми пита , да знаем ако трябва да търсим друга квартира. Знаем ли може да иска друг наемател, да има други планове. Вече ще слушам и ще чакам тя да каже.

Общи условия

Активация на акаунт