Мамник -Тема №2

• 20 000
  • 490
  •   29
Отговори
# 450
И аз не гледам подробности.
Като цяло досега ми харесва работата им. Не ми допадна в еп.1 как Анита чуваше  Мамника. И после в еп.3 как запълниха време с лова. Иначе другото ми харесва предвид жанра. Нямам търпение да видя нататък какво става

Засега са минали няколко денонощия в сюжета. Надявам се да не греша:
1 нощ - земетресението и убийството на Анита
2 нощ - пристигането на Делян. Същата нощ той оставя колата си на ждрелото и отива пеша в старческия дом..
3 нощ - Божана и Митко срещат бежанците и Лазар
4 нощ - убийството на орнитолога
5 нощ - Божана, Митко и Лазар отиват в хижата

# 451
Въпреки че съм чела книгата , ще коментирам само като зрител.
От това, което ни се представя в тези три серии ще обобщя единствено и само моите подозрения, за които не претендирам да съм права. И те не трябва да се приемат като спойлер.
Какво виждаме досега:
1.   Началото – Божана като малка с баща си. Пред изоставената мина Злата. Сама е. Идва до входа, на който има решетки. Накланя се от любопитство и чува някакви гласове, но неясни. Вероятно мъжки. Малко след това баща й идва, започва да я закача с думи и тя тръгва първа. Бащата остава с притеснено изражение, сякаш знае какво има вътре в мината и сакаш това е някакво зло.
След това той тръгва по нея. Целта му беше да я разкара по-бързо от там.
После двамата са на някакъв гроб. Тя се заглежда в него и отново чува страшни гласове.
Изведнъж разбираме, че това е сън, защото Божана се събужда. Не става ясно имало ли е реални случки в него или е предсказание за надвиснало зло. Но със сигурност тук ни е дадена някаква подсказка от тези първи две сцени.
2.   Следва земетресение. Тя и майка й излизат навън и докато майката се вайка, чуват характерното потракване, което ще чуваме от тук насетне много често преди всяко зло. Божана тръгва за старческия дом да помага, а Айрън остава загледан в тъмното, чува потракването и лае към тъмното. Според мен трябва да следим поведението на кучето, защото то е главен герой, равностоен на останалите герои. И дава подсказки.
3.   Георги е уплашен и е навън преди всички да са излезли от старческия дом. Има рани.
4.   Божана и Митко отиват да помогнат и точно, когато Божана търси Венета, става втория трус. Бабичката е дадена в гръб и вече се чудим какво ще стане. Божана я обръща и виждаме същинска хорър старица. На мен лично ми изкара акъла, пък не зная за вас.  Едва ли тя е случаен персонаж. Кучето я лае, когато Божана я извежда.
5.   След това не помня в коя серия, първа или втора, но виждаме, че решетките на мината са разкривени сякаш от нея е излязло нещо голямо с нечовешка сила.
6.   С убийството на сестрата от старческия Анита става ясно, че убиецът е много кръвожаден и изглежда като животно. Много силно и кръвожадно.
7.   След това Божана чува гласове и следва убийството на кучето Аякс. То буквално пада от небето. Божана и Митко веднага разбират, че няма как да е мечка и че по всяка вероятност убиецът лети.
8.   Мнението им се потвърждава след намиране тялото на орнитолога, което виси на дървото. И няма как човек да го е качил там.
9.    Бащата на Анита също има рани като тези на Георги.
10.   И за болния от рак се загатва, че има такива рани.
11.   Ловджийските кучета изчезнаха яко дим и очевидно станаха летящи... Simple Smile
12.   Лазар чува тракането и после гласове на покрива. Подхлъзва се и пада.
Какво става ясно дотук?
Очевидно имаме убиец. И очевидно не изглежда да е човек, освен ако не е ангел на мрака.
Коренът на думата „Мамник“ идва от „мамя“. Винаги преди убийство чуваме гласове. Гласовете изглежда като да са от роднини и познати на хората. Близко е до акъла да предположим, че убиецът с тези гласове, които хората чуват, ги примамва. Защо?
Поради очевидни две причини:
1.   Да ги убие.
Но досега не е убил Божана. Така че може да има и друга причина, поради която мами с тези гласове. И тя може да е много важна.
Виждаме, че едни хора убива с тази примамка, но други не убива. Засега ще чакаме да видим каква може да е втората причина.
Защо обаче е станал трусът? И той случаен ли е?
Защо има такива разкривени решетки в мината?
Изглежда сякаш Мамника да е избягал оттам. И затова да е станало земетресението.
Но защо трусът ще се появява вторично, когато влизат за Венета?
Защо кучето ще я лае?
Само старците от мъжки пол имат рани отпред на гърдите. От какво са те?
Можем ли да предположим?
Свързани ли са тогава по някакъв начин тези старци? И по какъв?
А убийствата? Свързани ли са и те по някакъв начин и какъв?
Обикновено в такива филми, рядко се оказва серийните убийства да не са свързани помежду си.

# 452
И аз не гледам подробности. Не ми пречи, че показват бутилки минерална вода или кафе от определена марка. Интересува ме какво се случва между актьорите.

# 453
Каква е логиката да си чел книгата, а да  коментираш екранизацията и дълбокомислено и пространно все едно не си чел и не знаеш за какво иде реч. Губи ми се идеята. Все едно да се правя на три и половина пред самата себе си. Не ми звучи здравословно човек насила да си предизвиква раздвояване на личността. И то за една книга и един сериал. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 19:57 от Джаста Праста

# 454
  • Другата България
И да твърдиш, че това са “подозрения“, а не спойлер.
Хем си прочел книгата, хем имаш “подозрения“ за сюжета.
Наистина нездравословно.

Мечката по ТВ също я нямаше в книгата.
Не са подозрения. Факти са.

# 455
Създателя участва във творението си 😂,

# 456
Ейй, пак не видяхме Мамника.

# 457
  • Другата България
Голяма красота това ждрело, очите ми останаха!

# 458
Сравнително по слаб епизод от предишният , но имаше два силни момента. Сцената със Бай Венци беше брилянтно изиграна , и репликата " Ти си на ход тате " , и аз бях настръхнала , както и последната сцена , вече може спокойно да се каже че Лазар е плътеник, всеизвестен факт беше и вече не е спойлер, не че някога е било но както и да е . Другият епизод обаче ми се видя че ще бъде с повече действие , дано само не се лъжа по трейлъра . Камен тоя човек продължава да ме изнервя адски много , и не говоря че всеки път не чувам какво казва е трябва да си увеличавам телевизора , но и самият герой ме дразни адски много прекалено арогантно и безотговорно се държи .

# 459
  • София
Хубава си беше серията - като знам, че има още. Еднокракият клюн стана нещо като Годо - ама, дано доди некогаш...
(Малко черен хумор, само закачка. Изобщо не ви завиждам на прочелите книгата. Ето, вече започнаха опити да я забравят, за да гледат и да разследват... Simple Smile)

# 460
Ех, нищо не се случи в този епизод, много пълнеж има сериалът. А на Божана поведението ме вбесява. Човека ти казва коя година е роден,имаш две имена, говори като отпреди 100 години, няма близки , идва от гробище, ми виж полицейските архиви за дядо, майка , имената са наследствени, все нещо ще излезе. Само се сопка и сърди и е непоносима, и грам не я бива да играе . Уф, съжалявам, ама в този епизод тя ми лазеше по нервите много.
Красота голяма са пейзажите, ама айде малко да има и действие. Ако видя тоя джипиес още веднъж ще обърна нещо. И Венци е гладен. И се играе шах. И е ковид ако някой не разбра . Еее, повторението е майка на знанието ама бива ли.

# 461
  • Другата България
В книгата бай Георги /май/ не беше с ковид?
Аз ли греша?

# 462
Ииии... вече сериала мина в графа "по мотиви", както беше промотиран. Доста разминавания с книгата имаше в този епизод. Няма лошо. Ще е все едно гледам нещо ново, което не съм чела. Wink
Пп Гледаме епизода и дават изглед на чудната ни природа и аз казвам на Джастев, че май не сме ходили по тоя край. А той: Не сме, ама то с тоз Мамник как и да отидем. Joy

Пп Мери, не, не беше. И в никаква болница не са го водили, камо ли софийска.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 22:14 от Джаста Праста

# 463
Играта на Божана не ме дразни . Според мен е изплашена от Лазар и за това се държи по дръпнато с него . Във момента я дават във Вечерното шоу ако не сте превключили канала , приятна млада жена , и доста отпусната и усмихната което ми допада .

# 464
Принципно и в книгата мамника не се появява веднага, даже през по-голяма част от времето читателите не подозират какво представлява той. Интересното в случая е развитието на сюжета, не самата фигура на мамника. По мои спомени доста след средата на историята се появява описанието му.
Аз да си кажа, че на нас с ММ много ни хареса и епизод 4, а той ми заяви че непременно ще прочете книгата, но след приключването на сериала.

Общи условия

Активация на акаунт