КГБ = Клуб на Готините Баби - 244

• 6 604
  • 274
  •   2
Отговори
# 225

Скрит текст:
Обичайте се заради това което съществувате
За това, че съм тук, за това, че съм тук
Обичайте се винаги без причина
Плюй с години, плюй за бръчки
Ценете моментите, ценете минутите
За всяка сутрин прекарана заедно
За всяка дума, за топлите срещи.
За любвеобилния поглед и нежните речи
Обичайте се като за първи път
Обичайте така, сякаш сте вечно млад
Простете си всички глупави кавги
Целувайте се, вместо да се биете
Дишайте един с друг, за да не се задушите
Живейте един друг, за да се възхищавате.
И колкото и да си стегнат, няма да е.
Помнете, че хората се обичат
И сърцето ми пожелавам на всички да слушат
Всеки има роднини и любими хора.
Любовта е това, което даваме отгоре
Любовта е чувство, което не може да бъде продадено

# 226
Ето ме и мен, баболинки!
Тази сутрин пак се наложи извънредна промяна в плана. Към момента с Тетин готвим, гледаме внучета, раздаваме хапчета, мерим кръвно, чатим в месинджър. На смени пием кафе и пушим цигара на скоропоговорка Simple Smile
До към 3, евентуално, ще сме дежурни по дребосъчковците. За капак и мама не е във форма. Кръвното ѝ е като на космонавт. Моето е ниско въпреки кафето. Та така я караме Simple Smile
До после.

# 227
  • някъде другаде
Къде сте , баболини? Цял следобед никой няма ,  това не е било никога.
Преди малко се прибрах от танци. Вечерям и ще полегна с книгата , докато ми започне в 21.30 филма.
Лека и спокойна вечер ви желая!

# 228
  • Вила Великула
Аз съм тук. Направих тиквени кюфтета за вечеря и сега се избегнат на диванаТа да гледам Черешката.

# 229
Ето ме.
Последните два дни минаха много бързо.
Снощи бях на Кабаре в муз театър. Легнах късно. Днес имах много работа.
Като се прибирах, по едно време все едно някой ме дърпа на една страна...
Изморено ми е нещо...
Все едно някой ми е натиснал главата отгоре. Мерих кръвно, нормално е.

Дидиа Heart
Тетка, Мериан... Flowers Hibiscus
И за всички, които имат нужда.

Фло,
Бих дошла на 15ти, но ще пътувам тогава и не знам как ще се прибера.
Може ли рецептата за кокосовия сладкиш?
Или за друг изпитан кекс. Миналата седмица правих един... Ами стана като сладък хляб Sad а на другия ден на нищо не приличаше.

Пипи, а твоята масленица как се прави?

# 230
Диди, разкошна песньовка си ни пуснала
Двамата сладури в клипчето са от сериала "Луцифер".
Аз пак съм кучешка баба. Бингови ще ходят за уикенда в Румъния и ми го докараха. Сега дреме в кухнята и гледа към вратата, дали няма да си го приберат. Утре вече ще му е минало.
 Преди време, когато много ме болеше врата и се мажех с разни мехлеми и не ми минаваше, ми хрумна да си купя обезболяващ спирт. Много съм го ползвала едно време. Не знам дали от него или просто на болката ѝ мина времето, но се успокоиха нещата. Вчера много ме заболя лявата ръка - от рамото до кутрето. Първо посегнах към мехлема, но се сетих за спирта, намазах се и след един час болката изчезна. И днес не ме боли.
Споделям това, не защото съм съвсем сигурна, че спиртът действа толкова ефективно, а за да пробвате и вие. Много често такива стари, евтини илачи помагат много повече от скъпарските.

# 231
Ние към 5 издадохме дребосъчковците. По едно време взе да им става скучно да са само в апартамента, а на мен ми се е поизчерпал репертоара със занимавките. Приемам всякакви идеи Simple Smile
Разходих се и до аптеката, за да си взема двете лекарства, които онзи ден не бяха налични. За мой късмет точно преди да платя, системата по ЗК се бъгна, та утре ще се наложи пак да ходя. Дано им я оправят. Използвах разходката, за да изпия едно кафе на въздух. Добре ми се отрази. Продавачката, младо слънчево момиче, така ми се зарадва, че ме вижда! Стана ми много мило. Побъбрихме си Simple Smile и кафето ми се услади.
Тану, много хубава идея даваш за спирта. Ще взема. Колко пъти дневно трябва да се маже човек? Има ли някакви предписания?

Да се оплача - пропускам постове в темата. Виждам ги ако скролна назад. На вас случва ли ви се?

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 20:33 от tetka_the_best

# 232
  • Вила Великула
Ранела, масленицата я направих по тази рецепта:
Скрит текст:
Необходими продукти:  около 800 г брашно (не по-малко), 7 г суха мая, 2 яйца, 400 мл вода, 100 мл кисело мляко, 10 супени лъжици олио, 2 равни чаени лъжички захар и една и половина чаена лъжичка сол.

Още: 300 г сирене, 50 г краве масло, 50 г свинска мас, 4 супени лъжици олио.

Тава с диаметър 26 см и хартия за печене.В голяма купа сложете 2-3 супени лъжици брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира.

Към киселото мляко добавете хладка вода и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 супени лъжици.

Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 супени лъжици олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното. Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате.За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с  ръце с приблизителен диаметър 25 см и го намажете с 1 супена лъжица олио.

Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.

Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26 градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е „модерно“. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.

Докато тестото за вашата масленица втасва вие си разтопете и смесете мазнините.
Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд като съдът се затопля на ниска степен на котлона.Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм. Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка. Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 супени лъжици от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде.

Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото  възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазватеотново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори като ги нареждате над предните. Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване.

Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.

В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.

Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути.

Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).
А това е рецепта за много сполучлив кекс. Знам я от детството ми и правя кекс само по нея.
Скрит текст:
КЕКС
5 яйца се разбиват с 2 чаени чаши/250мл./захар. Добавя се и продължаваме да разбиваме, 1 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 лимонада/може и фанта, газирана вода или каквото ви харесва – 330 мл./, 1 бакпулвер, 2 ванилии.
В намазнена и набрашнена тавичка или форма за кекс /трябва да е по-голяма/ се изсипва 2/3 от сместа на осталата част се добавя какао и се сипва отгоре и се пече на 180гр. за 1 час.
Това време за печене е за това количество. Събира се идеално в едновремешните електрически тенджери, като по средата се слага кръгчето за кекс или в по-голяма кексова форма.
По желание може да се сложат вътре орехи, шоколадови капки и т.н.

# 233
Ранелла, кокосовия сладкиш на Фло го има в "Готварски рецепти" в пост № 145
https://babetki.blog.bg/recepti/2010/06/21/recepti.565246
Скрит текст:
Кокосов сладкиш - Flo 51
02.03.2014 12:01
1 коф. кисело мляко 500гр.
1 ч.ч. захар
половин ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1ч. лъжичка сода
3суп. лъжици какао
Разбъркваш всичко, изсипваш в набрашнена тава и печеш.
Като изстине го намазваш с 2 кофички сметана, в които слагаш Х 2 суп. л. пудра захар
поръсваш и кокосови стърготини.
А моята много сполучлива рецепта за кекс е:
Скрит текст:
5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
5 супени лъжици олио
5 супени лъжици вода
2 прахчета ванилия
2-3 супени лъжици какао
1 ч.ч.= 200 мл
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава смес. Добавят се олиото и водата, след това брашното и ванилията. Отделя се околко 1 чаша от сместа, която може да се оцвети с какаото (ако искаш може и да не правиш какаова част). В кексовата форма се излива половината тесто, слага се какаовата част, може да се поръсят орехи, стафиди, захаросани плодчета. После се излива останалата смес.
Включвам фурната на долен реотан в момента, в който е готова разбърканата смес на 180 градуса, т.е. около 10 минути да загрее. Слагам кекса да се пече. Когато се надигне и направи "калпаче" включвам и горния реотан. След като се зачерви отгоре слагам хартия за печене или бял лист и изключвам отгоре. Ако още не е суха боднатата клечка пека колкото е необходимо.
Фло, къде си - последно отиде да вършиш комитетски дела и два дни те няма - липсваш ни!

# 234
  • София
Ей ме на. Привет от Пирогов. Надявам се да се излежавам най-много 3 дни. Придружител съм на малкото чаве. Още от вчера я заболя корема, Т вечерта пак се вдигна до 39.2, гадене и позиви за повръщане. Сутринта направих теста за апандисит и ме достраша - след това към 13.00 Пирогов, изследвания разни - ехография, рентген, кръв, урина, консултации с педиатри, хирурзи и крайното решение беше да я оставят 3 дни за наблюдение. Щерката утре трябва да замине за Пловдив, лектор е и аз предложих да съм с Елиа. Та такива работи. Тази вечер е отново с 39.2. Сложиха й система- първо с глюкоза, после антибиотик и накрая Панадол. Сега вече може и да поспим.
Лека нощ, дружки!

# 235
Фло, дано по- скоро да овладеят положението лекарите! Вирусът на грипа ли е, отхвърлиха ли апандисита? Гушкам ви - дано поспите!

# 236
  • в сърцата на любимите ми хора
Фло, установи ли се какво му е на чавето? Стискам палци всичко да минава бързо. Ех, все да има за нещо да се притеснява човек😡. Гушкам те и дано да мине спокойно нощта. Ти има ли къде да полегнеш?

# 237
Милото дете! Как изкарахте нощта, Фло?

# 238
  • някъде другаде
Добро утро!
Е , започвам с оплакване. В 6.15 започна да ми дрънка месинджъра. Една ме пожелава добро утро и пита как съм и какво правя. Е попитах я луда ли е , събота 6 часа. И така се събудих и не можах да заспя повече , та станах и си направих кафе. За днес съм планувала чистене , ще готвя чак следобед , че ще печа едни ребърца.
И аз , като Тану от понеделник до неделя ще съм кучешка баба. В понеделник ще дойдат всички да я доведат. Ще ходят на Испания. То няма да е трудно , че даже не трябва да се разхожда , че и правиха операция на кръсни връзки. За тоалетна ще я извеждам на двора. А в понеделник и вторник ще си гушкам внуците. Имам поръчка да сготвя бял ориз.
Фло , бързо да се оправя Елиа. Силна прегръдка и за двете. Как мина нощта?
Хубав ден!

# 239
  • София
Добро утро, ранобудни момичета! Кои доброволно, а ТОНИ -насилствено.😀
В самостоятелна стая сме двечките - чисто, топло, персонала любезни, мерихме Т 36.4.
След час ще минат на визитация. До визитацията нито закуска, нито вода позволяват. А тя се жалва, че коремът й ръмжи от глад.
Гушкаме ви и приятен ден. Елиа ви благодари за това, че я подкрепяте. Аз също. Heart

Общи условия

Активация на акаунт