Мамник -Тема №2

• 18 728
  • 448
  •   16
Отговори
# 420
На мен не ми е странна.
Божана е стара мома наближаваща 40-те в малко село в Трънски край. Опака, саможива и всезнаеща, с различни очи и постоянни подигравки, че е урочасва с тях, майка и знае, че няма кой да я вземе в тяхното село, навярно и в околността. Митето е пияница, Камен не я понася и и се подиграва от дете. В книгата той не е забавен въобще и не пуска лафове, а напротив.
Първият дошъл в къщата и бабичката, която иска внуци, веднага харизва щерка си. За къде да я пази? За кого, като никой не я иска, а и тя не иска никого.

Това е абсолютно вярно, но в сериала е трудно да се разбере защото актрисата е толкова млада. В книгата Божана гони 40-те и сама се пита дали ще срещне някого, чете хороскопи и self-help книги точно за да разбере защо не й върви в любовта. Това е добре описано в началото. Дори на врачки ходи. Митко я закача шеговито заради този неин интерес.

Но като смениш контекста и възрастта на главната героиня просто за да не е "застаряваща дама" над 30, наистина мотивите на героите започват да се губят.

# 421
  • Галифрей
Скрит текст:
М нали точно така! Мързяло е да отиде в съседната държава и да пита 😑 Щеше да си спести всичко това,кофтито,че е толкова народ измря напразно. Аве изкуфяла гадна проклетия. Има я в трейлъра 2 за една  секунда как се смее злобно  и пали. 

# 422
  • Sofia, Bulgaria
Скрит текст:
М нали точно така! Мързяло е да отиде в съседната държава и да пита 😑 Щеше да си спести всичко това,кофтито,че е толкова народ измря напразно. Аве изкуфяла гадна проклетия. Има я в трейлъра 2 за една  секунда как се смее злобно  и пали.  
Скрит текст:
Е, да били са тежки времена не е било лесно да отскочи до Сърбия, но ако наистина обича толкова дъщеря си, ще намери някъв начин. По-скоро си и е оправдание, в което сама си е повярвала. Даже си мисля, че си е била вещица изначално и е виждала в лицето на дъщеря ѝ съмишленичка. Кой я знае от какво семейство е и на какво е била учена.Но защо ми е било на учител син на лекар да си краде невеста, може и културен шок да е получила като е отишла във възпитано семейство.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 11:26 от borislavaaa

# 423
Един въпрос към челите "Лехуса" и "Аждер" -

Скрит текст:
Каква е съдбата на Лазар след "Мамник"?

# 424
  • В полите на Пирин планина
Един въпрос към челите "Лехуса" и "Аждер" -

Скрит текст:
Каква е съдбата на Лазар след "Мамник"?

Скрит текст:
Няма го Лазар в следващите книги. Правим си извод, че се е върнал в отвъдното...

# 425
Мисля, че аз бях първият човек, който изяви изненада от факта, че майката на Божана е толкова отчаяна да я залюби, че чак изпадна в екстаз от появата на мръсен клошар с евентуално престъпно поведение и не бях чела книгата, та нямах идея, че Божана трябва да е на 40 и поне до някаква степен би обяснило отчаянието на майка й.

Най-големият куриоз покрай младата актриса е, че пък не са променили годините на Камен и Митко. Мариян Стефанов (Митко) е роден през 1984г. и макар много да го харесвам, не мога да кажа, че младее. Прилича си на годините. В същото време не намирам дата на раждане на Екатерина Лазаревска, но е завършила НАТФИЗ през 2023, което ще рече, че едва ли е на повече от 28-29 години. Това са едни около 15 години разлика между връстниците Божана и Митко Grinning

Но това е повсеместен проблем, де, с младите актриси, които играят персонажи с по 10-15 години по-възрастни от реалните им години, че продуцентите да не вземат да кастнат някоя "бабичка" на 35-40. Даже с ММ се смяхме преди време как Брад Пит колкото и да е симпатяга, вече годинките му си личат, но милият продължава във филмите си вече 20 години да го играе на 40, обаче разликата в годините му с екранните половинки всяка година расте Grinning

# 426
Идвам и аз при вас. При все, че не понасям новото българско кино с театрално декламиращите ни актьори, реших да дам шанс на Мамник. Чела съм книгата преди няколко години, помня фабулата много повърхностно и днес се заех да си я препрочета. Успоредно ще гледам и сериала, който незнайно защо са решили да ни поднасят веднъж седмично.

# 427
20 страници спойлери и коментари за чашка за кафе, и единици коментари наистина по историята и темата в сериала, които се размиват и все едно ги няма.
Някой задава въпрос, нещо не е видял...ама никой не му отговаря, защото се обсъжда книгата или прословутата чашка, за която знаят 5 човека аджеба каква в тая чаша!
В последния епизод, само Лазар ли чу Мамника, или и Божана?

# 428
Само Лазар го чу,защото беше кацнал на покрива.Тук го представиха като да е в гората и го вика и подмамва,затова и падна.
Нито съм видяла чашата,нито пия кафе,нито ми е интересна дискусията и ПП,директно прескачам постовете.Няма как да се дава наклон,за мен темата е за всичко около сериала/книгата,което не ми е интересно просто не се включвам.

# 429
Само Лазар. Ако кажа повече май ще се брои като спойлер. За подсказка - вслушвай се в думите  и гласовете ,които Мамника произнася. Спирам,че ще ме линчуват! 😂😂😂

# 430
20 страници спойлери и коментари за чашка за кафе, и единици коментари наистина по историята и темата в сериала, които се размиват и все едно ги няма.
Някой задава въпрос, нещо не е видял...ама никой не му отговаря, защото се обсъжда книгата или прословутата чашка, за която знаят 5 човека аджеба каква в тая чаша!
В последния епизод, само Лазар ли чу Мамника, или и Божана?

И на мен ми се струва, че темата излишно се разводни.

Според мен само Лазар го чуваше. Така беше и когато Божана го чу, преди да убие кучето Аякс. Митко беше там, а не чу нищо, питаше я какво има.

# 431
  • София
Ето това ми стана интересно. Как избира към кого да се насочи? Дали който е по-близо (Лазар беше на покрива, докато Мамника летеше с кучетата, а преди това Божана май беше от страната, на която тръгна Аякс). Това би определило нападенията му като малко случайни. А може и да си има приоритети - Лазар пред Божана, Божана пред Митко.
И също дали това, което чуват са някакви техни грехове, притеснения или просто част от последните думи преди това. Не помня Божана какво чу.

# 432
Вероятно част от последните думи, които са чули, защото Анита чу как Божана и се кара.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 11:47 от Iris04

# 433
Ето това ми стана интересно. Как избира към кого да се насочи? Дали който е по-близо (Лазар беше на покрива, докато Мамника летеше с кучетата, а преди това Божана май беше от страната, на която тръгна Аякс). Това би определило нападенията му като малко случайни. А може и да си има приоритети - Лазар пред Божана, Божана пред Митко.
И също дали това, което чуват са някакви техни грехове, притеснения или просто част от последните думи преди това. Не помня Божана какво чу.
Божана чу баща си, не помня точните думи.
Аз съм чела книгата, но преди доста време и ми се губят подробностите, но нападенията не са случайни. Ще поставя другото в скрит текст, за да не се приеме като спойлер.

Скрит текст:
Според мен в конкретната ситуация го чува този, който е най-свързан с появата му, съответно думите и гласовете, които чува са свързани с греховете/вината, която чувстват героите за  нещо

# 434
  • София
Вероятно част от посредните думи, които са чули, защото Анита чу как Божана и се кара.
Но вероятно е изпитала вина, че не се грижи за хората или за това, че дава марихуана на онзи.

Общи условия

Активация на акаунт