Име за момче

• 785
  • 58
  •   5
Отговори
# 30
Това е ваше мнение 😁 Колко трябва да е мъжко името на моето дете решавам аз.

# 31
  • Далечният изток
Ами тогава не питаш във форум...
Решаваш си някакво изкълчено и изгъзено име и готово. Тук нали се сещаш какви мнения ще получиш?!

# 32
Аз съм написала какъв тип имена харесвам и очаквам такива предложения, като нямате такова-не коментирате 😁

# 33
На твое място бих прегледала имвнниците из Скандинавието. В повечето съседски страни вече им позалязва модата, но примерно - Лассе си беше някъде из класациите на челни места.
Може да прочетеш и митологии.

# 34
  • Далечният изток
Виж сега, авторке, като пуснеш тема във форума, тя не става автоматично твоя и ти не можеш да нареждаш кой какво и как да пише в нея, разбираш ли?

# 35
  • Сан Франциско
Аз живея в САЩ - тук любими мъжки имена са ми Евън (Evan) и Ноа (Noah).

# 36
Амадео - в стила на Валео и Амая, но е реално име, това е средното име на Моцарт. В България едва ли ще са много хората, които ще направят връзката между Амадео и Волфганг Амадеус Моцарт.

# 37
  • SF
Mama Ru, от къде е заключението за успешните хора с тривиални имена пред изчанчените?
Съчетанието между Кирил и Петров носи успех повече отколкото Георг  и Даниелов?
Хайде  всички да са Петър, Георги, Стоян, Мария, Елена и Веска. Срещу една успешна Мария стоят сигурно 20 марии, чиито живот не искаш да имаш.
Аз съм с изчанчено име.
Ама като твърдите някои неща, леко намекнете и за съмнение в истинността им.

На авторката предлагам Тео. Много е модерно сега и отговаря на мелодиката на Авайа, Амая, Елиа, Теа, Деа, Ая и Кая.
Сива и аз съм чувала само от Силвия Петкова и Зоран и доста странно ми звучи. И изборът им е странен. Разбирам мъжа ти.
Пробвай с Тео, Лео (така се казва синът на Гери Малкоданска).
Други такива с отворени срички са Марио, Дарио, Ромео (не ти го предлагам, че цял живот ще го питат как е Жулиета).
Раян харесва ли ти?

# 38
Като говорим за странни имена, бащата на Део не беше ли Геодар? Накратко Гео.
Иначе странно на мен ми звучи и Гай - Гай Юлий Цезар.
Esmee, Георг не е изчанченъ или странно, просто немския вариант на Георги. То и Жорж и Жан не са странни, рядко срещани са за България.
Майкъл и Стивън Петрови/ Карастанчеви звучат малко като Ричард Груев, ама бива, нормални имена са.
Извинявай, Валео Попов? За връстниците си и околните бързо ще стане Вальо.
Аз съм с рядък вариант на популярно през 60 години име. Родена съм 1972. Цял живот не могат ми запомни името и го бъркат. А си е нормално българско име.
Ая като чуя се сещам за кобилката от разказа на Йовков, не знам сега учи ли се в училище.
"Тривиално" използвах определението на авторката на темата за имената, които са обичайни и й бяха предложени. Тя го използва в смисъл обикновени, познати, съществуващи.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 12:08 от Mama Ru

# 39
  • SF
Ох... Като зараздърпаме темите с глупости. Гай - Gay- смешно и нелепо из целия свят!

# 40
Обаче сред италианките, дори сред младите, Гая е често срещано име.

И аз бях чела изследвания, че работодателите на Запад предпочитат хора с по-традиционни имена: https://profit.bg/article/2024012403265795267

и https://www.dw.com/bg/%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%8 … %D1%8F/a-49245306

Авторке, ти поставяш в един калибър имена като Сива и Доминик, но Доминик си е традиционно и популярно католическо име. Идва от св. Доминик и в целия католически свят е пълно с Доминик и Доменико, както е в Италия.

Би могла да използваш имена от древногръцката митология: Дионис, Одисей, Леандър...

Една бивша телевизионна водеща – Ирина Костадинова, кръсти сина си Виго, на някакъв фентъзи герой: https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/858550

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 16:53 от Radilena

# 41
  • SF
А, така... Сега ще започне спорът кое е традиционно и кое популярно.
Матео вече стана традиционно име. Сигурна съм, че в момента в повече къщи живее по един Матео, отколкото един Трайко примерно.
Доминик не е традиционно за нашите земи име. Отговаря на изискванията на майката.

Леле, само не Дионис и Леандър, Lilikoleva!!! 
И без Гей, нищо че в Италия Гая било традиционно. По-добре направо Цезар или Сива, от колкото Гай, което никога няма да се свързва с Юлий Цезар, а другото му значение.

# 42
При нас по-традицинното е Матей, не Матео. Едва в последните две-три години в България започнаха да избират Матео.

Никой не предлага на жената да кръсти сина си Гай. Написах само, че Гая си е популярно име в Италия, например. Тоест, нещо, което ние смятаме за смешно и обидно, за тях си е съвсем обичайно и приемливо, както и обратното.

# 43
  • SF
Щом казваш, значи със сигурност е така.
Аз водя съвсем отделен паралелен разговор с майката, не отговарям на тебе, защото няма точна дефиниция за традиционните имена.
Някой ще реши, че са Трайко и Манчо, друг ще посочи Никола и Петър за традиционни, а трети ще е сигурен, че са Тео, Матю и Кристиан, понеже в такава епоха е роден и така се казват голяма част от неговите съученици.

# 44
  • Най-красивата страна
Мануел
Себастиан
Рафаел
Фабиан

Преди години имаше една тема за Кикаха.Помните ли я?

Общи условия

Активация на акаунт