С какво ви дразнят свекървите? – 171

• 14 295
  • 374
  •   7
Отговори
# 345
  • Бургас
Била ужасно груба с нея и тук става въпрос за възрастни хора, тя е на 40, на тях им е трето дете (другите две големи, по-рано родени)

Когато аз забременях с третото ни дете умишлено не казахме на никой веднага. Бях в четвъртия месец и вече знаехме пола. Събрахме се за рождения ден на баткото и казахме вкупом на всички - децата, баби дядовци.
Свекърва ми се стъписа, не повярва. После каза - "ми на като циганите и вие с три деца, ама добре че поне е женско." Големите ми деца са момчета, тя имаше двама сина, но винаги е искала дъщеря. След време пак имаше включване по темата - "да знаеш, че ако и третото беше момче не знам дали щях да го обичам". Laughing

# 346
  • София
Освен генетика има и други фактори за изграждане на личността. Семейството и отношенията, социалният кръг също.
По-малко вероятно е ябълката да роди круша, но не е невъзможно разбира се. Просто статистически рядко.

# 347
Как пък при всички свекърви тук е едно и също,то статистически не е възможно...
Дива селянка омъжена за супер кротък мъж и със син, толкова възпитан, чак да го заподозреш в аристократична кръв.
Някак не е вероятно винаги да е така, въпреки изключенията.

# 348
Това може да е така, защото жените по-често сме склонни да действаме емоционално, докато мъжете не го правят. Масово истериите са свързани с една и съща емоция - ревност.

# 349
  • София
Мъжът дори да е копирал някоя неприятна черта от характера на майка си (което е повече от възможно), жената може да избере да прави компромис с мъжа си, но това по никакъв начин не я задължава да прави същия компромис с друг човек (в случая свекървата).

# 350
  • София
Не забравяйте, че характерът се изгражда и от жизненият опит и преживелици, както казва Reunion.
Не е просто нещо постоянно.
Разбира се, дете на родител със социопатични наклонности, ако бъде тясно "възпитавано", без възможност да види извън средата си как живеят и се справят хората, ще е със същите наклонности и комплекси ...

# 351
Мъжът дори да е копирал някоя неприятна черта от характера на майка си (което е повече от възможно), жената може да избере да прави компромис с мъжа си, но това по никакъв начин не я задължава да прави същия компромис с друг човек (в случая свекървата).
Така е, съгласна съм, както и друг път съм писала човек е с розови очила към любимия. По-скоро са забавни опитите да ни убедят как на всички зли и прости свекърви синовете са възпитани и без грам прилика с майката.

# 352
-Боряна-,ако мен визираш,никъде не пиша,че съпругът ми е възпитан ,та чак да заподозреш аристократична нишка.Даже писах по-рано,че виждам черти от майка му,все по-ярко изразени с течение на годините.Също никъде не съм писала,че свекърът е супер кротък мъж.Ако визираш друг,игнорирай коментара ми.В общия случай от генетичното наследство не можем да избягаме,така например дъщеря ни на външен вид е копие на ... свекървата.А в сина ни откривам част от характера на свекървата на майка ми...Генетика,работи,както си работи,харесва ли ни или не.Исках да дам пример най-вече в посока,че мъжът може да говори,да говори на родителите си,ама като не възприемат,идва ред на други мерки.Към днешна дата аз не контактувам с тях,на него не му тропам с крак и не го възпирам - ако прецени,да комуникира Последно беше водил дъщеря но при тях около Коледа,на нея й е било забавно,на него - не. Ами не си избираме родителите,а като се разбра,като сме влюбени и мъжа не избираме.

# 353
  • В полите на Пирин планина
ММ не прилича на майка си, даже и тя самата е казвала, че прилича много на баща си, който е починал отдавна и много млад. По нейни думи той е бил много добър и мек, като характер. Е, ММ е такъв, даже на моменти е твърде мек. Иначе аз съм зла и си казвам нещата направо. По същия начин са ми казвали, че не приличам изобщо като характер на майка си - всъщност аз съвсем съзнателно съм се опитвала да се дистанцирам от нейния модел, пък и както писах по-горе, изобщо не съм от тия дето премълчават и сумтят. Не е моето това... Нито да мърморя зад гърба на другите, както прави свекървата.
Иии... "аз не съм" за всяко нещо. Току-що се сдърпахме точно за едно такова "аз не съм". Гледаш я как го прави и тя пак това си знае. Ааа, не съм аз...

# 354
Ох, като започнете да правите някакви генерални умозаключения изсмукани от пръстите...

Лейди, моята майка е много възрастна. Неволно е счупила капака на тоалетната чиния. Но, "аз не съм, децата сигурно са го счупили" Simple Smile Нищо, че внуците ми два дни не са били у нас. Соломоновски казах, че аз съм го счупила, само мир да има. Wink

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 16:10 от tetka_the_best

# 355
GitaOg, изобщо не  визирам теб. Много пъти в темата е вървяла въпросната сюжетна линия, която описах.

# 356
Това са хората, които са убедени, че щом е "за добро" всичко е оправдано и отсреща са длъжни да приемат ръчкането, бутането, досаждането. Но не разбират, че тяхното "за добро" и това на собствените им деца може да се различават. Така се стига до разриви и ненавист.

Точно това е моят случай. Резултатът е отчуждение и редки срещи, а не приемане на тяхното желание.
Включително и бой съм яла като малка, и не чак толкова, за мое добро.

# 357
GitaOg, изобщо не  визирам теб. Много пъти в темата е вървяла въпросната сюжетна линия, която описах.
Ок,-Боряна-,ама аз пък това помислих и взех,че се обясних.Наистина генетичното наследство е непредсказуемо и никак,никак не може да се избяга от него.Ето -свекървата на майка ми ужасно лошо се държеше с майка ми,аз виждах всичко,някои сцени са като живи в паметта ми и сега какво ми се случи - синът ни е нейно копие в някои отношения.А дъщерята  - като я погледна в лицето все едно свекърва ми виждам.Каква комбинация!

# 358
Ами аз един път се бях разписала подробно (сега нямам желание), но ММ не прилича на техните по характер и темперамент. Иначе си приличат по много неща, но реално мен не ме вълнува дали у тях всички са супер запалени по история, космология и ХХ, а да не ми крещи, примерно, както те са свикнали да си крещят. Grinning Също възпитанието може да избие в различни посоки, то и затова е сложна материя. Понякога като се държиш по един определен начин, детето остро го избива да е в другата крайност. Това може да си има други минуси, но няма нищо общо с манталитета и държанието на крушовото дърво (ако дървото е скандалджия и всичко решава с викане и конфликт, може крушенцето да стане по-мекушаво и тихо, например, и да му се качват на главата лесно). Характерът се гради също и навън - среда, колеги, приятели, социален кръг, учители, примери за подражание (кумири) и тн. Ако вкъщи атмоферата е нагнетена и като споделиш нещо те овикват или неглижират чувствата ти, ще търсиш подкрепа и изслушване навън, и започваш да копираш, имитираш и следваш примера на този, който ти ги дава. Той може да е много различен от хората, с които си израснал.
Да не говорим, че понякога се запалваш по нещо, то ти става супер важно, хората, които го практикуват са ти ярък пример за подражание и неминуемо попадаш в среда, която култивира различен характер и много променя начина на мислене.
Въобще... това с крушата и ябълката, и черешата са ми много опростени модели.

# 359
Има и друго - едно е да търпиш някакви кофти качества в мъжа заради други позитивни неща (сега... не говорим за насилие, а за някакви досадни неща в характера), друго е освен него да търпиш и цялата му рода със същите досадни качества, които явно са им отличителна черта Grinning То се натрупва.

Общи условия

Активация на акаунт