Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 23

• 28 914
  • 732
  •   1
Отговори
# 345
Къде това Гардън резидънс? Нищо не разбирам от фейсбук страницата им, пълен хаос, постовете са все едно за близки и приятели дето всичко си знаят.

https://maps.app.goo.gl/gbnHtzCjEDs3eztz5 - ето тук се намират и двете им сгради, които строят, над бул. Трети март

Последна редакция: вт, 28 апр 2026, 08:50 от zayfee

# 346
  • Варна
Благодаря zayfee.

Пазара ще се нормализира, имаше много бързане, много спекулативни покупки, нормално в момента да има забавяне. При положение, че има криза с горивата, ще има криза с материалите, има и инфлационни процеси. Оттук нататък строителите ще трябва да имат повече пари в брой за да си довършат сградите или да работят с банки, няма вече да се продава всичко ей така на идеен проект. Цените ще паднат 10-20%, след това ще започнат да растат следвайки инфлацията.

# 347
Вчера видях един друг прочит на пазара. През 2023-2024г влязоха на пазара много спекуланти. Заложиха имоти и с ипотечни кредити взеха на зелено по 4-5 апартамента по схемата 30-40% / 70-60% при завършване. То хубаво, ама завършването наближава - нито спекулантите имат пари да доплатят апартаментите, нито има бързи сделки  в момента..Бърза сделка би имало при адекватна отстъпка от цената, която не е ясно дали няма да изяде очакваната печалба. Лятото на 2026 може и да има наводняване с жилища на такива бързаци!
Лятото на 25г наши приятели имат един кофти апартамент, купиха го на сметка, но сега имат други идеи .. Та още не са го продали, но пък вече са 10% напред от някаква брокерска фирма, която давала 10% ако не успее до 3м да ти продаде жилището, Е не успяха Simple Smile Но вече и брокерите не предлагат подобна оферта за екслузивен договор!

# 348
  • Варна
...вече са 10% напред от някаква брокерска фирма, която давала 10% ако не успее до 3м да ти продаде жилището...
Уау! Не мога да повярвам. Grinning

# 349
  • Варна
А, след това не се ли покриха имайки да дават 10% Simple Smile ? И да, пазара се нормализира, изведнъж всички станаха много любезни и отговарят подробно на въпроси.

# 350
Здравейте, искам да купя апартамент в Ботаник гардън -Азур/под Виница/ или Гранд Парк /до Гранд хотел Варна/Моля за информация,качество,стройтел и др. Благодаря !

# 351
Диди, и на мен ми звучеше като виц, ама не беше - почерпиха по повода.
Агенцията решават да сключат ли договор и на каква цена ще го предлагат и каква е цената, която ще платят на продавача. Преценили са, че могат, ама не успяха..
Сега без загуба могат да го пуснат с 10% по-ниска цена Simple Smile

Carthetic,  на сайтовете си пише, има директна продажба от строителя специално Ботаник Гардън, имат други сгради и комплекси разходете се, разгледайте.
Ако сте рускоговорящ вече има достатъчно брокери, които ще помогнат и владеят руски
За мен това, което правят до Гранда е свинщина и унищожаване на първи курорт в Бг, но пък рускоговорящите не се свенят да напазаруват там

# 352
  • 2860 км северно от Екватора
По-скоро който изпра, изпра. А и не може да се отрече, че огромен процент от бума на сделки през втората половина на миналата година беше заради страха от смяна на валутата. Това, което сега наблюдаваме, е очаквано затишие, но е смешно да се говори за спад, при все че в западните столици топ локациите вече удрят 10к/кв.м. А в съседни балкански държави, дето са извън ЕС и уж по-зле от нас, цените им са като тукашните.
За съжаление Варна не е столица. Иска ми са квадрата за удари 10к, ама надали.

# 353
За мен това, което правят до Гранда е свинщина и унищожаване на първи курорт в Бг, но пък рускоговорящите не се свенят да напазаруват там
Сега виждам, че това Гранд Парк е всъщност някакъв комплекс - а не промяната на Гранд хотела в жилищна сграда. Или се бъркам ?!? Не знам кой е строител или инвеститор на този "парк" в сайта им е дадена локация до Тилия / почивната станция на МВР , а на картата на гугъл ми излиза до Гранд хотела. ( на самият хотел са тимаджии мисля )
Не знам за рускоговорящите, аз една страна съжалявам, че преди 5 години не инвестирах в курорта, от друга си казвам че сега се превърна в съвсем различно от това за което щях да купя там.

Азура посока Виница е на инвеститора на другите Азури - ходя там във фитнеса - добре ми изглежда всичко. Нямат за продаване в Азур премиум, в другия Азур Панорама на пътя за златните, до дом Гергана все още имало свободни.

а как вървят цените в тези комплекси сега ?
и таксите им подръжка

# 354
  • Варна
За съжаление Варна не е столица. Иска ми са квадрата за удари 10к, ама надали.
Верно ли не е столица? 😅 Окей, виж цените във вторите по големина градове в коя да е европейска държава. В централни райони. Никъде няма цена под 1000€/квадрата. Дори в Молдова.

Скаридка, как така агенцията ще решава на каква цена да предлага имота? Те могат да решат за 5€ да го пуснат, само и само да не платят неустойката. Със сигурност са длъжни да искат поне толкова, колкото собственикът е казал.

# 355
Oхх Диди,  агенцията решава, че могат да вземат цената, която и собственика иска,  т.е според агенцията цената е справедлива и пазарна.. вписва се в договора. Примерно ти искаш 120 хил евро, агенцията решава, че ще могат да го продадат на или по-висока цена, на теб дават 120 хил евро. Сключваш екслузивен договор и само те го предлагат, ако не успят ти плащат 12 хил евро, но ако го продадат на 140 хил взимат 20 хил + комисионите Win - win
Преди това имаше едни, които изкупуваха апартаменти и ги препродаваха. На познат му трябваше в рамките на 1м да разкара на баба си панелката, Да,  падна от цената, но не му се наложи да се връща втори път в Бг, взе парите веднага и си свърши друга работа с тях.

# 356
На мен ми харесва в Дружба, бих инвестирала в имот там - ама аз съм на 50, и второто дете завършва скоро гимназия, та не търся вече център и лесни комуникации. Притеснява ме в тези комплекси, че много апартаменти са AirBnb-та и има постоянен поток през лятото, а бих купила там уж за по-спокойни предпенсионни години Simple Smile.

# 357
Penkoman,  къде е тоз комплекс Виница Форест, дето днес му удряли шампанското в багера?Интересно ми е коя гора са почнали да застрояват

# 358
  • Варна
Звучи ми познато, но те като ми минат през ръцете и реша, че не е за мен и забравям за тях. Иначе горе по баирите скоро ще съединят Виница с Добрева чешма, там някъде ще да е.

# 359
И аз по гледката предположих, че ще съединяват Виница с Добрева чешма , хем се виждаше в далечината морето, хем нагоре се виждаше гора и плато.

Явно и над конната ще има застрояване, а това е охранителна гора, да пази Виница от наводнения, да се надяваме, че ще излеят такива подпорни стени на место гората, че ще държат ската

Общи условия

Активация на акаунт