Еднакви имена на братовчеди?

• 1 498
  • 89
  •   1
Отговори
# 75
Не държим изобщо на буквата. Няма значение. Само да е интернационално, да няма 10 начина за изписване (за протокола Филип има 6!) и да има хубаво галено както за бебе, така и за мъж.
Антон - Тони - Anton
Борис - Боби - Boris
Виктор - Вики - Victor
Габриел - Габи -
Даниел - Дани, Дан - Daniel
Емил - Емо - Emil
Захари - Зак, Хари -
Константин - Тино
Мартин - Марти - Martin
Теодор - Теди -
Струва ми се, че нямат много начини на изписване, за Антон, Борис, Виктор, Даниел и Емил съм сигурна
Виктор има две изписвания
Viktor или Victor

# 76
  • Варна
Виктор има едно правилно изписване на латиница Victor, защото името идва от Victory - победа.
Моят син е Виктор между другото, предлагам го на авторката като интернационално име.

# 77
Виктор има едно правилно изписване на латиница Victor, защото името идва от Victory - победа.
Моят син е Виктор между другото, предлагам го на авторката като интернационално име.
Да, но в България по паспорт ги изписват както е от кирилица.
Не един български Виктор в чужбина се обеснява че е със К (предимно българи, руснаци, беларусци и украинци).
От опит. Simple Smile

# 78
  • София
Блу, името е много хубаво и при други обстоятелства бих си кръстила детето така. Има много варианти за галено.
Не е идеята да се почете някого. Даже по-скоро в моята рода има човек с това име, който не е пример за подражание, но пак не е причина да не избера името. Просто не искам да се повтарят.
Леони, просто много го харесва и казва, че винаги си е представял да го даде на сина си някой ден. Разбирам го прекрасно, но аз твърдо бих избрала друго. И със сигурност няма да е това. Исках да чуя чуждо мнение.

А да не би сестра му да е знаела, че той много харесва това име и покрай него и тя да го е харесала? И той да се чувства, че това си е неговото име?
Какви са отношенията със сестра му, тя би ли имала против, често ли ще се събирате заедно?

# 79
  • Варна
Ако си изберат Виктор, при първо издаване на документ ще го запишат Victor и няма цял живот да се обяснява на чужденците защо името му е изписано грешно.
Записаните с К на латиница може и да си го променят в последствие, но пък ще имат разминаване с другите документи като сертификати, визи и др. И изобщо при пътувания в чужбина не е удачен вариант да се сменя буквата.

# 80
Александър е много разпространено и в чужбина и имам чувството, че е резервен вариант, когато не могат да изберат друго.

# 81
  • SF
Детето ще се роди в чужбина и ще напишат името така, както родителите искат - може Viktor, може и Victor. Ако е с К, изглежда по-екзотично.
Ако се ражда в България, при първия документ, отново родителите или детето казват как да се изписва. Моя позната Maria, не обърнала внимание на графата как искате да се изписва името на латиница и  получи документи с името Mariya. Много се нервираше, и след 5 години извади нов документ с променено име. Просто е попълнила графата. Никаква друга процедура не е имало. Реално името й е Мария Петрова, така е записано на документа за самоличност. Същият казус имат Цвета, Цветан, Цветелина. Някои желаят да е Tzetzo, други предпочитат Tsetso, но може просто и Сесо (така казвахме на наш колега Цецо заради изписването на името му на латиница). И понеже не му стига Цецо, фамилията му беше Чаушев с много варианти на изписване на ч и ш.

# 82
Емануе/ил колко изписвания има?
Много го харесвам, но не пробих с близнаците Grin

# 83
Блу, името е много хубаво и при други обстоятелства бих си кръстила детето така. Има много варианти за галено.
Не е идеята да се почете някого. Даже по-скоро в моята рода има човек с това име, който не е пример за подражание, но пак не е причина да не избера името. Просто не искам да се повтарят.
Леони, просто много го харесва и казва, че винаги си е представял да го даде на сина си някой ден. Разбирам го прекрасно, но аз твърдо бих избрала друго. И със сигурност няма да е това. Исках да чуя чуждо мнение.

А да не би сестра му да е знаела, че той много харесва това име и покрай него и тя да го е харесала? И той да се чувства, че това си е неговото име?
Какви са отношенията със сестра му, тя би ли имала против, често ли ще се събирате заедно?

Не мисля, че някой от въпросите има значение. Факт е, че детето е кръстено така и името вече в заето.
Инапе тя и да има, и да няма против е все тая. Името не е нейна собственост, но аз го намирам за тъпо да се кръщават деца на толкова близка възраст в толкова близка роднинска връзка по един и същ начин.
Приятели кръстиха детето си като нашето. Като ни казаха и тръгнаха да се оправдават. За мен пък е комплимент, че харесват името на моето дете толкова много.

Виктор няма да е със сигурност Grinning
Иначе горе долу само тия 10 горепосочени имена се въртят като интернационални. Полагам големи усилия да измисля нещо, но засега удрям на камък. Поръчах на таткото да мисли и чакам списък от него. Ще видим неговите предложения какви са.

# 84
  • SF
Кристиян или Кристиан?
Марк.
Понеже знам къде живееш, се опитвам да предлагам имена подходящи за там, а не да звучат като Джеймисън и Елиът.
И на мене любимото ми име за момче е Александър. Ако ви бях сестра, и аз бих го взела и нямаше да е нарочно. Много е хубаво името, но сега търсим друго.
След
Кристиян, Марк или Мартин,
 имена, които не са ми чак такива фаворити, но  са добре с името на другото дете и са набрали много популярност напоследък. Звучат актуално и тук, но и в много страни в Европа, така че очаквам и там да са окей - Филип (най-много се връзва с другото име. Звучат като на деца от кралския двор), Матей и Максим(илиан).
И Янис.

Не си ни молила да предлагаме имена,  а само питаш за дублирането, което за мене не е добре.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 09:10 от Esmee

# 85
Марк много го харесвам.
Филип го харесвам като цяло име, но няма хубаво галено. Как се казва на Филип - Фифо?
Иначе Кристиян и Мартин са класика. Даниел и Габриел също.
Давид много харесвам, но пак няма хубаво галено.

# 86
  • Под Сините камъни
Да, но в България по паспорт ги изписват както е от кирилица.
Не един български Виктор в чужбина се обеснява че е със К (предимно българи, руснаци, беларусци и украинци).
От опит. Simple Smile
Ооо да и това е много тъпо. Дъщеря ми е Александра и е изписана с KS, а не с Х. Живее в чужбина и трудно и четат името, оплитат си езиците.
Извинявам се за офтопика.
Александър е хубаво име, беше ми вариант и за момче когато бременеех с дъщеря си, но ММ се дърпаше, че той има първи братовчед с това име. Той и за Александра не беше много съгласен, но не възрази като я записах така Laughing

# 87
Аз не успях да прочета всички мнения, но се включвам, за да дам един положителен глас за еднаквите имена с братовчеда Simple Smile Моята по-малка дъщеря кръстихме със същото име, което вече носеше детето на първата ми братовчедка -т.е двете втори братовчедки имат едни и същи имена. Да, не са 1-ви братовчедки, но сме много близки с тях. Тъй като живеем в различни държави, се виждаме само 1-2 пъти в годината за по няколко седмици, но никакъв проблем не е за никого да ги наричаме малката и голямата Софи. Толкова много ми харесва името София, та щеше да ми е много неприятно ако не мога да го използвам за детето си. Разбира се, говорих с нея и не само, че нямаше против, а даже й стана драго, че харесваме толкова името.

Иначе - от мен предложение за Филип, Максим, Адриан и Стефан. Това са "моите" мъжки имена.

# 88
Лютиче намерих темата.
Баща ми има пет първи братовчеди с еднакво име, кръстени  на дядото. Татко е шестият първи братовчед с това име. И аз все уточнявах чичо Х от София, чичо Х от Варна и т.н.   Но е ония години традицията да не се наруши все на свекъра да е името. Сега има братовчедки с еднакви имена, кръстени на тези дядовци.
Харесвам Александър, но наистина често се среща.
Сигурна съм, че ще постигнете консенсус.

# 89
В рода на мъжа ми има традиция момчетата да се кръщават с името на дядо си.Съответно той е на дядо си,брат му на другия дядо Г.,братовчед му също е Г.Съответно са големия и малкия Г.Като се разбра че ще имаме момче се опитаха и на нас да влият,но ние твърдо не искахме името на баща му П.,едно защото е починал и второ че това не е наша традиция.7 поколения назад ги кръщавали само с две имена П. и Г. през поколение.Ами прекъснахме я и си кръстихме децата както си решихме ние.Сърдиха се малко в началото бабите,но решението си беше наше.Брат му искаше да продължи традицията,но има момичета.

Общи условия

Активация на акаунт