Какво ви пречи да шофирате?

• 3 474
  • 135
  •   1
Отговори
# 120
За тези рефлекси и т.н. има обучение и изпит. А и за знаците и правилата също. И от правна гледна точка си на сигурната страна, ако спазваш всички тези правила, на които са те обучили.

# 121
То защото след изпита знаеш правилата...нали? Joy
Когато вали по-бързо ли карат или понеже шосето е мокро, повече се забелязва?
Когато завали изпълзяват охлювите. И още е една приказка бях написал в поредната тема, ама я изтриха.

# 122
Аз ще прекратя участието си в темата.
Когато вали по-бързо ли карат или понеже шосето е мокро, повече се забелязва”
Този въпрос ….  Същият като “Защо колата върви напред, а гумите се въртят наобратно?”

# 123
  • Варна
За тези рефлекси и т.н. има обучение и изпит. А и за знаците и правилата също. И от правна гледна точка си на сигурната страна, ако спазваш всички тези правила, на които са те обучили.
Пишете глупост след глупост. Обучението е за закона и съвсем съвсем базови елементи от самото шофиране. Никой инструктор не може да те научи на рефлекси. Това идва с времето и с опита! Истински опит, не само придвижване от гаража до селския магазин и обратно, по един единствен път, винаги...

# 124
  • Варна
Те хората са го казали, за зоната на комфорт и т.н. И има една поговорка, че от всяко дърво свирка не става.

# 125
Колко глупости прочетох на тия страници, не е истина. Върховите прозрения бяха, че трябва да имаш пророчески способности и втората - да се примириш, че трябва да минеш през животно, ако мине пред теб. Алоооо, къде тръгна да минаваш през котките?!?!?! Нали имаш очи и гледаш пътя пред теб. Нали ще видиш котката! Животните не са толкова луди, че да се хвърлят под колата. За мен най-важно е да внимаваш, да гледаш пътя и да не се разсейваш дори за секунда, защото това може да ти струва скъпо.

# 126
  • Пловдив
Животните, колкото и да ги слагате наравно и по-високо от хората по ум и доброта, всъщност освен че не са по-добри от хората, не са и особено умни (природа), и да - хвърлят се под колите. Не защото искат да се самоубият, а защото котешкият им мозък (кучешки, кокоши, пачи, лисичи...) очевидно не може да прецени опасността и начина да я избегне. Виждала съм дори да го правят.
Скрит текст:
Котка се завря отзад под автобус на спирка, той в тоя момент тръгна и я прегази.
Както и са ми излизали пред колата котки. Не, не съм ги газила, защото не карам много бързо, но други карат бързо, в края на краищата, нали, тъпи ограничения, хранилки, ала-бала. Виждала съм и искови молби срещу АПИ за кучета и чакали на магистралата, в резултат на което настъпва сблъсък с кола, зад нея друга, трета... а с кучето или чакала се сещате какво става, не защото шофьорът го е убил нарочно с цената на потрошена кола.

# 127
Не дай Боже да ти изскочи животно пред колата и да не можеш да спреш. Но и моето впечатление е, че повечето животни, ако доживеят определена възраст, знаят как да се пазят. На нашата улица газят котки понякога и не мога да разбера защо карат толкова бързо по малка квартална уличка. Горе долу, докато засилят и трябва да скочат на спирачките, защото уличката е къса. Освен животно, можеш да бутнеш и някое дете. А има и хора, които ги удрят за кеф. Това за мен е неразбираемо.

# 128
  • Варна
Колко глупости прочетох на тия страници, не е истина. Върховите прозрения бяха, че трябва да имаш пророчески способности и втората - да се примириш, че трябва да минеш през животно, ако мине пред теб. Алоооо, къде тръгна да минаваш през котките?!?!?! Нали имаш очи и гледаш пътя пред теб. Нали ще видиш котката! Животните не са толкова луди, че да се хвърлят под колата. За мен най-важно е да внимаваш, да гледаш пътя и да не се разсейваш дори за секунда, защото това може да ти струва скъпо.
Абсолютно трябва да минеш през животно, ако другият вариант е да минеш през човек. Да. Или да полетиш в канавката при хлъзгав път и да утрепеш себе си и останалите пътници. Хвърлят се животните и още как. Не са само котки. Изскачат и лисици, зайци, кучета, не дай си боже нещо по-едро. Особено като шофираш извънградско с 90, през нощта, тъмно е, а те изскочат на 5 метра пред теб, нямаш избор. Минимално рязко кривване с волана или скачане върху спирачките може да е фатално.
Това го казвам с цялата си любов към животните. Самата аз имам куче. Но това не променя реалността. За щастие  досега съм размазвала само мухи, но никога не се знае. Важно е човек да знае как да реагира адекватно.
И пророчески способности трябва да имаш. Да. Още 5 пъти ще го напиша!
Алооо си викай на къра, не на мен.

# 129
Животните,ако бяха по-умни от хората,рибата нямаше да се хваща на въдицата. Satisfied

# 130
Вярно е, че безопасността на хората в колата или извън нея е най-важна, и аз се включвам като човек имащ куче 😍. Но как да прегазиш елен или диво прасе, тогава инстинктът ти казва, че трябва да го избегнеш , предприемаш някакво действие  и каквото стане, няма формула, зависи от скорост, настилка, , видимост, трафик... и късмет трябва да има човек🙂 затова при позволени 90 трябва да се шофира с толкова, а относно ограниченията на отбивки - явно някой е преценил, че при 60 можеш да реагираш на кола, правеща ляв Завой например, която не е имала добра видимост. И естествено сблъсък с 60 км/час  е по-щадящ от такъв със 100 +

# 131
  • Варна
Само и единствено пророческите ми способности са ме спасявали от редица катастрофи. Давам пример - Шофирам във Варна, в лява лента съм и преминавам през в сравнително ново кръгово кръстовище. Искам да изляза от втория изход, тоест направо. Виждам обаче, че до мен в дясната лента кара дядо с 30 годишен Опел с чужда регистрация, с огромни очила и стиснал волана с ръце в "11:05". На 200% съм сигурна, че му е за първи път и от дясната си лента, от където има право да излезе само от първи или втори изход (на дясно и напред), той ще продължи да върти и ще се забие странично в мен. Нарочно давам газ (въпреки че в самото кръгово по принцип не е уместно), за да мина напред и да напусна кръстовището по най-бързия начин. И в огледалото за задно виждане го виждам как най-невъзмутимо наистина продължава да си върти наляво, без грам да осъзнава каква колко е опасен и какво дебело нарушение прави.
Същото ми се е случвало и с 18 годишни лекецна с беемвенца.
Случвало ми се пред мол да видя дама, излизаща от подземния паркинг. Тя има стоп. Аз съм по пътя с предимство, който завива наляво. Тя обаче си мисли, че щом е направо, тя е с предимство. Всички знаци и маркировката са идеално видими. Само като ѝ видях волана, облечен в розов пух и тигровото палто, ми стана ясно, че не мога да разчитам на това, че аз съм с предимство и спрях. А тя ми се развика. Жива и здрава да е.

И естествено сблъсък с 60 км/час  е по-щадящ от такъв със 100 +
На магистрала няма как да караш с 60, само защото би било по-безопасно ако в някакъв момент ти изскочи елен.
Удари с такива животни почти винаги са фатални и за животните, и за пътниците. Няма какво да се направи. Приемаш, че това е част от шофирането, част от живота. Всеки път като се качиш зад волана знаеш, че нещо може да се случи. Колкото и да спазваш знаците. Любимият ми е "Внимание - опасност от падащи камъни на пътя". Какво се предполага, че трябва да направи един шофьор по въпроса? Ако ти падне парче скала на тавана, си чао на секундата, ако ще и с 5 км/ч да си.
Имахме фатален случай наскоро в близък град -  парче бетон от мост се отчупи и падна върху кола, минаваща отдолу в същия момент. Едната жена почина на място, другата загуби крака си. Майка и дъщеря. Нямало е превишена скорост, но това няма значение.

# 132
Cry Просто е тъжно, преди 9 години този месец почина една моя котка, още ми е гузно, причината беше куче, но ме заболя. Заради това не искам да се случи същото с други котки, поне аз да не съм причината, щоно после ще ми гризе на съвестта постоянно. В района има много котки, като че ли всеки момент, ще подскачат пред мен. Повечето котки естествено бягат, но някои, наистина не знаят какво да правят,а има и кучета, дето налитат върху колата, гонят колите, не са пред колата, но все едно ще скачат пред колата и човек трябва много да внимава. Мен самата щяха да ме бутнат миналия месец, един бързаше много през пешеходната и ме забеляза в последния момент, подскочиха в колата от спирачката. Кучето на съседа, спи върху пътя миличкото, не мърда, от коли и хора. В път дето карат бързо, колко пъти видях котки да пресичат. За животното то си е път-ха в градско шосе, ха в гората, не знае къде се намира, кво го очаква.

# 133
Примерът за 60 и 100 + се отнасяше за местата, на които има такива знаци.
На магистралите също, ако е позволено със 140 има на места допълнителни знаци с по-ниска скорост и снежинка или хлъзгав път, така че пак зависи от метеорологичните условия, а що се отнася до падащи камъни... нашата страна сигурно е единствената , където слагат знак за неравности на пътя, а не го правят както трябва.
Wudu, не мисли вече за тези котки! Ти и пешеходец да си може да видиш как размазват животно и ???
 Между другото, всеки със своето ОКР😆 аз като вървя и  видя котка и наближаваща кола спирам, за да не я подплаша и да я смачкат 😄 правим каквото трябва, пък какво ще стане..

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 21:08 от erika80

# 134
  • Пловдив
Офтопик.
Цитат
...а 200% съм сигурна, че му е за първи път и от дясната си лента, от където има право да излезе само от първи или втори изход (на дясно и напред), той ще продължи да върти и ще се забие странично в мен.
Това за първия и втория изход е, защото маркировката на конкретното кръстовище така води, или казваш, че има принципно такова правило за кръгови кръстовища? Flushed

Защо питам.
Скрит текст:
Преди дни си губих времето да споря в група във фейса за картинка със ситуация на кръгово, където около сто човека ми казаха, че съм опасност на пътя, да си връщам книжката, хващам се за главата, лелче, стой си вкъщи, а аз толкова учих за листовките, на тая са и ги дали даром, и прочие, горе-долу, де, не са цитати, но за книжката неколкократно ми казаха да я връщам и да не карам. И разбира се, да си прочета правилника, като ми цитираха нерелевантни за случая места от него. Продължавам да съм на старото си мнение, на което бяха само още неколцина, защото работя с горните два нормативни акта. Оказа се, че и решения на съдилища имало в "моя" смисъл.

Та по тоя повод някой спомена нещо подобно на това за изходите - първи, втори и т.н. Принципно на кръгово, без зависимост от маркировката. А такова общо правило няма.

В лява (вътрешна) лента, или изобщо където и да е, на прав път или на кръгово, следваш маркировката. Ако ти пресичаш линия, за да излезеш, тоест минаваш в друга лента, а той - не, значи той е с предимство. Такова правило има - чл. 25, ал. 2 от ЗДвП.  Не броиш на кого кой изход му е, не гледаш кога е влязъл в кръстовището, щом вече е вътре и при влизането му неговата лента е била свободна.

Предполагам, че във вашия случай просто лентите са така означени, както казваш, но ми напомни другия спор.

_______

За падащите камъни - при бавно каране има шанс да ги видиш, ако се търкалят по склона пред тебе, и  да спреш. Ако ти паднат изневиделица на главата, няма какво, но предполагам, че за такива ситуации със свличане и търкаляне е надписът. Ясно, че принципно не знаци трябва да се слагат, а да се укрепва с мрежа или да се кърти скала, само казвам, че вероятно това е смисълът.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 20:31 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт