Какво ви пречи да шофирате?

• 4 614
  • 207
  •   2
Отговори
# 180
Ооо моля ви се.
Карал съм посред зима в Тиера Дел Фуего, където почистен път като в Канада е екстра. Минавал съм през затворени пътни участъци в Шотландия, утре ще съм пак на снежната пързалка.
Единствената разлика между сняг и сухо е, че ако един завой на сухо се взема с 90, на сняг ще ти се наложи да го вземеш с 60. Без значение предно или задно.
Сега ако не знаеш колко и кога да натискаш е друг проблем. Не метеорологичен
П.с. Кола поднася и на сухо, малко по-трудно но поднася. Като не можеш да я владееш - Градски Транспорт

# 181
  • Варна
Тя разликата наистина е в сцеплението, не откриваш топлата вода. Обаче тази разлика води до 100 други разлики след себе си. Безопасната скорост става различна, безопасното спиране става различно, безопасното подаване на газ става различно, безопасното завиване става различно. Всичко това се учи с опита. Всяка една ситуация на пътя те учи. Аз самата продължавам да научавам нови неща - не правила, а чалъми, които не ги пише в учебника. Давай да ходим на караме шофьорски курсове само в сибирската тундра, по няколко месеца, щом искаш всички да взимат книжка научени на всичко. Понеже примерно в моя град има зима веднъж на 5 години.

# 182
  • на Мелмак
Радвам се, че се записах на курсовете зимно време, когато имаше сняг.
Лятото при дъжд и листа също е подвеждащо. Магистралите с локви...
Точно се съобразяваш, с кола, условия.
Аз не обичам да шофирам. Изкарах курсовете на дърти години, защото не само ме беше страх да шофирам, беше ме страх да се возя. Сега се радвам, че ММ ми намери спокоен инструктор и ме записа. Пътуваме често и на дълги разстояния, сменяме се. Но аз освен на пазар и да го сменя, когато се измори, желание за шофиране не изявявам.
Котки, кучета, важни са, но и човешките животи също са важни. Затова трябва спокойно,бавно. Ежедневно.
Относно леда - така купихме първия джип след едно прибиране, от  Предела слезнахме, не муцуната напред, а с левите врати. Аз вече имах сценарий - канавка, пътна помощ. ММ от тогава кола не иска да види. Пътят беше чист лед. Слава богу се прибрахме невредими.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 21:19 от etty775

# 183
Тя разликата наистина е в сцеплението, не откриваш топлата вода. Обаче тази разлика води до 100 други разлики след себе си. Безопасната скорост става различна, безопасното спиране става различно, безопасното подаване на газ става различно, безопасното завиване става различно.
Добре дошла в отбора! Трети пост обяснявам, че разликата е само сцеплението. Естествено, че няма да тръгна да влизам със сто на сняг.
Ама човек който се бори с паниката вмест да се бори с инерцията и да ми говори за физика...
Паднал пет сантима сняг, бедствие. Да не казвам друго

# 184
Явно си голям пътешественик, но математиката ти е по-зле и от самочувствието, да кажеш, че на сняг завоят се взима с 60 щом на сухо е с 90, е директна покана за гробищата. На сняг и с 20 км/ч можеш да изхвърчиш, ако не знаеш как задното предаване променя посоката на тягата, а това няма как да го разбереш с твоето първосигнално мислене. Можеш да си обикалял и Антарктида, но щом не правиш разлика в управлението на предно и задно при нула сцепление, значи просто си имал късмет досега. Колата на сухо поднасяла, това е ясно на всеки, но на сняг машината има съвсем друга идентичност и поведение, които явно ти убягват между две самолетни дестинации. Относно авиацията и твоя тайп рейтинг, явно и там не си внимавал, защото всеки пилот знае, че различната машина има коренно различни лимити и динамика. Точно това пренебрежително отношение, че всичко е просто скорост и натискане, пълни новините с майстори, които са си мислили, че контролират положението, докато физиката не им е припомнила, че са просто пътници. Продължавай да си вярваш, че колата е само желязо без характер, но не подвеждай хората с тези опасни теории, защото на пътя не кара самочувствието, а реалното познаване на машината.

# 185
  • Варна
Не мога да повярвам в каква посока се разви темата - очевидно за начинаещи шофьори, които споделят трудностите си - идва някъв шумахер дет всичко му е ясно и казва - пътят е само за безгрешни, учете се на курса... Би било прекрасно ако беше възможно, но реалността в България (а и мисля, че и в повечето останали страни) е друга. Дайте са си говорим полезни работи, не да хвърчим в облаците!
В коя държава няма начинаещи шофьори и книжка от вчера "тежи" колкото дългогодишна такава?

# 186
да кажеш, че на сняг завоят се взима с 60 щом на сухо е с 90, е директна покана за гробищата. На сняг и с 20 км/ч можеш да изхвърчиш, ако не знаеш как задното предаване променя посоката на тягата, а това няма как да го разбереш с твоето първосигнално мислене.
Искаш ли да ти покажа какво мога на сняг? Ако съм в настроение... А ти после в знак на благодарност ще ми обясниш как се лекува недозавиване и презавиване на кола с предно или задно. Щото поднасянето е вид презавиване.
Посоката на тягата е някакъв Фейсбук термин? Като ъгъл на завиване?
Би било прекрасно ако беше възможно, но реалността в България (а и мисля, че и в повечето останали страни) е друга. Дайте са си говорим полезни работи, не да хвърчим в облаците!
Питай, няма проблем.
А колкото до държавата, в Германия част от изпита е да се включиш на магистрала. Ако се опиташ да го направиш в 80, ще те върнат за още минимум 10 часа. В България подава ляв мигач в ускорителната и спира за да изчака трафика за да може да се включи с 20

# 187
Да наричаш посока на тягата фейсбук термин е направо комично за човек, който парадира с авиационни познания, явно векторите на силата са ти чужди, щом не разбираш как тягата при задното те бута извън завоя, а при предното те тегли навътре. Няма нужда да ми показваш какво можеш на сняг, виждали сме достатъчно самонадеяни майстори, които после обясняват на застрахователите как физиката ги е изненадала. Относно недозавиването и презавиването, ако наистина мислиш, че овладяването им е едно и също при предно и задно, значи теоретично си опасен, а практически просто не знаеш какво правиш. На предно презавиването се бори с газ, за да те изтегли предницата, докато при задното това е сигурен начин да се завъртиш като пумпал, но ти нали си спец, сигурно ги бориш само с настроение. Много ми е интересно твоето първосигнално мислене как реагира при аквапланинг, когато колата ти стане лодка и воланът е просто украшение, тогава нито Шотландия, нито Тиера дел Фуего ще ти помогнат, ако не знаеш как действа конкретната машина. Спести ми демонстрациите, защото на пътя не сме в цирка, а твоето пренебрежение към идентичността на всяка кола е точно това, което прави шофирането рулетка за околните. Поднасянето било вид презавиване, това е като да кажеш, че кашлянето е вид пневмония, технически има връзка, но ти липсва дълбочината на разбиране, за да даваш уроци.

# 188
  • Варна
Курсът те учи на правилата, но не ти дава усета кога колата ти ще "тръгне" и как да я върнеш.

За мен истински шофьор е този, който кара така, че да не стига до момента, в който колата му "тръгва". Кой както иска да го разбира.

# 189
  • Варна
В България изпитът е само градско шофиране. Поне в големите градове е така.

Ти къде си карал курса? И колко научен беше в първия ден след него? Ако си от онези момченца, дето тати ги е научил да карат още на 15, не е хич похвално, а си е грубо нарушение на закона, ако ще и най-забутаното село да сте.

# 190
  • Варна
Май и полигон вече няма. Пълна пародия.

# 191
Да наричаш посока на тягата фейсбук термин е направо комично за човек, който парадира с авиационни познания, явно векторите на силата са ти чужди
Какво посока на тягата?
Какво е ъгъл на завиване?
За кола говорим. Благодаря.
Представи си, че в завой поради ниско сцепление колата поднася и започва да те изхвърля от пътя. Как я лекуваш, щото това е един вид недозавиване. На кола с предно и със задно задвижване.
Ти къде си карал курса? И колко научен беше в първия ден след него?
В България, края на 1987. Три месеца, 80 часа кормуване, изпит 40 минути. Достатъчно научен.

# 192
В България изпитът е само градско шофиране. Поне в големите градове е така.

Ти къде си карал курса? И колко научен беше в първия ден след него? Ако си от онези момченца, дето тати ги е научил да карат още на 15, не е хич похвално, а си е грубо нарушение на закона, ако ще и най-забутаното село да сте.

Ето тук е разковничето между онези можещите и другите. Няма мъж, няма жена, който/която да седне зад волана и видиш ли, да им е вродено качество умението да шофират перфектно. Ако си се качил на 15 години да караш, тогава не мислиш за риска и някак си по-лесно нещата се случват, на 19-20 и т.н.т възраст вече имаш един по-стабилен бекграунд от информация, че шофирането не е само гъзария и удоволствие, а може и крие определени рискове и това води до ,,спичане", напрежение, по-трудно отпускане. Спомням си когато за пръв път хванах волана (първия час по кормуване) такова стискане беше, че как не го изкъртих. На следващият ден бях с мускулна треска, смятайте какво напрежение и стрес е било за мен. Сега след 20 години стаж, да седна да разтягам локуми, колко бързо, лесно и безпроблемно съм се научила - къде е инструктора ми, да каже той каква китка съм била 😂
Имам една максима в живота, без значение дали е за работа, шофиране или каквото и друго да било - никога да не си позволявам да кажа на себе си ,,браво, справяш се перфектно, добра си". Животът ми показа, че това ме кара да неглижирам дребни неща, а понякога пренебрегването на дребните детайли води до големи грешки.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 23:25 от S^nny

# 193
  • Варна
Май и полигон вече няма. Пълна пародия.
По мое време имаше нещо като полигон - някаква асфалтирана площадка точно под Кауфланд Бриз. Сега май е паркинг зад Бачи Долчи. Имаше и наклонен участък, та там се научих да потеглям под наклон. Още си спомням първия път инструкторът като каза - хайде сега излизаме на пътя. Flushed Беше си страшно. Не съм забравила какво е чувството. Всеки път като видя кола с У се сещам. Сега да не каже пак някой, че пътят е само за можещите? Курсистите може би трябва да се учат на луната и да се върнат на земята като си вземат книжката и са перфектни.

S^nny, Joy Аз на първия си час по кормуване плаках. На онзи "полигон". Преди това винаги си бях представяла, че ще съм страхотен, уверен шофьор, ще се науча бързо и ще впечатля всички. Баща ми беше отличен шофьор и аз като негова кръв един вид си мислех, че ще ми е вродено. Да, ама не. Оказа се страшно трудно и сложно и бях разочарована от себе си, че не се справям. Чувството беше като плесница в лицето. Приземих се много бързо. Някак научих каквото ми показаха за 40 часа, научих и правилника. На изпита ме скъсаха, по-назад разказах как. Айде още 8 часа, втори изпит - успях. Взех книжката. Е, днес наистина смея да се нарека много добър шофьор, но отне доста време, усилия и желание за прогрес.

# 194
И аз смятах баща ми за отличен шофьор, какъвто вероятно е бил ( за над 40 години зад волана, ежедневно шофиране с едно единствено ПТП и то само огънати ламарини, слава Богу). Най-голямо напрежение ми вкарваше да шофирам с него, защото в главата ми течеше мисълта колко много може той, колко малко аз 😂 . Последните години от живота му аз му бях шофьор. Само с дупките не се разбрахме как се минава през тях 😂, ама като влезе няколко пъти колата в бокса, взех, че си напрегнах ума, да запомня поне тези, които са по познати маршрути 😂

Общи условия

Активация на акаунт