умна жена си и 90% от долния цитат е верен. Но 10 % (в болд) са си 2 черпака катран в кацата с мед.
Реално призоваваш снахите да търпят емоционално насилие (дразнене), защото е малко. Но малко насилие за много години - води до големи поражения и може би психолог. Ако всеки път, когато свекървата ме дразни, й удрям по едно малко шамарче, дали е ОК. Естествено, че е хипербола, не го правя и не призовавам никой да го прави.
И ММ повтаря и действа така 30 г - ами, тя само говори, кой я слуша, тя си е таква що се връзваш. Обаче дъщеря ми ме накара да се замисля, според нея поведението "мълча и страдам" е лицемерие. Убедих се, че е така.
Не, снахите не са длъжни да търпят дразнене от свекървата (или друг човек).
За да общуват снаха и свекърва, и двете трябва да се държат възпитано, да уважават чуждите граници.
Звучи ли ви абсурдно, че свекървата трябва да уважава снахата (и да не я дразни). Ако общуването не върви, край на срещите снаха-свекърва. Например може свекървата да не бъде поканена на РД на внучето, защото няма как майка му (снахата) да не присъства. Но може сина й след това да отиде с парче торта и внучето.
За съжаление късно осъзнах, че и снахата е човек и не е длъжна да търпи дразнене от никого, сори и свекървата. Но по-добре късно, отколкото никога.