Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 5 665
  • 216
  •   5
Отговори
# 195
И аз не мисля, че масово заплатите са се увеличили с 50%.
Може и да има такова увеличение в сектор самонаети (услуги - фризьорки, маникюристки и т.н.), майстори всякакви, но тези сектори са почти изцяло сиви и едва ли формират масовото търсене на жилища под наем.

# 196
  • Варна
Не съм използвала думата "масово". Наясно съм, че на много хора не са вдигнати заплатите. Но на други много хора - са. И да се жалва някаква жена в интервю, че били скочили наемите... ми ще скочат, много ясно. Всичко скача. Който е избрал живот под наем, трябва да му е ясно, че това е променлив разход, който расте с годините. Ако иска фиксирана цена, да купи.

# 197
И с колко са скочили масово заплатите от 2020 насам?
Не може да се отговори конкретно, защото наистина има много сив сектор все още.
Един плочкаджия 2020та правеше баня за около 5 000лв, сега ако намерите за 10к ще сте късметлия.
В държавната администрация заплатите се вдигат всяка година с 10%. На учителите също им оправиха парите последните 5 години. В систамата на МВР също имаше подобрения в заплащането.
Сега, ако някой работи за кофти частник който го държи на 1000лв заплата, проблема е в тоя дето яде баницата.

# 198
Ей ти обява за младши експерт без трудов стаж, виШу, в МФ (а там заплатите са добре, и бонуси има).
https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/competition/99681

"основната заплата за конкурсната длъжност е от 620,20 евро (1213 лв.) до 1329,36 евро (2600 лв.)"
До, т.е. максималната заплата за виШу в МФ е колкото за кандидат без опит в Лидъл (+- 100-200 лв.). И да, вярно, че не вдигаш кашони в МФ,  а седиш на бюро и пишеш на компютър, ама все пак поне 4 години си учил вИшу. А за да подреждаш стока в супермаркет виШу не искат.

# 199
Колко ли е била стартовата заплата на малдшия експерт преди 4-5 г, надали е била същата.

# 200
Минималната може да се повишава и по пет пъти на година, но тя не влияе на останалите заплати. И на мен ми се иска да повишават моята процентно винаги след повишаване на минималната, но закона не е такъв.

# 201
Тези % за държавните служители, които ги размятат по медиите, често не са за всички администрации. И аз се бях зарадвала преди 2 години по медийно заглавие за едно чудно увеличение, но се оказа, че е само за някои други ведомства.
И най-важното - с 10% се увеличава Фонд работна заплата, а не заплатата на всеки служител.
За най-"бедните" администрации 10% увеличение на индивидуалните заплати често означава просто да не паднат под МРЗ.

Колко ли е била стартовата заплата на малдшия експерт преди 4-5 г, надали е била същата.

Колкото и да е била преди 4-5 години, пак е била непропорционално ниска на търсената квалификация (образование, опит, допълнителни умения).

# 202

Колкото и да е била преди 4-5 години, пак е била непропорционално ниска на търсената квалификация (образование, опит, допълнителни умения).
Това не касае регулацията на размера на наемите. Пазарна регулация.
Който няма пари за квартира, стои у майкини си.

# 203
Увеличения има, за някои много, за други малко.

Частният секто, обаче, особено "вносния" най-много изостава.
Защото хем са вързани частично със стандарта в западните държави, хем имат конкуренция и от "източните" държави.
И там вече е "бой на негри". Който може да се бори и има качества, сменя фирми, пазари се, бори се за по-висока заплата. И някои говорят за над 10к чисто (може и да слъгват). Това си е 2но увеличение.
За съжаление по-слабите като "вървежност" с умения и професия (например мануал QA), допълнително притиснати и с огромна кадрова конкуренция, едвам връзват някакви увеличенийца по 5% и то не всяка година. Младшите са си все на около 3000лв, някъде и толкова няма, а старшите са около 1.5 на нивата от преди 10г. А работата се увеличава непрекъснато, и като количество и като натоварване и стрес.

# 204
Здравейте, следя ви отдавна, но рядко се включвам. Мои наематели в София искат да се регистрират на адреса, за да използват компенсации за детска градина. Досега никога не съм регистрирала наематели и не зная каква е процедурата. Някой може ли ми обясни с няколко думи къде трябва да отидем, те трябва ли да дойдат с мен и какво трябва да носим? Благодаря ви ☺

# 205
В ГРАО в районното кметство. Те носят лични карти и акт за раждане на детето, вие - нотариален акт и ЛК.
Рутинна процедура е, бързо става.

# 206
Не е лошо един анекс да подпишете че ще върнете депозита след като се регистрират на нов адрес - това след като напуснат в бъдеще.
Иначе ще ви висят на адреса без да живеят и е разправия вие да ги дерегистрирате.

# 207
Съгласна съм с teta, сега не знам как е, може да има по-облечена процедура по дерегистрация, но преди няколко години трябваше да водим дело за да от регистрират бивша наемателка. Беше се набалбукала с безброй кредити, накрая като получихме писмо от съдия изпълнител, че ще прави опис на имущество, стартирахме процедура по дерегистрация. Така, че подсигурете се финансово ако им давате адресна регистрация.

# 208
  • Бургас
Не е разправия, отне ми точно едно писмо до общината, изпратено през Системата за сигурно електронно връчване. Половин час ми отне от времето.
За седмица я бяха отрегистрирали.

Което не пречи да поискате още един депозит, разбира се.

# 209
  • в пералнята
Регистрацията даже става онлайн, няма нужда да се ходи никъде.  Wink
Забравих подробностите, защото го правих преди година, но аз звъннах на общината и там ми обясниха много подробно и става страшно лесно.

Общи условия

Активация на акаунт