Априлски бебета 2026 ❤️ (Тема 4)

• 4 277
  • 220
  •   2
Отговори
# 135
Pandora1 най-доброто за кофти настроение е да се занимаваш с нещо. Аз откакто се ангажирах с учене за изпита ми, дните ми минават супер бързо. Лошото е че изпита е сега в неделя и след това и аз ще си чакам. Относно фигурата, мен просто ме дразни факта че всяко трето движение е придружено с болка или някакъв дискомфорт. Аз винаги съм била много слаба и някак си сега като се гледам с корем ми е странно, но го обръщам от към плюсовете- повече ми се помага, пропускат ме на опашки и някакви такива малки неща.

Ilieva_i За токсоплазмозата и аз бях много наплашена в началото, защото и аз от бебе съм с котка и нямам имунитет. Направихме тест на котарака и той няма. Като цяло домашна котка с токсоплазмоза е почти невъзможно да има- нито излизат навън, нито ядат сурови меса. По-лесно може да се заразиш от неизмита маруля отколкото от домашна котка. Дори и да се зарази някак си, важно е да не чистиш тоалетната и това е-при мен мъжо я чисти за негово нещастие. Той дори не искаше котка, а аз го нахендрих и с котка и с чистене на акита😂😂😂

Относно бебо днес бях на преглед с лекаря, който ще ме изражда. Вече сме в 32 г.с. и ми измества термина края на март, което не знам как стана като бях 03.04, но както и да е. Вече се е обърнал с главата надолу, което обяснява по-големия ми дискомфорт в ребрата и ниско долу ми е по-тежко от известно време. Още няколко седмици и ще е тук- направо ми е нереално. Решила съм края на февруари да почна да разопаковам покупки и да ги слагам по местата и също и да купя каквото още не съм купила. Най-голямото ми притеснение са дрехите-април е и топло и студено изобщо не знам какво ми трябва. От приятелки имам някакви неща дадени ама не знам подходящи ли са не са ли. Ще го мислим в движение.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 17:42 от Wall3000

# 136
Pandora1, аз зимата не я обичам изобщо. Особено тези 2 месеца като теб. Едни са ми бавни...колкото и да съм заета с нещо, все не минава това време (и без да чакам бебе).

Wall3000,просто обличаш на няколко ката и това е. Има много хубави таблици за ориентир как да се облича бебето спрямо температурите навън. То ще ти покаже бебето дали обича по-топло или по-студено.

Аз бях паника дали ще разбера топло ли му е,студено ли му е и т.н. И четях  и питах...и накрая като теглих една на всеки и всичко и почнах да се водя по детето.
Например, моят от ден 1, не търпи чувал за сън. И спеше завит с тънко одеяло. Като започна да се върти, започна да се отвива и до ден днешен спи без завивка или чувал. Не понася нищо. И спи по боди с къс ръкав и ромпър отгоре, независимо дали е 18,20,22° градуса за сън, отвива се и спи отвит Simple Smile

# 137
Момичета, аз утре влизам в 33 г.с. 😳 Хем малко ми остава, като се обърна назад, хем не ми се струва да е много малко 😂

# 138
Аз от днес съм в 31г.с. и имам чунството, че хем има време, хем на моменти изпадам в паника, че нямам. 😅 Родих първото си дете 10дни преди термина без някакви предхождащи симптоми, таа и сега съм с очакване по-рано да стане. Още не съм разгледала какво имам от Саши и какво трябва да кухя. Не е лошо да се захвана и това да свърша. От 3дни имам възпален хемороид (направо се побърквам). АГ ми каза да си взема хепароид и да се мажа, но не виждам подобрение. Някоя от вас успяла ли е да пребори тази гад в миналото и как?

# 139
LadyGl, прехвърляй детето и на други хора, спри да угаждаш, колкото и зле да звучи. В момента си в най-ужасния етап, където ти изпробва границите и се тръшка, и прави напук, и умишлено ти изпробва границите. Има го и момента с несигурността, ревността, страха от непознатото с новия член на семейството, но не допускай детето да дирижира цялото семейство и да ви прави на луди. Има йерархия и децата трябва да я спазват, не да разменяте ролите. Има си начини да покажеш, че ти е ценно и важно това дете без да си разказваш играта. Включвай повече бащата, баби, дядовци, пращай я на градина, спри да угаждаш постоянно, това дете има и други роднини, светът не се върти около него. При положение, че таткото примерно е вкъщи, не виждам защо ти трябва да наливаш вода/сменяш памперс и прочее. Ще истеряса веднъж-дваж и ще научи, че номерът не минава и който може отива. После ще ти е петорно по-сложно да трябва да се възстановяваш, да гледаш пеленаче, да въртиш къща и да се справяш и с истериите на тодлъра, така че стягай редиците отсега.

На мен пък грам не ми е скучно, даже много бързо ми минава времето, знаете, за разлика от Вас, аз почти от началото съм си вкъщи. Понякога ми се спи, понякога не мога да спя, трудно организирам дните, в някои съм доста изморена, бях намислила 101 неща да свърша през бременността - не съм свършила и 1/10 от тях и това е чудесно. Сама си управлявам времето, правя, каквото си реша, почивам си. Бременността е точно това, което ми трябваше, да осъзная, че съм в сериозен бърнаут и е време да спра, да си почина и да осъзная, че работата е просто работа. Нито фирмата е моя, нито колегите са ми роднини, че да са ми приоритет. Ако зависеше от мен и състоянието ми позволяваше, даже до последно нямаше да кажа, просто щях да си хвана чантата един ден и да изляза в безкраен отпуск.

ilquor, същата съм, настръхва ми косата при мисълта да се влача с други майки, да слушам рев на още едно бебе, което дори не е моето и да слушам непоискани съвети и захаросани приказки колко е невероятно и лесно всичко. Имам си няколко приятелки, но техните деца са по-големи, майчинствата им поприключват, на различни етапи сме, но все пак те са ми опората. Като цяло съм се подготвила, че ще излизам с бебето, фрапето и книга/слушалки и ме чака едно леко самотно майчинство, но аз винаги съм била такава, даже и сега избягвам особено контакти. Колкото повече време минава, толкова по-изнервено ми става, не желая да слушам чужди грижи и неволи, не желая да ми гледа някой корема или да е близо до него, абе явно пооткачам вече към края.

В резултат на това и всички са ми супер сърдити, включително мъжа ми, защото имам дни, в които просто не ми се занимава с готвене, пазаруване и пр. досадни битовизми, роднините и те - че не се въртя на пета и не ми се излиза от нас(а аз гости не обичам особено), а аз просто искам да си стоя на спокойствие някои дни и да си почивам и нищо да не правя и никого да не виждам и да се съхраня. Раждането наближава и всички питат малоумния въпрос как съм, ама един не се загрижи наистина. Или почват едни истории тяхната бременност как е била, един вид драматизираш, или "лесно майка не се става"('ма то не е олимпийска дисциплина, че и да ми изсмуква всякакъв живец), въобще, яко ме дразнят всички, вкл. мъжът ми. Всички много ще гледат иначе бебетооо, предлага се помощ, едни сценарии се чертааят, ще са ми топ опора, ама улучи ли се кофти ден физически или емоционално като днешния - всички се покриват или ми обясняват индиректно да се стягам.
И се преживявало - и раждането, и кърменето, и недоспиването, и сигурно е така, ама в момента нямам нужди от мантри и общи приказки все едно съм лигла. Всичко ми е ново, стресиращо, изморих се психически и имам нужда просто от малко подкрепа, а не да чувам, че много съм го мислила...

# 140
Wall3000, за токсоплазмозата си напълно права, че с домашна котка шансът е нищожен. Просто аз тази бременност съм луд хипохондрик, в моята глава съм "стара бременна" + увладяване на Хашимото и съчетано с биологичното ми образоватие никак не помага. Де що тест имаше - си го направих. Затова се заинатих за чобременяването с глюкоза и послушах АГ-то да не си го причинямам, ако няма причина, но пак намалих рязко бързите въглехидрати, за всеки случай ..... та взех мерки без тест 🤣🤣🤣

Но както отбелязвате - то не остана. И аз влязох в 31г.с. и вече започнах обратното броене. В главата ми има време, защото първото го родих точно на термин и това май върви така, но знам, че ей сега ще се търколят 9 седмици и ще дойде.

Днес имах излизане по работа и официално бебето ми тежи на таза и ходя като пингвин. Хората ми правят път, нищо че има къде да мина - явно вече коремът ги респектира 🤣
С предната бременност този релаксин доста късно ми подейства, да не кажа, че разглобена се чувствах само в деня на раждането. А сега няма става, която да не си усещам, както писах по-рано и мозъкът ми също се изпъпжи още 6-ти месец, явно наиситна тялото помни. Предната бременносх до 9-ти месец бях по изпити и не успях да го усетя така. После цяло лято не се спрях да пътувам и обикалям. Сега успех да ме изкараш от нас.

# 141
Аз останах супер разочарована и обидена от фирмата, в която работя. Миналата година не бяха включили пакета за проследяване на бременност в здравното, и ми обещаха, че тази година с подписване на новата полица, ще го включат. Е, от вчера сме с новата и познайте, пак няма пакет за бременност. Оправданието е, "защото било скъпо". Малко ми прозвуча като "защо да го правим, като само ти си бременна". Стана ми тъжно и обидно. Мм казва, че ще се справим, но въпросът за мен не е до справяне, а е принципен. Преди имаше някакви моменти, м които ми беше гузно, че взех болничен 2 месеца преди майчинството, но вече изобщо не съжалявам.

И ние сме с куче - мъжки питбул. Кастриран е, но е много агресивен към други животни. За щастие вкъщи е страхотен - кротък и послушен, служи за възглавничка в повечето време. С първото дете го бяхме пратили на гости на свеки за 3-4 дни. Мм му занесе една пелена да опознае миризмата. Като си го взехме обратно вкъщи, гледаше малко стреснато, но бързо бързо свикна. Отделно от това, когато детето беше на 2 месеца, отидохме за месец при майка ми, тя има котка. Не са се гушкали, по-скоро я беше страх да доближи ревящото нещо 😅 Най-добрият съвет е точно този - всеки си познава животното.

Вие вече сте доста напред, аз от вчера съм в 30 г.с. Хем ми се струва, че време не минава, хем усещам, че всеки ден ми минава супер бързо и еднообразно. Ей сега ще минат оставащите седмици и ще забравим неволите на бременността. Още не съм решила на 100% къде ще раждам и от това ме хваща шубето, едно чувство на голяма несигурност, и в същото време знам, че това решение чака аз да го взема.

# 142
Отдавна не съм се включвала и аз. Вече съм 31 г.с. Натежава ми корема и ме боли кръста, но като цяло това са единствените ми неразположения. Контракции все още нямам никакви, бебето е сравнително спокойно, чак се чудя дали е нормално. Почти не усещам ритници, основно опъване, протягане и хълцане. Супер спокойна съм, даже не съм гледала и купила все още нищо освен количката 😄. ММ е притеснен ще се справяме ли и тн, но аз поне за момента нямам такива мисли в главата. Вече от две седмици съм си вкъщи, ама я ще гледам филми, я ще редя пъзел, я ще рисувам и то деня ми минава. С една дума на пълен мързел съм го отдала 😄.
Относно фигурата много се харесвам, колкото и да е странно може би за повечето дами 😄. Просто аз цял живот съм била много слаба, забременях 43 кг., а сега за първи път имам някоя друга паласка, наддадох на крака, дупе, гърди, изобщо съвсем в друга светлина се виждам и всички много ми се радват как съм заприличала вече на човек 😄. Качих 10-тина килограма, но съм сигурна, че ще ги сваля, хапвам си без да се ограничавам.
Ние имаме котка, супер гальовна, добричка, спи само при нас от години и честно казано мислим към момента да не я отделяме. Ще видим в движение как ще е, но тя е супер любопитна и вероятно ще се навира много при бебето. Разбира се и при нас имаше коментари да се маха котето, но за мен това е абсурдно, така че вярвам, че ще си станат приятелчета с бебето.

# 143
Coasterka92, в старата фирма след известно мрънкане от женска страна най-накрая се сдобихме с пакет за бременност и раждане - премиум на известна компания. Една колежка го използва и това и' донесе повече главоболия, отколкото облекчение. Това не покривали, онова не покривали. Постоянно искаха още и още документи и ако не ги събереш - не покриват.
Смятахме го и ако фирмата ни беше превела тези пари за здраве, можехме по 3 бебета на година да родим и да минем де що профилактика има и пак цяха да останат. Може би не всички са така, но ние ударихме на камък.

Иначе разбирам обидата ти, но затова както по-рано писах днес. Хич не ги мислете тези работодатели, при първа възможност ще ни прецакат. Не сме си семейство с тях.

# 144
На мен допълнителното здравно от фирмата ми покрива много малко от прегледите и раждането, направо е смешно на фона на колко е скъпо за фирмата, но поне не ни карат да го плащаме и сигурно ще ми го спрат като изляза болничен. Не съм питала, за да не се ядосвам допълнително.

За сметка на това си пуснах към фирмата на мъжа ми и там покритията са в пъти по-големи. Ще ми покрият по-голямата част от раждането в частна болница и всички прегледи от средата на втори триместър нататък, та дори и изследванията при ендокринолог и хематолог преди и след раждането, така че в зависимост от застрахователната компания си заслужава.

# 145
Едно време и аз мислех да си пускам допълнително здравно, но а днес, а утре и забременях. Не съжалявам, честно казано. Имам наблюдения върху роднина на Булстрад, който има доп.здравно осигуряване от работното място, но не включва пакет за бременност - ми, кошмар. Мине се, не мине време и все нещо не им харесва, я в рецептата, я в амбулаторния лист(при все, че всичко е коректно), разиграват, почва се едно препращане на документи физически, макар че сме 21век и оригинални документи могат и да се сканират и все пак е и куриерски разход, въобще... пишман да станеш. Отделно те специално не покриваха някакви много базисни усложнения при бременни, даже май и смърт ли.. Помня, че беше нещо безумно тъпо.
Така че, момичетата, които сте доволни, може би е хубаво да споменете към кой застраховател сте, че ако някоя бъдеща майка ни чете да има насоки поне и да не се прецака. Последната такава тема беше отпреди години, когато аз търсих за себе си.

Иначе коледен бонус и аз нямах, но то и не очаквах. 🤣 Достатъчен подарък ми беше, че никой не ми създава проблеми(че и такива работодатели има) и максимално проявиха разбиране. Разочарована съм леко от размера на бъдещото си майчинство от една страна, от друга - радвам се, че хич не се и натисках да работя до последно, нямаше кой знае колко да се вдигне, а щях да си покъсам нервите. И мен ме тресат мисли дали ще се справим, но по-скоро емоционално, финансово бебе се гледа и с малко, и с много. Надявам се да сме отбор и безсънието и грижите да не ни повлияят на отношенията.

# 146
Определено ще пусна каката на ясла, но на пролет. Сега както уж я пазих и беше болна с бронхиолит и венозен антибиотик,беше ужасно и наистина смятам да си го спестя точно сега това. Но дойде ли април/май ще я пусна. Относно помощта- имам такава и изключително много слуша, ноо когато ме няма. Имам голям късмет,че свекърва ми живее на горния етаж и наистина много ме отменя. Предполагам,че това нейното е и период, защото махнахме бибата, понеже реших ,че сега е момента, преди да се роди бебето да забрави.

# 147
До момента имам наблюдения от Дженерали, Групама, Булстрад и България Иншурънс. С две ръце и два крака препоръчвам България Иншурънс, но пак казвам, че зависи от пакета и броя застраховани лица от фирмата. Самата застраховка трябва да започне смгруповата застраховка на фирмата, ако се застрахова допълнително лице като роднина или дете. Но България Иншурънс никога не са ми правили проблеми за нищо, супер отзивчиви са и са ми намирали час за ЯМР от сега за след половин час. За Групама не мога да кажа нищо хубаво, заяждат се за всичко, все има някой подлимит, който уж не си видял, отивам в лаборатория за изследвания и карат лаборантката да ми чете амбулаторния лист на вселослушание, абсурд просто. Такива скандали съм им вдигала до най-високо ниво, че нищо не смеят да ми откажат, но не си заслужават нервите. България Иншурънс в най-големия си пакет, на който съм аз, имат и възстановяване на разходи за диоптрични очила и очила за компютър, стоматологични услуги, вскякави изследвания, изписани в амбулаторен лист минават безкасово и възстановяват разходи за лекарства, помощни средства (лонгети, колани и тн)  и добавки, а почти никоя друга компания не възстановява разходи за добавки.

# 148
  • Melmak
Имайте предвид, че самата застраховка зависи от работодателя. Не е застраховка, де, условия за дзо. Един провайдър на една фирма предлага едно, на друга- друго. Аз не бях щастлива с Бг иншурънс, защото яко се заяждаха за дреболии, комуникацията вървеше зле и работното време на кол центъра беше до 17 ч. Ако си пред лекарския кабинет в 18 и трябва да се чуят с фонда.. не става. Искаха някакви абсурдни предварителни одобрения за преглед. Записвам си час и после им звъня да ми одобрят..

Сега сме с друг фонд, преди беше добре, сега е зле, но не е виновен фонда, а фирмата ни, която иска да евтинее. Покриват 400 лв за раждане. Може да е следене на бременност, прегледи, каквото там, но до 400 лв. Е, това е нищо, само пакетът ми от 12 до 24 седмица за проследяване е толкова. Ама живи и здрави.

Съжалявам да прочета, че и други жени в темата са се разочаровали от отношението в работа. Разбирам ви напълно, същото е и при мен. Вече се чудя каква кариера ще правя, какво ще се случва. Работила съм последните 2 г на максималния осигурителен праг, който сега е един, преди беше друг и нои яко реже и в майчинството. Sad
Много въпроси си задавам и аз, а по ремонта имаме страшно много разходи. Главата ми пуши от това да смятам непрекъснато кое колко и как.

# 149
Аз записвам през Супердок и направо от там одобряват, не съм им звъняла досега, въвежда се номер на карта и оплаквания. Силно чувствителна съм на тема да се обсъжда здравословното ми състояние на вселослушание и ги вдигам във въздуха 😂

Общи условия

Активация на акаунт