Здравето като акт на любов към себе си, а не на контрол

• 1 525
  • 13
  •   1
Отговори
Напоследък стана модерно да възприемаме тялото си като проект. Нещо, което трябва да бъде коригирано, стегнато, намалено, увеличено, подобрено. Фитнес индустрията охотно подхранва идеята, че здравето се измерва чрез външния вид – в килограми, размери и проценти мазнини.

Но науката и психологията твърдят нещо различно: устойчивото здраве не започва с контрол, а с отношение.

Контролът – маскирана форма на тревожност

Контролът звучи като сигурност. Той ни дава усещането, че държим нещата в ръцете си – броим калории, следим стъпки, ограничаваме „забранени“ храни, наказваме се с допълнителни тренировки. На пръв поглед това изглежда като дисциплина. Но ако зад тези действия стоят страх от напълняване, срам от външния вид или нужда от одобрението на околните, тогава здравето се превръща във форма на самокритика. Активира се стресовата система на организма.

Изследвания в областта на психоневроимунологията показват, че хроничният стрес повишава нивата на кортизол – хормон, който при продължително завишени стойности може да доведе до проблеми със съня, метаболизма, имунната система и дори до задържане на мазнини в коремната област. Парадоксално е, че когато се опитваме да контролираме тялото си чрез рестрикции и самокритика, ние често активираме физиологични механизми, които работят срещу нас.

Психологът Кристин Неф (Kristin Neff), пионер в изследванията върху самосъстраданието, установява, че хората, които се отнасят към себе си с разбиране, вместо осъждане, проявяват по-висока устойчивост, по-добро психично здраве и по-голяма мотивация за трайни поведенчески промени.

С други думи – самокритиката не ни прави по-дисциплинирани, а по-стресирани.

Жените и техният вътрешен критик

Социалните мрежи, рекламата и културните стандарти засилват вътрешния натиск върху жените да изглеждат по определен начин. Според изследвания на American Psychological Association те значително по-често изпитват неудовлетвореност от тялото си в сравнение с мъжете, което от своя страна води до по-високи нива на тревожност, депресивни симптоми и хранителни разстройства.

Когато здравето се превърне в инструмент за „поправяне“ на тялото, то често става продължение на този вътрешен критик. А критикът никога не е удовлетворен.

Любовта към себе си – биология на сигурността

Любовта към себе си не е абстрактна концепция. Тя влияе на биологията. Когато изпитваме усещане за сигурност и приемане, в тялото се активира парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за възстановяването и регенерацията. Нивата на окситоцин – хормонът, който има отношение към свързаността и доверието – се повишават. Сърдечният ритъм се стабилизира. Възпалителните процеси намаляват. Това означава, че усещането за вътрешна безопасност буквално подпомага здравето.

Изследванията върху интуитивното хранене, разработено от Евелин Трибол (Evelyn Tribole), показват, че хората, които се учат да се хранят според сигналите на тялото си, а не според строги външни правила, демонстрират по-стабилно тегло, по-нисък риск от хранителни разстройства и по-добро психологическо благополучие.

Разликата между дисциплина и грижа

Любовта към себе си не означава липса на граници или безразличие към тялото. Тя означава уважение. Да се запитаме: „Какво ми е нужно днес?“ вместо „Какво трябва да направя, за да съм по-добра?“.

Контролът казва: „Ще тренирам, защото мразя тялото си.“
Любовта казва: „Ще се движа, защото тялото ми заслужава сила и енергия.“
Контролът казва: „Не мога да ям това, защото ще кача килограми.“
Любовта казва: „Избирам храни, които поддържат здравето ми, но няма да наказвам себе си, ако понякога се изкуша от нещо вредно.“

Разликата не е във външното действие, а във вътрешната мотивация. Любовта се грижи за нас. Контролът ни наказва.

Важно е да отбележим, че любовта към себе си не изключва дисциплината. Но дисциплината, основана на любов, изглежда различно. Тя не идва от омраза, а от уважение. Тя не казва „Трябва!“, а „Избирам.“ Има дни, в които ни се тренира. Има дни, в които ни се лежи. Истинската грижа е в способността да различим кога имаме нужда от движение и кога – от почивка.

Здравето като връзка със себе си, а не като проект

Истинското здраве не е краткосрочна цел. То е дългосрочна връзка със самите нас. Връзка, в която има уважение към границите ни, разбиране към умората ни и търпение към процеса на промяна.

За много жени това означава и отказ от идеята за „перфектно тяло“. Перфектността е социална конструкция. Здравето е индивидуално преживяване. Когато започнем да се питаме: „Как мога да се погрижа за себе си днес?“ вместо „Как да изглеждам по-добре?“, фокусът се измества от контрола към връзката, от страха към доверието.

Да се грижиш за здравето си е като да поддържаш връзка – с внимание, търпение и състрадание. Няма нужда от крайности. Няма нужда от перфекционизъм. Има нужда от постоянна, нежна грижа. Когато здравето стане акт на любов към себе си, то спира да бъде източник на стрес. То се превръща в естествено продължение на уважението към собствения ни живот.

Вземете като бонус нашия малък дигитален пътеводител на щастието - пълен с лесни начини да живеете по-уверено и с повече радост:

Последвайте ни в социалните мрежи за още полезно съдържание:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: ср, 01 апр 2026, 14:06 от Адри

# 1
Аз пък смятам, че контрола и самоконтрола идва точно когато човек си промени отношението към себе си.

# 2
Контролът на всяка цена според мен е начин подсъзнателно да накажеш себе си.

Например анорексията и орторексията започват точно така.

Има хора, които с особена гордост обявяват навсякъде, че са "на режим". Ядат под строй, тренират под строй, всичко е пресметнато, мерят си залците на кухненска везна, някакъв app им смята калориите, имат треньор, с когото тренират задължително по еди-колко-си пъти в седмицата... Това е изпитание за психиката, неестествено и абсурдно е.

# 3
Няма абсолютно никаква разлика дали контролът казва ‘не искам да напълнявам’, или казва ‘не бива да напълнявам, защото [половин страница медицински причини]’. Хранителните разстройства не се изчерпват с анорексията. Емоционалното тъпчене и затлъстяването също са хранителни разстройства и липса на любов. Хайде най-накрая да спрем да ги делим и да говорим открито за всичко.

# 4
"Свободен е само този, който владее себе си."
Фридрих Шилер

Въпрос на гледна точка - за един контрол е равно на самобичуване, за друг - свобода.
Да облечем понятията контрол и дисциплина в нежни имена - любов и грижа. Явно някой се нуждае от това.
Въпрос на възприятия. При някого може да работи.
Контролът е всичко, няма наказания, няма самобичуване, само контрол (и дисциплина, заедно вървят). Ако ги наричаме "любов и грижа", сякаш нещата се обличат в една заблуда, че (всичко) е лесно.
Но не е - и точно това носи удовлетворение - трудно постигнатите победи, резултати - "no pain - no gain". 😛
Ако Върховете се изкачваха много лесно, никой нямаше да тръгне да ги покорява.

П.П. Разбирам отлично идеята на темата, но споделям, че за някого контрол≠наказание, а на свобода от зависимости.

# 5
Истината е че ако вътрешният критик е твърде суров, се засилва тревожността и рискът контролът да пропадне.

Любов и грижа не са вместо контрол и дисциплина, а се отнасят за начина, по който контрол и дисциплина се въвеждат в живота на човека, за да има устойчива промяна.

Човек не може да се владее, ако не владее на първо място емоциите си, промяната започва с любов, а не със себеомраза. Когато има себелюбов, има и повече ресурс и устойчивост за трудните решения, защото тогава знаеш каква е наградата.

# 6
Грешна тема, извинявам се, изтрих.

Последна редакция: ср, 04 мар 2026, 19:04 от shimbite

# 7
Моите 5 стотинки по темата - хората си мислят, че могат да контролират здравето си. Не могат. Когато става въпрос за наистина страшни неща, които скъсяват драстично или отнемат живота.

# 8
Ън, в голяма степен е така. Което не означава, че в значителна степен не е така Blush

Скрит текст:
Един от големите ни лекари казва: "Българинът се страхува от рак, страда от алергии, но умира най-вече от сърце". При това няма предвид вродени заболявания.
Т.нар. "болести на цивилизацията" са причина за изключително влошено качество на живот в зряла възраст и по-ранна смърт. А точно тези болести могат да се предотвратят (или поне да се държат под контрол) с любов и уважение към тялото ни.
Аз видях до какво доведе диабетът баба, дядо, двамата ми вуйчовци и леля ми. И как мина покрай майка ми, без да я докосне. Просто майка има друг стил на хранене. Видях как си отиде дядо след атеросклероза и два инсулта. Като седнеше на масата, светла му памет, забравяше да стане. Ядене и пиене, щото... веднъж се живее, нали така.

Та... нека се пазим от това, от което знаем как да се пазим. От другото, ако ни е писано, няма да избягаме.
Но поне ще знаем, че сме направили всичко, което можем.

# 9
Напълно споделям мнението на Vetrena! 🤗🙏🍀

# 10
Контролът на всяка цена според мен е начин подсъзнателно да накажеш себе си.

Например анорексията и орторексията започват точно така.

Не съм съгласна за анорексията. Тя е по-скоро отговор, начин да оцелееш в среда в която нищо не зависи от теб. Начин да се съхраниш, а не да се накажеш.

За орторексията не знам, там нямам опит и не познавам такива хора.

# 11
Анорексията започва точно маскирана като контрол. Само че, точно както си мислиш, че си под собствения си контрол, така започваш да се търкаляш по наклонената плоскост, че в един момент загубваш контрола и връзка с реалността. Аз го приемам като пристрастяване подобно на това към алкохола примерно, само че тук се пристрастяваш към чувството на постоянно недоволство от себе си. И да - вид самонаказване е, но във форма такава, че убедено вярваш, че това е добро за теб, а нормалното хранене е престъпление, за което трябва да се самобичуваш.

# 12
Борила съм се с тежка анорексия години наред и изобщо не се разпознавам в написаното от теб. Не мисля да споря, обаче.

Последна редакция: ср, 11 мар 2026, 17:09 от Little Queen

# 13
Аз също съм преборила анорексия, но сравнително навреме овладяхме нещата със семейството ми и не се разпознавам с твоето, така че...всеки говори от собствен опит. Никъде не съм отрекла това, което казват другите - за разлика от теб.

Общи условия

Активация на акаунт