Във Франция сексът вече не влиза в брачните задължения.

• 3 577
  • 214
  •   1
Отговори
# 195
  • Countryside
Ал Бънди, то какви да са тези брачни задължения? Имам чувството, че всеки си прави каквото иска, в брак или не. Не се заяждам, чудя се, като чета за накои бракове, парите деляли, децата деляли, свекърви гледали, изневерявали(нормално било?), та не знам. Явно брачните задължения и те са според как дойде ...

# 196
Хъх само да посмее!

# 197
Някога си  е имало задължения в брака. Не знам дали по закон, но наложени от традициите и общественото мнение. Имам предвид Края на 19 и началото на 20 век.  Тогава да се бият жените е било нормална профилактика за добро поведение, какво остава за секса да е по избор...

# 198
  • По света и у нас
Общо взето като приключи секса ходи обяснявай на съдията,  че не правите секс вече…. Това не ги интересува, освен това те показват децата ти и казват, ето правили сте секс. 😏За мен ако приключи секса цялата връзка е приключила, най добре не се женете за да продължите секса колкото се може по- дълго.

# 199
Много ми е интересно как се решава коя причина за отказ е основателна. Ако мъжът е казал на жената, че е дебела и тя вече не иска да спи с него, кой е виновен? Ако мъжът не го бива и е станал съвсем зле сексът с него, това основателна причина ли е? Ако жената по цял работи и не спи, защото има бебета и малки деца и няма сили, това основателна причина ли е? Ако единият с отнася грубо с другия, това основателна причина ли е за нагрубения да отказва секс?

# 200
Интересна тема, а едно време преди има няма 100г са държали брака да се консумира след венчавката, едва ли не пред свидетели. Секс по задължение не ти е работа, та в този ред на мисли не влиза в брачните задължения, защото би следвало да е брачно удоволствие. То май вече брачни задължения няма, явно затова и хората не се женят.

Не се женят защото и удоволствие (вече) няма.
Иначе никой не се жени заради задълженията, такива каквито са описани в този форум Wink.
Брака е договор с хилядолетна история и предмет на договора са децата, не друго.
При изпълнени "брачни задължения" мъжът е получавал (е, понякога само на книга Wink ) сигурност, че децата са негови, носят неговото ДНК, а жената е получавала сигурност и защита на себе си и поколението.
Когато не мъжът, а обществото защитава жената, тоест много по-добре и сигурно, то жената няма никаква причина да гарантира на мъжа, че децата, ако изобщо ги има, са от него точно.
Съответно раждаемостта намалява и съответната цивилизация бива заместена от нова, по-жизнена, с по-ясно определени роли на тримата играчи - мъжа, жената и обществото.
За сетен път припомням, че историята се е повтаряла и продължава да се повтаря, и с всяко повторение фарсът става все по нелеп.
Франция е типичен пример, в момента е станала за смях на целия свят. Подигравки валят и от тъмна Индия, и от черна Африка, и от бяла Колумбия Simple Smile

# 201
Боверик - това не е вярно. Мъжете също се женят за сигурност, за домашна прислужница, топло легло, зестри, пари, кариера дори и много други.
Има и такива, които се женят от любов, защото искат точно тази жена до края на живота си.
По-лесно в живота е като сте двама.
Искаме да се продължи рода ни.
Искаме човек да споделя живота ни, проблемите ни, да ни послеща топло вечер, да ни сипе чай и да ни даде аспирин, когато сме настинали.
Да се обади на Бърза помощ, когато имаме жлъчна криза.
Да ни носи ядене в болницата.
Да се опираме на рамото му, да си изплакваме проблемите.
Заедно да се борим с живота.
Да си бъдем, най-добри приятели и най-страсни любовници.
За това се женят хората.
Познавам хора с чудесни бракове, с нещастни бракове, с разтрогнати бракове, но нито един щастлив стар ерген и стара мома. Нито един.

# 202
  • По света и у нас
Ооо аз познавам щастливи стари ергени и то няколко, както и разведени бездетни ергени ( то е същото). Те са си порода хора като Ревокъря, застопорени на ниво “пораснах и до тук”, без продължение към размножаването.

# 203
A-a-a-б-е-е след всичкото това:
Цитат
Искаме да се ...
Искаме човек да ..., да ни посpеща топло .., да ни сипе .., да ни даде ...
Да се обади ...
Да ни носи ...
Да се опираме ...
Заедно Wink да се борим ...
Да си бъдем,

някак доста неправилно граматически звучи ето това:
Цитат
За това се женят хората.

Предлагам да го коригираш в първо лице, може единствено, може множествено число. А не в трето.
Eтo kak: - За това се омъжваме, хората Wink

По за вярване ще е. И по-ласкаещо самочувствието ви. Щото, известно е, умните се омъжват, глупаците се женят.

А категоричността от:
Цитат
Познавам ..., но нито един щастлив стар ерген и стара мома. Нито един.

ми навява асоциация с вица за шопа в зоопарка. Застанал пред клетката със жирафа и се изцепил: - Е такова животно нема!

# 204
Ооо аз познавам щастливи стари ергени и то няколко, както и разведени бездетни ергени ( то е същото). Те са си порода хора като Ревокъря, застопорени на ниво “пораснах и до тук”, без продължение към размножаването.

Нито един, нито една - всички след 45 яко изплискват легена, както се вижда и от долният пост на Бодерик-чо.

# 205
  • По света и у нас
Умните не се омъжват, просто нямаме друг избор да защитим репутацията си, защото ще излезе че “никой не ни бил ни поискал”, че нещо ни имало и ние горките гледаме да се вкараме в джаза преди 30те.

Колкото до старите ергени - има си щастливи такива, те са си като капсулирани мозъци, не кооперират и са си най-добре сами. Може да си имат някоя приятелка за секс но до там. Ако са искали да са женени са щели да предложат, да се бракуват че и деца да направят, но не искат, просто така им е ОК. Имах такъв чичо щастлив разведен стар ерген, имам такива колеги - женени но бездетни на по 50+г, в блока ми е пълни със стари ергени ( някои искат да имат жена но нищо не правят по въпроса, а могат да предприемат всички стъпки…) сега съм в един сайт за запознанства в който бях преди 5 години и виждам същите мутри невър мерид/ но кидс, от преди 5 години, още там, още онлайн, не ми обяснявай, че им е зле да си въртят номерата на която им върже.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 22:49 от PriMadonna

# 206
Умните не се омъжват, просто нямаме друг избор да защитим репутацията си, защото ще излезе че “никой не ни бил ни поискал”, че нещо ни имало и ние горките гледаме да се вкараме в джаза преди 30те.

Колкото до старите ергени - има си щастливи такива, те са си като капсулирани мозъци, не кооперират и са си най-добре сами. Може да си имат някоя приятелка за секс но до там. Ако са искали да са женени са щели да предложат, да се бракуват че и деца да направят, но не искат, просто така им е ОК. Имах такъв чичо щастлив разведен стар ерген, имам такива колеги - женени но бездетни на по 50+г, в блока ми е пълни със стари ергени ( някои искат да имат жена но нищо не правят по въпроса, а могат да предприемат всички стъпки…) сега съм в един сайт за запознанства в който бях преди 5 години и виждам същите мутри невър мерид/ но кидс, от преди 5 години, още там, още онлайн, не ми обяснявай, че им е зле да си въртят номерата на която им върже.

Смятам, че двете имаме тотално различно понятие за щастие.
Но сега сериозно - повечето хора, които познавам без деца и сами след 45 г. имат сериозни ментални проблеми - смятам, че това си е свързано чисто и просто с биологията.
Ако не си се размножил до тази възраст, чисто и просто еволюцията те отчупва, има един груб израз - само общо взето хабиш кислорода.
По принцип пра-инстинкта ни тласка към събиране в човешки групи и опит да открием партньор, с които да изживеем живота си, да създадем потомство, да остареем заедно. Това е. Не е дори въпрос на репутация.
Познавах мъже, които се самоубиха на 38 год от самота. Самотата е страшно нещо, разяждащо и унищожаващо хората. За това всеки търси своите себеподобни, ако разбира се е нормален.
Ако не е нормален вече - тогава е друго.

# 207
  • По света и у нас
Чъби, чъби… ела да обясниш на 300 милиона че е нормално да искаш да остарееш с друго човешко същество. Моля те, заповядай.

Не, че не съм и аз на мнението, че нормалното е да сме с другарчета, задружни, но тук просто концепциите са различни.

Затова и Джеймс ти се подиграва, и той знае за какво иде реч.

Чъби мели застаряващата Соц- идеология още, ние с Джеймс предупреждаваме да не разчитате чак толкова на кой е нормален и кой не е. На теория си много права но на практика хич не си.

# 208
Смятам, че двете имаме тотално различно понятие за щастие.
Но сега сериозно - повечето хора, които познавам без деца и сами след 45 г. имат сериозни ментални проблеми - смятам, че това си е свързано чисто и просто с биологията.
Ако не си се размножил до тази възраст, чисто и просто еволюцията те отчупва, има един груб израз - само общо взето хабиш кислорода.
По принцип пра-инстинкта ни тласка към събиране в човешки групи и опит да открием партньор, с които да изживеем живота си, да създадем потомство, да остареем заедно. Това е. Не е дори въпрос на репутация.
Познавах мъже, които се самоубиха на 38 год от самота. Самотата е страшно нещо, разяждащо и унищожаващо хората. За това всеки търси своите себеподобни, ако разбира се е нормален.
Ако не е нормален вече - тогава е друго.
Всъщност, еволюцията е милиони години е „проектирала“ мозъка ни да живее в малки групи от по 100–200 себеподобни в силно враждебна среда, където оцеляването самостоятелно е било почти невъзможно. Размножаването започвало още в пубертета, а малцина оцелявали до 45 години. Днеес средата е коренно различна, тя почти не е враждебна за оцеляване, а размножаването се отлага за по-късно, когато биологичният натиск вече не е толкова силен.
С други думи, средата в която живеем днес не поддържа естествения ни мозъчен дизайн, и това е основната причина за изолацията, не защото самотните хора „не са нормални“, а защото условията вече са несъвместими с това, за което сме били еволюционно подготвени.

# 209
  • Обран бостан ;)
Ал Бънди, то какви да са тези брачни задължения? Имам чувството, че всеки си прави каквото иска, в брак или не. Не се заяждам, чудя се, като чета за накои бракове, парите деляли, децата деляли, свекърви гледали, изневерявали(нормално било?), та не знам. Явно брачните задължения и те са според как дойде ...

Реално няма такива, макар че там се казват едни неща " в добро и зло, в здраве и болест .." и т.н.

Лично аз смятам, че това е дълг към човека, който е решил да сподели живота си с теб.
В смисъл, да не го караш да съжалява, че го е направил.

Иначе в БГ по закон, както вече се изясни, никой няма задължения към другия за нищо, освен споделените - децата, имуществото и т.н..

Нямате друг избор ?

Хм.

Общи условия

Активация на акаунт