Какво ви пречи да шофирате?

• 3 425
  • 133
  •   3
Отговори
# 120
За тези рефлекси и т.н. има обучение и изпит. А и за знаците и правилата също. И от правна гледна точка си на сигурната страна, ако спазваш всички тези правила, на които са те обучили.

# 121
То защото след изпита знаеш правилата...нали? Joy
Когато вали по-бързо ли карат или понеже шосето е мокро, повече се забелязва?
Когато завали изпълзяват охлювите. И още е една приказка бях написал в поредната тема, ама я изтриха.

# 122
Аз ще прекратя участието си в темата.
Когато вали по-бързо ли карат или понеже шосето е мокро, повече се забелязва”
Този въпрос ….  Същият като “Защо колата върви напред, а гумите се въртят наобратно?”

# 123
  • Варна
За тези рефлекси и т.н. има обучение и изпит. А и за знаците и правилата също. И от правна гледна точка си на сигурната страна, ако спазваш всички тези правила, на които са те обучили.
Пишете глупост след глупост. Обучението е за закона и съвсем съвсем базови елементи от самото шофиране. Никой инструктор не може да те научи на рефлекси. Това идва с времето и с опита! Истински опит, не само придвижване от гаража до селския магазин и обратно, по един единствен път, винаги...

# 124
  • Варна
Те хората са го казали, за зоната на комфорт и т.н. И има една поговорка, че от всяко дърво свирка не става.

# 125
Колко глупости прочетох на тия страници, не е истина. Върховите прозрения бяха, че трябва да имаш пророчески способности и втората - да се примириш, че трябва да минеш през животно, ако мине пред теб. Алоооо, къде тръгна да минаваш през котките?!?!?! Нали имаш очи и гледаш пътя пред теб. Нали ще видиш котката! Животните не са толкова луди, че да се хвърлят под колата. За мен най-важно е да внимаваш, да гледаш пътя и да не се разсейваш дори за секунда, защото това може да ти струва скъпо.

# 126
  • Пловдив
Животните, колкото и да ги слагате наравно и по-високо от хората по ум и доброта, всъщност освен че не са по-добри от хората, не са и особено умни (природа), и да - хвърлят се под колите. Не защото искат да се самоубият, а защото котешкият им мозък (кучешки, кокоши, пачи, лисичи...) очевидно не може да прецени опасността и начина да я избегне. Виждала съм дори да го правят.
Скрит текст:
Котка се завря отзад под автобус на спирка, той в тоя момент тръгна и я прегази.
Както и са ми излизали пред колата котки. Не, не съм ги газила, защото не карам много бързо, но други карат бързо, в края на краищата, нали, тъпи ограничения, хранилки, ала-бала. Виждала съм и искови молби срещу АПИ за кучета и чакали на магистралата, в резултат на което настъпва сблъсък с кола, зад нея друга, трета... а с кучето или чакала се сещате какво става, не защото шофьорът го е убил нарочно с цената на потрошена кола.

# 127
Не дай Боже да ти изскочи животно пред колата и да не можеш да спреш. Но и моето впечатление е, че повечето животни, ако доживеят определена възраст, знаят как да се пазят. На нашата улица газят котки понякога и не мога да разбера защо карат толкова бързо по малка квартална уличка. Горе долу, докато засилят и трябва да скочат на спирачките, защото уличката е къса. Освен животно, можеш да бутнеш и някое дете. А има и хора, които ги удрят за кеф. Това за мен е неразбираемо.

# 128
  • Варна
Колко глупости прочетох на тия страници, не е истина. Върховите прозрения бяха, че трябва да имаш пророчески способности и втората - да се примириш, че трябва да минеш през животно, ако мине пред теб. Алоооо, къде тръгна да минаваш през котките?!?!?! Нали имаш очи и гледаш пътя пред теб. Нали ще видиш котката! Животните не са толкова луди, че да се хвърлят под колата. За мен най-важно е да внимаваш, да гледаш пътя и да не се разсейваш дори за секунда, защото това може да ти струва скъпо.
Абсолютно трябва да минеш през животно, ако другият вариант е да минеш през човек. Да. Или да полетиш в канавката при хлъзгав път и да утрепеш себе си и останалите пътници. Хвърлят се животните и още как. Не са само котки. Изскачат и лисици, зайци, кучета, не дай си боже нещо по-едро. Особено като шофираш извънградско с 90, през нощта, тъмно е, а те изскочат на 5 метра пред теб, нямаш избор. Минимално рязко кривване с волана или скачане върху спирачките може да е фатално.
Това го казвам с цялата си любов към животните. Самата аз имам куче. Но това не променя реалността. За щастие  досега съм размазвала само мухи, но никога не се знае. Важно е човек да знае как да реагира адекватно.
И пророчески способности трябва да имаш. Да. Още 5 пъти ще го напиша!
Алооо си викай на къра, не на мен.

# 129
Животните,ако бяха по-умни от хората,рибата нямаше да се хваща на въдицата. Satisfied

# 130
Вярно е, че безопасността на хората в колата или извън нея е най-важна, и аз се включвам като човек имащ куче 😍. Но как да прегазиш елен или диво прасе, тогава инстинктът ти казва, че трябва да го избегнеш , предприемаш някакво действие  и каквото стане, няма формула, зависи от скорост, настилка, , видимост, трафик... и късмет трябва да има човек🙂 затова при позволени 90 трябва да се шофира с толкова, а относно ограниченията на отбивки - явно някой е преценил, че при 60 можеш да реагираш на кола, правеща ляв Завой например, която не е имала добра видимост. И естествено сблъсък с 60 км/час  е по-щадящ от такъв със 100 +

# 131
  • Варна
Само и единствено пророческите ми способности са ме спасявали от редица катастрофи. Давам пример - Шофирам във Варна, в лява лента съм и преминавам през в сравнително ново кръгово кръстовище. Искам да изляза от втория изход, тоест направо. Виждам обаче, че до мен в дясната лента кара дядо с 30 годишен Опел с чужда регистрация, с огромни очила и стиснал волана с ръце в "11:05". На 200% съм сигурна, че му е за първи път и от дясната си лента, от където има право да излезе само от първи или втори изход (на дясно и напред), той ще продължи да върти и ще се забие странично в мен. Нарочно давам газ (въпреки че в самото кръгово по принцип не е уместно), за да мина напред и да напусна кръстовището по най-бързия начин. И в огледалото за задно виждане го виждам как най-невъзмутимо наистина продължава да си върти наляво, без грам да осъзнава каква колко е опасен и какво дебело нарушение прави.
Същото ми се е случвало и с 18 годишни лекецна с беемвенца.
Случвало ми се пред мол да видя дама, излизаща от подземния паркинг. Тя има стоп. Аз съм по пътя с предимство, който завива наляво. Тя обаче си мисли, че щом е направо, тя е с предимство. Всички знаци и маркировката са идеално видими. Само като ѝ видях волана, облечен в розов пух и тигровото палто, ми стана ясно, че не мога да разчитам на това, че аз съм с предимство и спрях. А тя ми се развика. Жива и здрава да е.

И естествено сблъсък с 60 км/час  е по-щадящ от такъв със 100 +
На магистрала няма как да караш с 60, само защото би било по-безопасно ако в някакъв момент ти изскочи елен.
Удари с такива животни почти винаги са фатални и за животните, и за пътниците. Няма какво да се направи. Приемаш, че това е част от шофирането, част от живота. Всеки път като се качиш зад волана знаеш, че нещо може да се случи. Колкото и да спазваш знаците. Любимият ми е "Внимание - опасност от падащи камъни на пътя". Какво се предполага, че трябва да направи един шофьор по въпроса? Ако ти падне парче скала на тавана, си чао на секундата, ако ще и с 5 км/ч да си.
Имахме фатален случай наскоро в близък град -  парче бетон от мост се отчупи и падна върху кола, минаваща отдолу в същия момент. Едната жена почина на място, другата загуби крака си. Майка и дъщеря. Нямало е превишена скорост, но това няма значение.

# 132
Cry Просто е тъжно, преди 9 години този месец почина една моя котка, още ми е гузно, причината беше куче, но ме заболя. Заради това не искам да се случи същото с други котки, поне аз да не съм причината, щоно после ще ми гризе на съвестта постоянно. В района има много котки, като че ли всеки момент, ще подскачат пред мен. Повечето котки естествено бягат, но някои, наистина не знаят какво да правят,а има и кучета, дето налитат върху колата, гонят колите, не са пред колата, но все едно ще скачат пред колата и човек трябва много да внимава. Мен самата щяха да ме бутнат миналия месец, един бързаше много през пешеходната и ме забеляза в последния момент, подскочиха в колата от спирачката. Кучето на съседа, спи върху пътя миличкото, не мърда, от коли и хора. В път дето карат бързо, колко пъти видях котки да пресичат. За животното то си е път-ха в градско шосе, ха в гората, не знае къде се намира, кво го очаква.

# 133
Примерът за 60 и 100 + се отнасяше за на едрата, на които има такива знаци.
На магистралите също, ако е позволено със 140 има на места допълнителни знаци с по-ниска скорост и снежинка или хлъзгав път, така че пак зависи от метеорологичните условия, а що се отнася до падащи камъни... нашата страна сигурно е единствената , където слагат знак за неравности на пътя, а не го правят както трябва.
Wudu, не мисли вече за тези котки! Ти и пешеходец да си може да видиш как разказват животно и ???
 Между другото, всеки със своето ОКР😆 аз като вървя и  видя котка и наближаваща кола спирам, за да не я подплаша и да я смачкат 😄 правим каквото трябва, пък какво ще стане..

Общи условия

Активация на акаунт