Какво ви пречи да шофирате?

• 4 613
  • 207
  •   1
Отговори
# 165
  • Countryside
Според мен, за да се научи да шофира човек, след като вземе книжка е много е важно в началото да кара с придружител, който да е опитен шофьор и да ви казва какво и как да правите. Примерно баща, брат, съпруг.
Нямам брат, а другите опции крещят като луди.
И аз нямам брат, но баща ми (беше много благ човек) бая ми се караше за шофирането, ама то аз и за каране си бях де. ММ също бая ми мърмори, ама ей го на научих се, той и сега ми мърмори, а шофирам активно от 10г. Просто в началото всичко правите бавно, без резки движения и маневри, за да сте сигурни какво правите и да сигнализирате навреме останалите участници в движението. Иначе може и приятел/ка да ви научи, ама с роднина е много по-лесна организацията. Сестра ми и майка ми не са шофьори, та при мен само мъже са ми били опция.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 17:00 от Г-жа Букет

# 166
Ами аз взех книжка лесно и бързо, но си знаех, че още не мога да карам като хората, затова си наех инструктор да ме обучи (бях забравила!). Беше жена, много опитна и много спокойна. Тя ми даде самочувствието на шофьор. Както казах, в началото карах по селските пътища, в малкото ни градче, където по онова време нямаше движение. Ами научих се. Но колата ми е автоматик и има асистиращи функции - държи те в лентата, ако се отплеснеш, поддържа скорост, с която съм на две коли разстояние от предната (когато няма много движение).

# 167
  • Варна
В такъв случай курсът трябва да е около половин година и да струва поне 10 пъти повече.
Това не е лошо. Половин година, 10к или профилирано училище.
Ама половин година е много. Месец правилник и два месеца шофиране с поне 150 часа, включително извънградско ще са достатъчни. И най-вече изпитите да не са два булеварда и един квартал за 20 минути, а примерно и  разходка до съседен областен град... където в непозната обстановка да покажеш умения.

Шофирай ти два месеца - май и юни, вземи си излита юли, и после декември като натрупа сняг и стане една поледица пак ще си говорим.

# 168
Има разлика в шофирането на сняг ли? Joy Страшни аргументи се вадят.

# 169
  • Варна
Надявам се се шегуваш.

# 170
Сняг има, ама намаляват гълъбите и котките. 😂

# 171
  • Варна
Изплува ми спомен, че за пръв път ми се случи да вали (просто дъжд) докато шофирам... баш на изпита! Сама се изненадах от себе си, че успях да пусна чистачките. Някак си интуитивно ги нацелих. С инструктора ми не ги бяхме коментирали. Сега повечето нови коли са със сензори и при дъжд сами ги пускат и сами им настройват скоростта, но аз нямах такива екстри. И на личния си автомобил нямам.
Тази есен за пръв път ми се изля такъв порой отгоре... чистачките на макс, аз карам извънградско с 15 км/ч, видимост около половин метър и пуснати аварийки. И едната ми чистачка се счупи и изхвърча. Добре че беше пасажерската. Отбих на първата бензиностанция да си купя нова и помолих един мъж да ми я монтира. Мразя да се чувствам така безпомощна. Страшничко си беше, въпреки че карам всеки ден от над десетилетие.

# 172
Надявам се се шегуваш.
Не бе. Притеснявам се ако изкарам курса януари и февруари после лятото няма ли да мога да карам?
П.с. Ако заснежен път е проблем за някой шофьор е по-добре да си вземе ГТ вместо да прави изпълнения. Или се "учи" от канавките
Мхм. Един проблем по-малко
чистачките на макс, аз карам извънградско с 15 км/ч, видимост около половин метър и пуснати аварийки.
Това с аварийните е похвално. Следващият път отбий след като не се чувстваш уверена.

В последно време забелязвам една нова "екстра". Достатъчно гъста мъгла, но насреща идват коли на дневни. Явно все повече хора не знаят как се борави с ключа за къси светлини

# 173
  • Варна
Ами аз отбих. Първата възможна отбивка беше именно бензиностанцията. И не става въпрос дали съм била уверена или не. Условията не позволяваха да се кара по никакъв друг начин, нито имаше къде да се отбие по-рано.

Заснежен път Е проблем за ВСИЧКИ нови шофьори. Освен да направят курсовете да се карат единствено зимата и то не по морето... не знам. Както и да го въртим, с един курс, какъвто ще да е, шофьор не се става. Трябва си опит. Като шофирам винаги имам едно на ум, че има и начинаещи, и съм толерантна и търпелива. И аз не съм излязла на пътя готова със сегашните ми умения.

# 174
Татко също изкарал книжката си при дъжд и сняг, и казва че, така се учило по-добре. Знаеш по-трудните условия за каране и когато пътищата са сухи, без препятствия ще ти е по-лесно.

# 175
Курсът те учи на правилника, пътят те учи на оцеляване. Да кажеш, че е едно и също да караш на слънце и на сняг, е меко казано несериозно. Всяка кола е различна, едната те държи в пътя, другата те кара да танцуваш по асфалта при първия дъжд. Малко смирение не е излишно, защото на пътя не кара книжката, а шофьорът, който познава възможностите на автомобила си.

# 176
  • Варна
Курсът те учи на правилника, пътят те учи на оцеляване...
Много добре казано!

# 177
Не, не е.
За шофиране не ти трябва тайп рейтинг както е в авиацията. Курсът е да те научи да управляваш автомобил. Всичко друго е опит да се оправдае неумение.
Единствената разлика между сняг дъжд и сухо е разликата в сцеплението. Съжелявам, но това не се учи, това е първосигнално съобразяване с пътните условия. Щом уменията ти не ти позволяват да караш при всякакви условия - ГТ винаги е на разположение. Да не казвам друго

И не се хващайте за всякакви.
Едит: И за тайп рейтинга. Не говорим за управление на тежкотоварни камиони

# 178
Сцеплението било единствената разлика? Точно това изказване показва колко ти е повърхностно разбирането за пътя. Физиката не я интересува колко си "първосигнален" зад волана и точно заради такова мислене черните хроники са пълни с хора, които са си вярвали, че владеят положението.
​Да сложиш знак за равенство между Опел с предно и БМВ със задно, защото и двете били автомобили, е върхът на некомпетентността. Курсът те учи на правилата, но не ти дава усета кога колата ти ще "тръгне" и как да я върнеш. На сухо и прав път всеки е Шумахер, ама майсторството се вижда точно когато условията се сменят и колата ти покаже истинската си идентичност. Тези, които разчитат на "първосигналното",обикновено приключват в първия стълб или в тенекеджийницата, защото са си мислили, че контролират машината, а всъщност са били просто пътници, държащи геврека. Самочувствието на пътя убива, познаването на машината спасява.

# 179
Надявам се се шегуваш.
Не бе. Притеснявам се ако изкарам курса януари и февруари после лятото няма ли да мога да карам?
П.с. Ако заснежен път е проблем за някой шофьор е по-добре да си вземе ГТ вместо да прави изпълнения. Или се "учи" от канавките
Мхм. Един проблем по-малко
чистачките на макс, аз карам извънградско с 15 км/ч, видимост около половин метър и пуснати аварийки.
Това с аварийните е похвално. Следващият път отбий след като не се чувстваш уверена.

В последно време забелязвам една нова "екстра". Достатъчно гъста мъгла, но насреща идват коли на дневни. Явно все повече хора не знаят как се борави с ключа за къси светлини

Ако твърдиш, че няма разлика между шофирането в сняг и без сняг значи, че имаш прекалено самочувствие на шофьор.
Казвам го като човек, който кара поне пет месеца в заснежени условия. Имам самочувствието, че мога да шофирам при нормално заснежени улици, но категорично не е като да караш по сух път. Който ти е казал, че е, те е излъгал. Когато условията станат прекалено лоши, мъжът ми ме кара. Аз не се наемам, защото е хлъзгаво, има много лоша видимост и driver assist не работят. Та тези ги говори на хора, които не знаят какво е да караш в сняг.

Явно не си карал достатъчно в сняг. Чак ме досмеша колко са ти сбъркани понятията. Карам джип 4x4 точно заради това, че ми се налага да шофирам при лоши пътни условия.

Общи условия

Активация на акаунт