С какво ви дразнят свекървите? – 171

• 5 412
  • 184
  •   19
Отговори
# 150
Да, страхотен жест е някой да виси на стол до теб, докато се опитваш да се наспиш... Странно как бебетата оцеляват и без някой да ги гледа нон стоп.

# 151
Тъй като нямам деца, и не ми е известно някой да е стоял така покрай мен и сестра ми, каква всъщност е целта на това да седиш и вардиш спящо бебе? Откровено незапозната съм.

# 152
  • София
Ако новороденото спи в отделна стая, има смисъл. Но ако е било в стаята на родителите си и някой им е светил цяла нощ... Хм, не било натрапване според бабата.

# 153
Изключително се радвам, че имам дъщери. Когато се роди внучката, уникална на баба, новата леля, малката ми дъщеря, предложи цяла вечер да седи до бебето на стол. Никой от нас не го прие като натрапване, само като мил жест да пази новородената ни ценност.
Радва се жената, може би някак тактично да ѝ се каже да си ляга, там долу в нейната къща.
Честно съчувствам на мъжките майки, то няма угодия.
Ако свекървата искаше да стои цяла нощ на стол или сестрата на мъжа, нямаше да се приеме така, вероятно.
Но е и въпрос на възприятия. Аз не съм убедена, че бих искала дори и мой близък в първата вечер на бебето у дома да стои на стол цяла вечер до новороденото. Не мисля, че би ми било комфортно да се отпусна и да спя, ако съм в същата стая, нито пък смятам за удачно по отношение на партньорът ми.

Няма нужда от съжаление на мъжките майки чак толкова. Като почнат да раждат мъжете, тогава вероятно биха предпочели техните близки да са до тях и това не е странно. Ако мъжът ви претърпи коремна операция, каквато е секциото, например, и има нужда от помощ и компания, различна от вашата, сигурно ще иска да е от негови близки. Същото е и с родилката, само, че наличието на бебе някак поставя майката на заден план, а за мен не е редно.

Всичко е въпрос на лични виждания и кой как се чувства добре, няма правилно или грешно, ако всички са на една вълна и никой не е против. Ако не са - да, натрапване е.

# 154
  • София
Или аналогична ситуация - братът на мъжа ми предлага да ни свети до бебешкото легло цяла нощ. Даже не знам как бих реагирала на такова предложение.

Извън абсурда - въобще нямаше да приема и мой близък да ни свети през нощта.

# 155
И колко нощи се очаква някой да гледа бебето? Една, пет, месец, докато стане на 18?

# 156
Един колега има само син, женен и живее в друга държава. Разправяше ми колегата, че си говорили с жена му, че ето, ако имали дъщеря, щели да са добре дошли да й гостуват, а сега все няма място за тях.
От друга страна пък, една позната баба има две дъщери. Тя пък съжалява, че няма син, казва, че със син друга ти е силата.
Та, гледни точки, колкото си искаш. Ако си склонна да се съобразяваш с младите и да не се изживяваш като царицата на родата, и в двата случая ще си добре.

# 157
Или аналогична ситуация - братът на мъжа ми предлага да ни свети до бебешкото легло цяла нощ. Даже не знам как бих реагирала на такова предложение.
Да, направо звучи абсурдно, честно казано. Единствено мога да разбера, ако родителите са поискали това или родилката, която се чувства безкрайно зле физически и/или психически и има нужда от максимална помощ и подкрепа. Но изрично да помоли и бащата е съгласен или пък той обгрижва нея самата. Ситуации при раждане има различни, в това число и доста тежки, извън такъв сценарий, честно, немислимо ми е дори.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 15:10 от Рири

# 158
Наистина ли не правите разлика между командване и предложена помощ???
Когато си дойдохме след раждането на детето вкъщи ,цял ден беше в нас. Вечерта ни каза,вие лягайте да спите,аз ще взема един стол и ще стоя до бебето да не се задави.  Тогава сритах мъжа ми да и каже да си слиза.  
Свекърва - издава заповеди и иска да свети през НОЩТА!
Когато се роди внучката, уникална на баба, новата леля, малката ми дъщеря, предложи цяла вечер да седи до бебето на стол. Никой от нас не го прие като натрапване, само като мил жест да пази новородената ни ценност.
Малката леля предлага помощ и то за вечерта. Не е искала да свети на сестра си и зет си през нощта, докато спят.

Чудесна илюстрация за разликата между мъжка и женска рода.
Свекървата - иска да е шеф, да се наложи. Не й пука, какво мислят родителите и че реално няма да помага, а ще пречи. И съвсем на последно място е невъзпитана (да се бута в чужда спалня през нощта). При отказ, следва цупене и скандал.
Женска рода - предлага помощ, да облекчи младите в подходящ момент. Ако й откажат, едва ли ще има драми.
И последно - сравняват се свекърва (очаква се житейски опит) и малка сестра (може да е и непълнолетна)???

# 159
  • София
И аз да предлагане говоря, не за налагане. Друго, което ми направи впечатление:
"Никой от нас не го прие като натрапване,..."  "Нас" роднините. И половин буква няма за бащата.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 16:15 от milenaka

# 160
И през ум не ми е минало да си предлагам услугите в първата нощ у дома на бебето . Сватята ми също. Това е толкова съкровен момент!
Внуците ни не са кръстени на никого и аз много се радвам на избраните от родителите имена.

# 161
  • София
Или аналогична ситуация - братът на мъжа ми предлага да ни свети до бебешкото легло цяла нощ.
JoyJoy

Сигурно става дума за друга стая. Надявам се. Grinning

# 162
Да, страхотен жест е някой да виси на стол до теб, докато се опитваш да се наспиш... Странно как бебетата оцеляват и без някой да ги гледа нон стоп.
Много грозно изказване. Когато хората са си близки не висят, обгрижват. Ама ти си знаеш, защо те дразни.
Ние сме си близки, висим си и ни харесва. До ден днешен вече има няма 6-7 години на детето и нямаме проблеми. Който му пречи да се оправя.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 19:42 от Steana

# 163
Мерси съм за наложена и натрапена "помощ". Има голяма разлика с желаната такава.

# 164
Какво точно обгрижваш? Спящо бебе, което няма нужда да го гледа? Или майката, която само иска да се отпусне в собственото си легло и да заспи на момента, защото не знае кога ще трябва да става?
И не разбрах - само в първата нощ ли бебето може да се задави? Или услугата се предлага докато стане първи клас?

Общи условия

Активация на акаунт