Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 10 120
  • 388
  •   1
Отговори
# 315
То и баш сега е лош момент...хората са изнервени от еврото, сметките не излизат..еврото върви така по-бързо някак си, защото окото се лъжи..уж дребна сума 10 евро...ама то е 20 лв всъщност...ама лъже се очото...и не им излизат сметките...
Може би по към лятото...когато хората се поуспокоят...не знам..така си мисля..

То и моят наем сега ми се види дребна сума Joy..ама ще си изчакам годината да мине..и ще окръглям нагоре с малко май...

# 316
  • София
То и баш сега е лош момент...хората са изнернени от еврото, сметките не излизат..

Точно така е.
Да добавя, че за внезапното увеличение на която и да е редовна сметка със 100 евро (196 лв.) хората излизат да викат по площадите. Трудно е за преглъщане. Не е трябвало така наведнъж.
Иначе е ясно, че всичко поскъпва и искаме наемите да растат с инфлацията, и то не официалната, а с тази в магазина, ама наемателят и той е човек, и той в същия магазин пазарува Simple Smile Ние с наемателите сме в една лодка в крайна сметка - не намерим ли баланс, обръщаме я.

# 317
По процедурата - ако договорът ви а безсрочен, първо е трябвало да му пуснете писмено предизвестие като устно обясните, че не сте против, да имате нов договор при нови условия, който да започне след изтичането на месеца.
Предполагам, наемната цена е била доста подпазарна.
Така хем имате поне 2 месеца агония, хем той се чувства обиден и не му се налага, да мисли разумно, а Вие губите време и пари, а излизате и лошия.

За мен също са стрес новите разплащания, та мисля, че през ноември/декември е било по-разумно, да направите предизвестието, но вече е минало.

# 318
То не е съвсем по темата, но мен ме е страх да харча даже, точно защото изглеждат малки сумите и виждам как не се усеща колко се харчи де факто. От началото на януари сме се стегнали, и караме доста икономично, само сметките хвърчат, те са ми достатъчни, другият разход може би с 1/3-та го свалихме, докато посвикна. Или поне така си мисля.

# 319
И аз като другите съм на мнение, че по-добре с 50 евро от колкото да се изнесе. Хем няма пари за ремонт, хем има нужда от ремонт?! После идват загуби от празни седмици или месец, евентуално брокерски комисион, разправии ако наемателят не е коректен и т.н.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 07:30 от drago_2008

# 320
  • Бургас
Много са 100 евро.
И малко необмислено решение. С толкова бих вдигнала само при нови наематели или ако много искам да се изнесат, ама ми е неудобно да им го кажа.
Още повече, че такъв наем не можеш да вземеш, ако човекът се изнесе.
На база на какво си взел това решение за увеличение? Импулсивно?
За себе си знам, че вече ще вдигам редовно и по малко. По-поносимо е и по-коректно към наемателите.
Малко си се прекарал, защото сега и да приемеш 50 евро, остава един горчив вкус.

# 321
По горчив вкус ще има ако след месец, два наемателя му връчи предизвестие и си намери нова квартира, свежичка.
Тогава ще трябва или да се намерят пари за ремонт, или да се преглътне горчиво нисък наем.

# 322
Да, много е възможно наемателят да тръгне да си търси нова квартира в тази ситуация. Дали ще се изнесе - не е сигурно. Ако намери нещо по-добро на същия наем. Проблемът е дали ще е със същия наем-все пак по-добро качество (жилище, локация, обзавеждане) обикновено върви с по-висок наем.

И аз съм за само за +50. Ремонтът изисква време и пари, това са няколко - - - в калкулацията. Когато си готов да организираш ремонт, тогава предприемай действия, не предварително да рискуваш наемателят да напусне и да търсиш нов наемател на на практика същия наем, със загуба от празно време и допълнителни разходи за брокери и дребни поправки.

# 323
Без инфо, дали и ако да, то с колко, наемната цена е подпазарна, не можем, да се изказваме.

# 324
Да , наемната цена е подпазарна доста.

# 325
Добре де, как хем наемът е доста под пазарен, хем няма да намериш нови квартиранти на наема + 100  евро? Или не е чак толкова подпазарен, или лесно ще намериш нови наематели и без ремонт.
На въпроса ти, аз също бих приела офертата на квартиранта за + 50, щом нямам средства за необходимия ремонт.

# 326
  • Бургас
Подпазарна, подпазарна, обаче изведнъж 100 евро увеличение... Дръж си подпазарна, ама вдигай с 10, 20 всяка година.

Ремонт трябва, може би затова няма да намери нови.

# 327
Значи цената спрямо състоянието не е подпазарна.
Подпозарна би била при основно ремонтиран ап. Какъвто той не е все още.
Тоест...пазарна е цената.

# 328
Щетата вече е нанесена. Оттук нататък остава опцията да приемеш 50-те евро увеличение. Но не само. Понеже са обидени, със сигурност ще си потърдят друга квартира.
Така че поне се опитай да тия 50 евро да са вързани с едногодишен договор. И при напудкане да губят депозита.

# 329
И аз мисля, че може да потърсят друго.
Но ако са решили, нека да напускат. Кофти е насила да държиш хора.

Общи условия

Активация на акаунт