Впрочем и с ЕСПЧ не съм съгласна в изречението за брачното изнасилване - казахме по-горе за трудовите задължения и насилственото им изпълнение. По същата логика можем да кажем: разбиране, че трудовите отношения включват задължение за работа, би оправдало физическата принуда на работника да аработи. А знаем, че хем е задължение отвсякъде, хем не може да се изпълни с физическа принуда. Та явно нещо логически не е таман в тоя аргумент за изнасилването.
Колкото до българските съдии, те са свикнали да бъдат плюти, подигравани и обвинявани, че заради тях данъкоплатецът плаща, няма страшно.
Магдена, прочела съм цялото решение, дала съм линк за повече информация. В предния пост съм обобщила, като съм цитирала малка част от него.
Както знаеш, в решенията на ЕСПЧ се цитират членове и закони от националното право (виж т. 20 от решението).
Причини за развод при тях са 4 - взаимно съгласие и вина.Нашето "несходство в характерите" във Франция се разделя на 2 неща - разстройство на брака и разстройство на брачните отношения. Има дефиниция: „Необратимо разстройство на брачните отношения е резултат от прекратяване на съжителството между съпрузите, когато те живеят разделено в продължение на две години към момента на подаване на молбата за развод.“
И в т. 92 ЕСПЧ казва точно това, при липса на секс, искащият секс може да подаде ПРЪВ молба за "Необратимо разстройство на брачните отношения", приравняват се на живеят разделени. Няма вина в другия.
Отделно ЕСПЧ прави на 2 стотинки френските съдии, вкл. тяхното ВКС.
Както пише Лъвица - развод да, вина не. Все едно причината е несходство в сексуалните характери.
EDIT: Колкото до това: "Колкото до българските съдии, те са свикнали да бъдат плюти, подигравани и обвинявани, че заради тях данъкоплатецът плаща, няма страшно.
Права си, че други мерки трябват - за грешни съдийски решения да има финансови и дисциплинарни санкции. И затова лесно свикват "плюене и подигравки", защото реално не носят финансова и морална отговорност.