Януарски бебета 2026-та годинa 💙💗

• 1 606
  • 103
  •   2
Отговори
# 90
Lina, може да пробваш топла пелена да сложиш на самото матраче. Аз забелязах че като премине от топло върху мен и после върху студения матрак и това я буди. Но ако съм натоплила върху радиатора (става и с ютия) чаршафчето или пеленка и я сложа после върху него и не се буди.

Аз също не вярвам, че толкова малки човечета могат да манипулират. До вчера са били едно цяло с нас, на топло, винаги сити, а сега всичко им е ново и най-вероятно страшно. Напълно нормално е да търсят допир и да ни усещат. И аз съм забелязала, че спи най-спокойно гушнат в някой от нас, а за леглото просто не ми се коментира, такава драма е. Изпада в истерия като го сложа в леглото, а пробвах всичко - обиколници, чувалче, одеяла, бял шум, не и не, просто отказва. Вчера 40 мин на ръце, за да заспи дълбоко, тишина, бял шум, всичко точно до момента, в който не докосна матрака.. такъв писък нададе, че чак се стреснах. В гнездото като го сложа няма проблем, ама той не може вечно там да спи…

# 91
И аз съм чела и практикувам същите неща като вас, момичета. Много се радвам, че в днешно време всичко това масово се използва, а не се слушат бабите и как "ще го разглезиш, манипулира те" и т.н. Като цяло нямам против да си гушкам бебето по цял ден, но едно че искам все пак да свърша и аз нещо и няма как някой да ме обслужва и друго, че аз пък много държа да си спи на матрака, на твърда и равна повърхност както си трябва. Така свита в мен по цял ден не ми е много ок. Задължително завивам веднага след поставянето в кошарата, което един път става, друг път трябва да повторя цялата процедура.

Liliannn18, да не би да става въпрос за Дарина от Спокойна мама? Още съжалявам, че изпуснах нейния безплатен уебинар за кърмене и сън, понеже точно тогава раждах 😂

Понеже мъжа ми е в бащинство/отпуск за няма и месец, като се върне на работа ще трябва поне да готвя. Работата е там, че не съм предвидила нито гнездо, нито люлка/шезлонг за бебето поради съображенията за спането на матрака, които вече казах.
Ннякоя от вас, която бебеноси би ли ми препоръчала слинг или раница, с която да мога поне да врътна нещо бързо на котлона?

# 92
Момичета, точно това което коментирате ми излезна: 

# 93
Благодаря за съветите, момичета, ще опитам със сигурност. Сещам се, че имаме някъде  такава гумена възглавничка за топла вода (не знам дали си има име) и мога да я слагам в леглото да загрява преди да го местя.

За детския сън слушах ей тази лекция онзи ден, докато се разхождахме: https://youtu.be/DW2YLJuj5WU?si=PXIyCQHY_I0y6QUZ и общо взето се казват същите неща - няма как да има режим детето преди 6ти месец, създаването на асоциации за сън е на по-късен етап, т.е. не ги свикваме и т.н. Редовно чувам съвети от по-възрастните ʼостави го да се наревеʼ и не мога да разбера как им е издържала психиката на тези хора да прилагат нещо подобно като метод. На мен ще ми се скъса сърцето да го слушам как си плаче самичък в леглото, няма шанс просто.

# 94
И на мен вчера ми казаха - “много съм го гушкала”, щяла съм да го науча на ръце…
Еми съжалявам (ама не съжалявам) не мога да си оставя детето да плаче неутешимо, за да го “науча” да се приспива само.

# 95
Как се справяте с господин Сопол? Тази сутрин се събуди с рев, защото явно не може да диша от него, то се и чува. Пробвах с аспиратор, но без голям успех.

# 96
Аз категорично бях против “споделеният сън” или спането заедно с бебето и това се промени още първата вечер вкъщи. Много по-спокойна е като я сложа между нас в гнездото, на нас ни е тясно, но тя заспива почти веднага.

ms, аз взех BabyBjorn Mini, но още не съм я ползвала и не мога да я препоръчам. Избрах я, защото казват, че освен че отговаря на изискванията се слагала и лесно.

# 97
За сополите наистина е добре да се провери и влажността. Ние си купихме овлажнител малко преди да родя, защото яко ни изсъхваха лигавиците, особено нощем, и видяхме, че е около 30%. Сега поддържаме около 50% влажност и нямаме проблеми. В болницата освен горещо беше и много сухо - знам, защото устата ми пресъхваше зверски. И там редовно имаше сополи. Откакто сме вкъщи не съм видяла нито един сопол.

Относно слинговете, аз горе-долу се справям с Caboo. Скоро ми излезе реклама, че е намален. Но се оказа голям стрес като цяло - постоянно се чудя добре ли е поставен, дали не му убива нещо, диша ли (щото като сложа якето отгоре почти не го виждам), на всяка крачка имам чувството, че се компресира все повече и повече. Grin Не знам как хората препускат като коне с тия слингове. На мен ми е супер стресиращо, а и постоянно си мисля, че може да падна, защото центъра на тежестта ми е тотално сменен. Надявам се да свикна.

И на мен ми казваха даже по курсове при първи признаци за заспиване, веднага в леглото, иначе ще го приспиваш на ръце до 12-годишен. Но аз още тогава бях убедена, че това няма никакъв начин да го спазвам, исках да съм си мама коала. В реалността се оказа обаче, че доста често той не иска. Grinning
Много е важно как точно го поставяш като го местиш. Задължително първо краката и дупето, главата я държиш до последно. Таткото го прави на забавен каданс направо и му се получава повече, аз прекалено бързо го изтърсвам понякога и се разваля работата. И съм сложила гнездото директно в кошарата, щото иначе е прекалено празно вътре. Grinning Мисля, че е достатъчно твърдо.

# 98
Никога не съм била привърженик нито на споделеното спане, нито противник.
И аз в книгите съм чела, че при първи знаци на заспиване веднага в леглото, обаче това важи когато започнеш да го приучваш да заспива само.
Това с реването докато се измори и заспи си има термин, който в момента не мога да се сетят как се казва. Далеч са ми записките и книгите, хаха. Но стигнах до заключението, че този метод на приспиване не е подходящ за нас, защото живеем в блок и имаме съседи и като цяло бебешкият истеричен плач ме побърква и не мога да търпя.
Но този метод се прилага при деца над 6-7 месечна възраст.

# 99
При нас бебо много не иска да си спи в кревата, та спим тримата на спалнята. Само снощи е спал там до към 4 сутринта, после пак при нас.

За сополите, след баня вечер му капя капки физиологичен разтвор (голям рев пада) изчаквам малко и след това с малка клечка за уши, съвсем внимателно почиствам ноздрите като я въртя леко. Всеки ден вадя огромни сополи така, направо се шашкам. 😄 Това ми го показаха в Токуда…

# 100
и аз имам драми с преобличане и памперс - голям рев. Сега мисля, че и мина и жълтеницата и вече не спи толкова, но сега незнам какво да я правя като е будна - не иска да си стои сама в леглото Sad Нещо почна да иска много начесто да яде по помалко и се буди в истеричен плач за храна ..... като е много гладна няма начин да я накарам да суче от гърда .... то е една истерия рев, блъскане, махане, цупене Sad направо незнам какво да я правя Sad

# 101
И ние имахме страшна драма с прегладняването и засукването на гърда докато е превъзбудена. С помощта на мами от кърмаческата тема и Chatgpt си намерих работеща (засега) система, която все по-рядко ми се налага да ползвам.
Ако е минало повече време от последното хранене и знам, че няма да засуче, изцеждам има няма 5-10мл кърма, колкото да покрие дъното на шишето и се въоръжавам с него и една залъгалка. Давам малко кърма в шише, минава първоначалния глад и тогава вече приема и гърдата. По същия начин процедирам и със залъгалката, като ползвам NUK mommy feel прие ги веднага, нищо че се заричах, че няма да давам залъгалка 🫣

# 102
  • Sofia

Илюстративна нощна снимка, кофти качество, но се различават чувалчетата....
Сополите дърпам с устройството към помпата, върши работа, но преди това слагам физиологичен разтвор.
А баткото си спеше до мен почти до 13 години и сега споделя, че така се е чувствал обичан...

# 103
Момичета, има ли разлика между био амика и колийф капки? Или са сходни

Общи условия

Активация на акаунт