Какво ви пречи да шофирате?

• 4 552
  • 206
  •   1
Отговори
# 195
А в Онтарио има градиран лиценз. Първо получаваш книжка, с която може да караш само с придружител с валидна книжка, след като минеш листовка. Без курс е една година, ако си минал курс (включва теория и практика), може да се явиш на практически изпит и получаваш временна книжка, за 5 години. Имаш пълни права на шофьор, но без право на алкохол и още едно две неща.
За да получиш книжка се явяваш на изпит, на който разговорно му казват за каране по магистрала, защото освен каране по еднопосочна улица, паралелно паркиране, 3 point turn, спиране под наклон, изпита включва и качване на магистрала. Точно така се включваш в магистрала - като ускоряваш до скоростта на магистралата, а не да забавиш или спреш. Всеки ден по няколко пъти се включвам в магистрала и много рядко ми се е случвало да намаля, защото някой себичен шофьор не ти позволява да се престроиш.
Колата не поднася, ако караш съобразно с пътните условия, и колата ти е 4x4. Затова тук практически всички караме джип.

# 196
  • Варна
Когато аз карах курса, си имаше съвсем истински полигон. Това на Бриз не е, там си е една площадка. На моя полигон имаше рампа със стабилен наклон, за да се учиш да потегляш на наклон с ръчната. Имаше успоредно и перпендикулярно паркиране, един квадрат, в който трябваше да влезеш и на тясното да обърнеш колата и да излезеш. Май и сметка, която дали не минавахме на заден, не помня вече. И още 1-2 такива неща. Подобни маневри съм минавала на полигон и с мотора, когато взимах книжка за А категория. Там имаше тясна рампа, няколко метра, на която се качваш с мотора и минаваш по нея за да се види можеш ли да караш в права линия. Имаше корито с пясък, да се види можеш ли да владееш машината на песъчлив терен. Имаше змейка, охлюв, на който трябваше да направиш пълен кръг само с една ръка, също и един квадрат, в който трябваше да спреш с предната гума като преди това си ускорил дотолкова, че да включиш трета скорост. Сега ги няма тия неща, курсът е пълна пародия. Те не могат да паркират, а инструкторите ги вадят на градско. Пълен смях. Ама не е смешно.

# 197
Аз не съм била на полигон. От първия ден тръгнахме от много натоварена спирка в час пик. Упражнява ли сме всичко. Не съм се стресирала. Инструкторът знаеше какво прави и дори си чаках с кеф часовете. Не съм се учила преди курса. С него започнах от нулата.
Вчера в снеговалежа гледах да се прибера по-бързо, че не зная как не ни удариха. Един форсираше пред червен светофар няколко пъти, като след всяко форсиране задницата му поднасяне. Друг форсира върху павета и цялата му кола затанцува. През това време аз просто си карах по-бавно и нямах проблеми. Не мога да разбера какви са тези комплекси за газ - спирачка и то докато вали сняг.

# 198
Колата не поднася, ако караш съобразно с пътните условия, и колата ти е 4x4.
Каква ти е колата или не, Халдекс ли ти е 4х4? Питам по принцип, щото 4х4 сама по себе си помага почти никак при поднасяне или приплъзване.

# 199
Колата не поднася, ако караш съобразно с пътните условия, и колата ти е 4x4.
Каква ти е колата или не, Халдекс ли ти е 4х4? Питам по принцип, щото 4х4 сама по себе си помага почти никак при поднасяне или приплъзване.
Колата ми е Honda CRV hybrid, предната беше Сузуки гранд витара, мъжът ми кара Хюндай Тюсон хибрид. В Исландия повечето коли по пътя бяха Сузуки Гранд витара, което ме наведе на мисълта, че са стабилни в сняг.
Ами от опит, има значение. Имам опция snow, и зимни гуми, и въпреки това понякога понася. Хубавото е, че се овладява лесно.

# 200
Халдекс значи. Тенкю
4x4 помага при тръгване, при изкачване и не клати ако настъпиш малко по-рязко на ниско сцепление. ESPто те вади от плъзгането, ако успее да хване гума със сцепление.

# 201
  • Countryside
Има разлика в шофирането на сняг ли? Joy Страшни аргументи се вадят.
Има да, голяма при това. В общи линии на сняг и лед се движиш бавно, без резки движения/маневри и по възможност без спирачка. Също така се спазва и по-голяма дистанция, just in case.

# 202
  • Варна
В общи линии на сняг и лед се движиш бавно, без резки движения/маневри и по възможност без спирачка. Също така се спазва и по-голяма дистанция, just in case.

В комбинация с изправна технически кола, хубави зимни гуми и хладнокриве, това би било достатъчно за една сравнително добра и спокойна пътна обстановка дори при по-сериозни от днешните метеорологични условия. За съжаление, не става. Днес се нагледах и начетох на безхаберие и абсурди във Варна. Три сантиметра сняг извадиха на показ интересни неща.

# 203
Жена с бебе в кенгуру кара кола. Варна. Ако кенгуру се казваше онази торба в която ги носят отпред на гърдите

# 204
  • Варна
Много недоволствах, че на курса се преподава само перпендикулярно паркиране. Понеже успоредното не е част от изпита. Трябваше специално да си поискам да ми бъде разяснена схемата и за успоредното. Общо взето курсът те учи как да си вземеш изпита, не и как да шофираш по принцип.

# 205
Ааа, сакън, да не пипат успоредното паркиране! Между 18 и 22 години това ми беше една от стъпките във флиртуването. "Покажи ми как да паркирам по този начин" и той вече е налапал кукичката чак до стомаха. Нали... Даде ли ти да му хванеш лоста... на колата, разбира се, в кърпа е вързан. Нищо, че се научих след първите пъти показване, винаги действа(ше).

# 206
  • Варна
Joy

Мен едно гадже в гимназията ме беше впечатлило с това, че караше около 30 годишно мицубиши, буквално спасено от моргата и реставрирано лично от него и баща му. Техническите умения са ми must в мъжете. Никога не съм си падала по такива с две леви ръце в джобовете, колкото и да имат пари за майстори.

Общи условия

Активация на акаунт